Bandă de români specializaţi în jefuirea din mers a tirurilor

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 19 mai 2014

O bandă de hoţi români specializaţi în jefuirea tirurilor aflate în mişcare au fost arestaţi sub acuzaţia că se pregăteau să acţioneze asupra camioanelor care circulă pe autostrăzile din zona mediană a Angliei.

Unsprezece bărbaţi de cetăţenie română au fost reţinuţi de ofiţeri ai poliţiei britanice în 6 mai, pe autostrada M6, pe aria comitatului Staffordshire din vestul Angliei. Intervenţia a avut loc la primele ore ale dimineţii, după ce o patrulă a poliţiei a oprit o autoutilitară model Citroen Relay, relatează publicaţia Express and Starr. Oamenii legii au descoperit o trapă improvizată tăiată în acoperişul vehiculului, iar în interiorul maşinii se aflau mai multe persoane şi numeroase instrumente speciale pentru tăierea obiectelor metalice.

Ofiţerii au tras concluzia că grupul planifica să se apropie de autocamioanele mari, la o distanţă foarte mică, în timp ce acestea rulau pe autostradă, astfel încât autoutilitara să nu mai poată fi observată de către şoferul tirului, prin oglinzile retrovizoare. Ulterior, persoane din interiorul autovehiculului urmau să escaladeze acoperişul prin trapa special pregătită, pentru ca apoi să coboare pe capota din faţă a maşinii, în timpul deplasării în viteză, „bară în bară” cu autocamionul. În  cele din urmă ar fi urmat folosirea uneltelor special pregătite pentru a perfora uşa din spate a TIR-urilor şi pătrunderea în interiorul acestora, cu scopul de a le jefui din mers.

 

Un procedeu de furt-premieră în Marea Britanie

Numele celor unsprezece români reţinuţi de poliţiştii britanici sunt: Ion Dumitru (22 ani), Marius Căldăraru (37 ani),  Ionel Ursaru (38 ani), Ioniţă Căldăraru (33 ani), Alin Văduva (34 ani), Corado Dumitraşcu (22 ani), Nicolae Constantin (36 ani), Crăişor Mitrache (34 ani), Felix Măcelaru (32 ani), Ionuţ Baboi (27 ani) şi Mircea Nicuşor (28 ani).

Autovehiculul model Citroen Relay a fost oprit de poliţiştii britanici pentru că el fusese identificat ca fiind acelaşi care a mai fost observat anterior în timp ce era folosit în acţiuni suspecte. Autoutilitara în care se aflau românii a fost obligată să se oprească de către patrula mobilă a poliţiştilor britanici în timp ce aceasta se deplasa spre nord, în apropiere de Birmingham. Vehiculul a fost apoi percheziţionat, iar bărbaţii din interiorul său au fost arestaţi imediat.

Cei 11 bărbaţi de naţionalitate română au fost acuzaţi pentru tentativă de furt şi au fost prezentaţi pentru judecată la Tribunalul Newcastle Under Lyme Magistrates Court, în 9 mai.

„Poate părea o exagerare, dar această modalitate de a jefui autocamioanele în timp ce acestea rulează pe autostrăzi a mai fost întâlnit în alte state europene, chiar dacă este necunoscut încă în Marea Britanie”, a precizat un ofiţer de poliţie, citat în paginile publicaţiei Express and Star.

Intervenţia patrulei de poliţie din Regatul Unit a avut loc în cadrul operaţiunii cu nume de cod Trivium lansată luna trecută, în urma unei colaborări între forţele poliţieneşti din Marea Britanie cu cele din alte state europene.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!