Băncile și-ar dori continuarea acordului cu FMI

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 29 mai 2015

Majoritatea băncilor din România consideră oportună continuarea acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), din perspectiva stabilităţii financiare, potrivit unui sondaj efectuat de compania de audit şi consultanţă EY România în baza unui parteneriat cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB). 

Astfel, 68% dintre respondenţi consideră oportună continuarea acordului cu FMI, în timp ce 32% s-au declarat împotrivă. La sondaj au participat bănci totalizând o cotă de piaţă în funcţie de active de aproximativ 90%.

Potrivit guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, colaborarea cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a ajutat România să aibă un mix de politici de o „anumită consistenţă”, acţionând ca un agregator, având în vedere comunicarea deficitară la nivel instituţional pe plan local.

O misiune tehnică a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a fost prezentă la București pentru discuţii tehnice privind reformele fiscale prevăzute în Codul Fiscal, inclusiv reducerea TVA, precum şi planul de măsuri de reformă în economie, angajamente prevăzute în programul cu instituţiile financiare internaţionale.

Al treilea acord încheiat cu instituţiile financiare internaţionale în 2013, de tip stand-by, în valoare de 4 miliarde euro, expiră pe 27 septembrie, cu posibilitatea ca România să nu încheie toate reformele la care s-a angajat.

Reprezentanţii Fondului se aşteaptă ca o parte dintre obiectivele asumate să fie atinse, iar pentru acest lucru, Guvernul să găsească soluţii pentru rezolvarea unei părţi dintre probleme, astfel încât programul să poată fi evaluat înainte de a expira.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!