Băncile de alimente, în UK?

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 23 ianuarie 2015

uk_foodbank_antonios&gabriella

Marea Britanie a fost şi continuă să fie o destinaţie preferată a celor care nu se descurcă mulţumitor la ei acasă şi îşi doresc mai mult. Din păcate, însă, e tot mai dificil să reuşeşti să faci ceva în UK. Până acum 10 ani de zile se găsea foarte uşor de muncă, banii aveau valoare şi puteai să-ţi faci nişte economii serioase. Acum, când românii au drept de muncă, în Marea Britanie se deschid bănci de alimente.

E vorba de supravieţuire. Statul britanic a tăiat din ajutoarele sociale, lăsând oameni care nu au ştiut sau nu au putut o viaţă întreagă să muncească, fără posibilitatea de a-şi acoperi minimul necesar pentru trai. Economia slăbită nu poate oferi tututor de muncă, iar când o face, de multe ori reduce din orele de muncă sau oferă un salariu mai mic. Iar cheltuielile zilnice, în fiecare casă, cresc într-un ritm ameţitor.

În ultimii ani, numeroase organizaţii caritabile au simţit nevoia de a interveni în zonele tot mai neglijate de stat. Crucea Roşie Britanică, o entitate care acţionează îndeosebi în ţări atinse de război, foamete sau dezastru, a ridicat sprâncene în momentul în care a lansat primul apel de a hrăni şi îmbrăca familii în Marea Britanie.

Băncile de alimente au devenit o prezenţă permamentă în ultimii cinci ani pe întreg cuprinsul Marii Britanii. La fel ca şi în SUA. Te şi întrebi cum este posibil ca în una din cele mai bogate naţiuni de pe pământ să se întâmple aşa ceva.

Ceea ce, pentru mulţi, până nu demult, era un drept asigurat de stat, ajutorul social este acum oferit tot mai mult de iniţiativele filantropice. Demnitatea personală are şi ea de suferit. Una este să primeşti ajutor social pentru că ai dreptul la el şi cu totul altceva este să apelezi la o bancă de alimente.

Este criticat şi faptul că, în loc să-şi urmărească obiectivele pentru care au fost deschise, multe organizaţii caritabile se simt nevoite să ofere sprijin familiilor sub forma mâncării şi a hainelor.

Cea mai de succes bancă de alimente din UK este Trussel Trust, o organizaţie creştină. Dacă în 2007 Trussel Trust hrănea aproximativ 30.000 de persoane pe an, în 2014 cifra celor asistaţi a atins nivelul de un milion de oameni. În timp ce unii britanici sunt recunoscători că există un asemenea ajutor, sunt alte voci care susţin că nu este deloc o idee bună, că statul ar trebui să ofere acest sprijin.

 

Antonios şi Gabriella, povestea lor

Antonios Karagiannis, un grec de 50 de ani din Knightswood, Glasgow, a fost nevoit pentru prima oară în viaţa lui să ceară de mâncare, deşi a avut întotdeauna de lucru. În Creta, Antonios lucra ca şi poştaş, însă s-a mutat în 2010 cu soţia lui, Gabriella, la Glasgow, imediat ce recesiunea economică a atins Grecia.

În Scoţia, Antonios lucrează ca şi cleaner la o creşă de copii. În ultima vreme, însă, orele de muncă s-au tot redus, astfel că astăzi lucrează doar 7 ore pe săptămână, cu un salariu pe măsură. Nu era problemă atâta timp cât soţia lui avea de muncă la un coffee shop. Dar şi ea a pierdut job-ul, astfel că situaţia lor a devenit dramatică. Fără bani şi înfometaţi, au fost nevoiţi să apeleze la banca de alimente Trussel Trust.

„Trăim nişte momente foarte dificile”, zice Antonios. „Am muncit întotdeauna, însă acum salariul meu este foarte mic. Ne descurcam binişor cu salariul Gabriellei, dar de când nu mai câştigă nici ea, am ajuns în impas. Următorul meu salariu, aşa mic cum este, soseşte peste două săptămâni, iar ajutorul social pe care l-am cerut va dura nu ştiu câte săptâmâni până să fie procesat. N-am vrut să apelez la o bancă de alimente, dar uite că am făcut-o. Le suntem foarte recunoscători celor care ne-au ajutat.”

Managerul băncii de alimente la care a apelat Antonios a declarat că „vin tot mai mulţi oameni care au un loc de muncă sau care au pe cineva în familie care lucrează, dar care efectiv nu se descurcă cu mâncarea.”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!