Banca sanctionata pentru clauze abuzive

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 februarie 2014

Cațiva clienti ai Volksbank au castigat irevocabil in instanta un proces pe clauze abuzive privind comisionul de risc si alte comisioane din contractele de credit, precum si modificarea unilaterala a dobanzii. Decizia publicata saptamana trecuta de Tribunalul Bucuresti vizeaza 315 contracte de credit, scrie Mediafax.

Tribunalul a respins ca nefondat recursul depus de banca la o prima decizie a Judecatoriei Sector 2.

Prima instanta de judecata a constatat caracterul abuziv al clauzelor care instituie dreptul bancii sa revizuiasca rata dobanzii in cazul unor schimbari semnificative pe piata monetara, precum si clauzele care instituie comisionul de risc, redenumit, dupa caz, comision de administrare.

„Credem ca nimeni nu este in masura sa faca aprecieri asupra unor decizii ale instantelor, fie ele negative sau pozitive. Exista atat sentinte favorabile bancii, cat si sentinte precum cea in discutie, ceea ce ne face sa credem ca suntem inca departe de a avea o concluzie pe acest subiect. Ca si pana acum, Volksbank respecta si pune in aplicare toate deciziile instantelor si isi asuma atat esecurile, cat si victoriile”, au declarat pentru Mediafax reprezentati ai bancii.

Comisioane cu probleme

Prima instanta, a carei hotarare a fost mentinuta si de Tribunalul Bucuresti, a calificat ca abuzive si clauzele care instituie urmatoarele comisioane, daca sunt incluse in contract: comisionul de administrare garantii, comisionul de rezerva minima obligatorie si comisionul monitorizare polite de asigurare.

Totodata, instanta a decis ca sunt abuzive clauzele care stabilesc obligatia imprumutatului de a incheia contractul de asigurare cu o societate de asigurari partenera sau agreata de banca si dreptul bancii de a alege noua societate de asigurari care reinnoieste polita. Judecatoria Sector 2 a considerat ca sunt abuzive si unele clauze privind declararea scadentei anticipate.

Curtea a constatat nulitatea absoluta a clauzelor enumerate mai sus si, in consecinta, a clauzelor din actele aditionale la conventiile de credit, din notificari sau din comunicarile care au modificat tipul dobanzii din fixa in variabila, in lipsa acordului imprumutatului in acest sens, sau care au modificat rata dobanzii.

Banca a fost obligata sa restituie reclamantilor sumele incasate cu titlu de comision de risc (dupa caz, redenumit comision de administrare credit), de dobanda majorata si de comision rezerva minima obligatorie, de la data incheierii conventiei de credit la zi. Grupul format din 580 de clienti a fost reprezentat de casa de avocatura Piperea&Asociatii.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!