Băncile, nemulțumite de plafonarea comisioanelor

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 27 martie 2015

Bancherii spun că plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzacţiile cu carduri la 0,2% pentru cele de debit şi 0,3% pentru cele de credit riscă să genereze o „inhibare” a dezvoltării pieţei cardurilor. În schimb, Consiliul Concurenței le răspunde că putea fi mult mai rău, cu amenzi de 4% din activele bancare.

„Considerăm că plafonarea duce la o inhibare în dezvoltarea acestui produs. Acesta era momentul de dezvoltare a produsului. Noi cerem măcar să nu mai adăugăm costuri noi la această abordare europeană”, a declarat preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, citat de Mediafax.

El a precizat că legea plafonării comisioanelor interbancare „prinde” România într-o situaţie „nu tocmai fericită”, argumentând că trebuie comparate volumele de tranzacţionare, în condiţiile în care acestea mult mai mici decât în statele europene.

„Trebuie să ştim şi din perspectivă economică ce se întâmplă. Volumele nu sunt aşa mari ca în alte ţări, s-ar putea să ne grăbim noi prea mult, lucru care ar putea impacta nefericit jucătorii din domeniu”, a spus Dănescu.

În replică, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, i-a transmis că situaţia putea fi mult mai rea. Și asta pentru că alternativa dată autorităţilor de Comisia Europeană era de amendare a cartelurilor bancare cu sume echivalente cu 4% din activele bancare.

„Plafonarea comisioanelor, de care ne-am ocupat, este o preocupare care vine de la retaileri, este un efort de a sprijini retailerii, care erau victimele unor carteluri ale băncilor. Băncile estimează 70 milioane de euro pierderi din veniturile generate de operaţiunile cu carduri prin plafonarea comisioanelor. Gândiţi-vă că putea să fie şi mai rău: în România am fost întrebaţi de CE dacă vrem să rezolvăm prin legislaţie sau prin amenzi pentru cartel bancar. Dacă am fi decis să abordăm printr-o investigaţie pentru încălcare, era cu amendă de 4% din activele bancare. Era mai bine aşa faţă de cele 70 milioane euro?”, l-a întrebat Chiriţoiu pe Dănescu.

El a mai punctat că băncile nu ţin cont, în schimb, de creşterea gradului de acceptare a plăţii cu cardurile la retaileri şi a volumului de tranzacţii.

Şeful Consiliului Concurenței a anunţat că legea plafonării comisioanelor interbancare pentru tranzacţiile cu carduri a fost aprobată de plenul Parlamentului şi urmează să fie transmisă preşedintelui Klaus Iohannis, pentru a fi promulgată.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!