Bani cash pentru România

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 6 iulie 2016

uk_airport_departures_security check

Transferul de bani din străinătate în țara natală reprezintă principala motivație care i-a făcut pe numeroși români să guste experiența vieții departe de locul pe care obișnuiau să îl numească „acasă”. Așa se face că, zilnic, sumele câștigate de români prin țări străine sunt transmise electronic parcurgând distanțe de mii de kilometri în doar câteva secunde, în timp ce plicuri cu bancnote diverse, de valori variate, călătoresc pe șosele, pe ape sau pe calea aerului. Toate sunt destinate să ajungă în România, respectând regulile internaționale în vigoare sau dimpotrivă, ocolind legislația referitoare la transportul de bani…

 „Foarte multă lume care merge în țară vrea să ducă bani cash în România. Unii apelează la transferul prin conturi bancare, alții folosesc companiile specializate în servicii de transfer rapid de bani. Dar cei mai mulți români încearcă să ducă acasă «bani lichizi»”, după cum ne-a mărturisit Cosmin, un român de 32 de ani, aflat în Regatul Unit de la vârsta adolescenței.

—————————————

„Doar puțini știu, însă, că, atât în interiorul Uniunii Europene, cât și pe teritoriul Marii Britanii, există reguli stricte care reglementează modalitățile de a «transporta» bani.”

Cosmin

—————————————

De 14 ani, Cosmin trăiește și câștigă bani în Marea Britanie, cu scopul da a-i transforma în euro sau în lei românești. Banii astfel convertiți sfârșesc sub formă de cheltuieli și investiții în România natală.

La început, în primii ani după 2000, pe vremea când era student la Londra, Cosmin câștiga puțin, muncind din greu pentru a se întreține. Apoi, el a dezvoltat în Regatul Unit afaceri bănoase… De-a lungul anilor, a trimis „acasă” mulți bani, apelând la toate mijloacele de transfer despre care a aflat. Credea că știe totul despre modalitățile de a trimite bani acasă; până în 2010, când avea să constate cu surprindere că s-a înșelat…

 

Ce prevede legea?

Conform normelor europene, suma limită ce poate fi transportată dintr-o țară UE în alta este de 10.000 de euro. Dincolo de această valoare, orice sumă trebuie declarată și sunt necesare acte care să dovedească proveniența banilor.

—————————————

„Ceea ce nu se știe, însă, este faptul că, aici, în Marea Britanie, legislația mai prevede că oricine părăsește teritoriul Regatului Unit poate fi verificat în mod aleatoriu și, în cazul în care are la el mai mult de 1.000 de lire sterline, trebuie, de asemenea, să poată prezenta acte care să justifice existența banilor.”

Cosmin

—————————————

„Mai exact, dacă în mod întâmplător o persoană este verificată în aeroport, de pildă, și deține 4.000 de lire sterline, trebuie să aibă un extras de cont bancar din care să reiasă că s-a făcut respectiva tranzacție; sau cei care au vreo afacere, să dețină acte din care să reiasă proveniența banilor. În caz contrar, suma care depășește 1.000 de lire sterline ar putea fi confiscată”, continuă explicațiile tânărului născut în România.

El își amintește cum „s-a pus la punct” cu legislația internațională referitoare la transportul de bani în urma unei experiențe care era să-i „ruineze” una dintre cele mai fericite clipe din viață, momentul căsătoriei…

 

Banii de nuntă

„Eu știu, fiindcă am pățit-o în 2010. Mergeam în România ca să mă căsătoresc și aveam la mine 8.000 de lire sterline. Erau bani speciali pentru nuntă”, ne-a mărturisit Cosmin.

Până atunci, el scosese adeseori bani din UK fără să întâmpine probleme. „M-au întrebat la aeroport câți bani am și eu le-am spus că am 8.000. Dar mințeam practic, fără să realizez, pentru că eu mai aveam niște plicuri cu diferite sume, de ordinul a câteva sute de lire sterline. Mă rugaseră mai multe cunoștințe să le duc banii la rudele și familiile din România. Cineva mi-a dat inclusiv câteva milioane de lei. Iar eu am uitat să spun despre acei bani, deci practic făcusem o declarație falsă”, își amintește Cosmin.

Acesta rememorează cum funcționarul care lucra la Luton Airport a început să devină suspicios și să îl ia la întrebări despre proveniența banilor. „Părea destul de supărat. Eu i-am răspuns că am propria afacere, aici, în Marea Britanie. Dar el mi-a spus că dacă nu reușesc să îmi susțin afirmațiile cu acte, s-ar putea să îmi ia banii”, își mai amintește cu groază Cosmin.

—————————————

„Eu nu aveam cont în țară ca să transfer 8.000 de lire sterline prin transfer bancar și nici nu am vrut să trimit în contul altora; chestie de încredere… Și mai există și diferite taxe pentru transferuri bancare pe care am evitat să le plătesc. În final, i-am spus că dacă îmi ia banii, nu numai că pierd o sumă destul de mare de bani, dar nu știu ce am să mă fac cu nunta.”

Cosmin, un tânăr român care era să rămână fără bani de nuntă pe aeroportul din Luton

—————————————

 

Un mire disperat…

„M-am speriat și i-am explicat sincer că urmează să mă însor și că toți acei bani sunt bani de nuntă”, continuă destăinuirea românului.

Aflat într-o situație disperată, s-a apucat să îi explice angajatului de pe aeroportul Luton cum merg treburile la o nuntă în România și că, în țara est-europeană, toate cheltuielile cu organizarea unui astfel de eveniment se achită cu bani cash.

Funcționarul de pe aeroport părea să înțeleagă situația disperată a lui Cosmin, dar i-a spus că tot va trebui să dovedească ce este cu toți acei bani.

„Am avut mare noroc că purtam la mine niște invitații pentru nuntă, care conțineau numele meu și imaginea a două verighete, simbol al căsniciei. Aveam și niște hârtii din contabilitatea companiei pe care o am. I le-am arătat pe toate”, mai spune românul.

În final, angajații de la Luton au încercat să sune la administrația fiscală britanică HMRC pentru a verifica dacă spusele lui Cosmin sunt adevărate.

„Au stat cam 25 de minute într-o încăpere să vorbească cu cei de la fisc și nu reușeau să îi contacteze. Eu le-am amintit că pierd avionul, dar ei nu păreau impresionați. În cele din urmă, m-au lăsat totuși să plec. Am fugit și am prins și avionul… Dar cred că am slăbit câteva kilograme…”, se încheie povestea palpitantă a lui Cosmin…

—————————————

„Știu un caz cu cineva din țară care se ocupă cu achiziționarea de utilaje din Marea Britanie pentru a le revinde în România. Această persoană a cumpărat la un moment dat o mașină de teren, un Land Rover, care a costat peste 35.000 de lire sterline. A vrut să plece cu el în țară, la volanul autovehiculului. Numai că, la vamă, l-au întrebat de unde a avut bani să cumpere o mașină atât de scumpă. Este, la urma urmei, o altă modalitate de a scoate valori din Marea Britanie. Persoana a avut mare noroc că a scos banii respectivi dintr-un cont bancar din România și că a putut justifica suma respectivă. Altfel, mașina ar fi fost probabil confiscată… Iar în acest caz, situația s-ar fi complicat. Ar fi trebuit să facă apel și ar fi primit, în cel mai bun caz, o despăgubire…”

Pățanii românești la frontiera britanică, povestite de Cosmin (32 de ani)

—————————————

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!