Bancomate pline pentru scoțieni panicați

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 18 septembrie 2014

Băncile britanice au alimentat suplimentar ATM-urile din nordul țării, pentru a preîntâmpina o eventuală panică a populației, în cazul în care va fi aprobată independența Scoției. Surse citate de The Independent susțin că procedura se aplică de săptămâna trecută, pentru a se asigura că ATM-urile nu rămân fără bancnote. Potrivit acelorași surse, bancherii au primit unele sugestii că populația ar urma să își mute banii în băncile britanice, în eventualitatea în care rezultatul referendumului va fi pentru independența Scoției.

Bancherii subliniază faptul că până acum nu au fost semne care să indice o creștere a cererii pentru retragerea banilor din conturi sau de la ATM. Deși Banca Angliei garantează pentru cel puțin 18 luni conturile bancare, îngrijorări există, întrucât Londra a subliniat în repetate rânduri că nu va permite unei Scoții independente să mai folosească lira sterlină. Surse din principalele bănci engleze au relatat că au fost transmise instrucțiuni clare către bancherii din Scoția, pe care i-au asigurat că nu sunt motive de panică. „Am observat că numeroși clienți vin și întreabă ce s-ar putea întâmpla cu conturile lor după referendum, însă nu sunt semne care să indice o mutare semnificativă a depozitelor și conturilor din nord către sud”, a explicat un bancher.

Îngrijorările populației vin după ce mai mulți economiști, dar și politicieni cunoscuți din SUA i-au avertizat pe scoțieni că obținerea independenței va însemna consecințe negative pentru Scoția, mai ales din punct de vedere economic.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!