Bani mai mulți, timp liber mai puțin

Articol publicat in sectiunea Articole recente, Diaspora, Muncă, Poveşti româneşti pe data 19 iulie 2016

uk_interpret-spital

Viața la Londra este costisitoare chiar și pentru cei care au un serviciu stabil și relativ bine plătit. Mulți dintre locuitorii metropolei se plâng de costurile ridicate ale vieții și iau în calcul alternativa găsirii unui al doilea loc de muncă…

Posibilitatea ca o persoană să dețină două sau chiar mai multe locuri de muncă în paralel nu este percepută ca neobișnuită în Marea Britanie. Dimpotrivă, aceasta este acceptată adeseori ca o necesitate, mai ales în condițiile costurilor ridicate ale vieții de zi cu zi din capitala Regatului Unit. Aflați cum a reușit Vlad D. să muncească suplimentar pentru a-și crește nivelul veniturilor personale.

 

„Jobul m-a găsit pe mine”

„Eu nu am căutat un al doilea job. Aș putea spune că m-a găsit el pe mine”, își începe destăinuirea un român care are în prezent două locuri de muncă, deși nu și-a dorit de la început acest lucru.

Vlad D. a terminat la Londra studii postuniversitare și și-a găsit un loc de muncă permanent într-o agenție de publicitate. Apoi i s-a oferit posibilitatea unui al doilea loc de muncă, după un program foarte flexibil. „În timp ce aveam deja un loc de muncă stabil full-time, am stat de vorbă cu un avocat care avea nevoie de un translator. Era un avocat englez. Nu eram într-o situație financiară prea strălucită. Mi-am dat seama că îmi era de mare ajutor un loc de muncă part-time, cu program flexibil, mai ales în condițiile în care nu mă încurca deloc la primul loc de muncă”, mărturisește Vlad.

Obținerea „postului” de translator nu i s-a părut prea dificilă. „Am trimis CV-ul pe care avocatul respectiv mi l-a solicitat. Ne-am întâlnit la o cafea și am avut o discuție scurtă în care mi-a testat cunoașterea limbii engleze și cât de bine înțeleg sistemul juridic britanic. A durat cam o jumătate de oră. M-a ajutat mult că vorbesc foarte bine engleza. Aceasta a fost partea cea mai importantă a interviului”, subliniază tânărul originar din România. Apoi, el și avocatul englez „au bătut palma”. „A fost convenabil pentru amândoi, în sensul că nici el nu avea nevoie de un angajat în regim permanent și nici eu nu puteam să răspund unei asemenea solicitări. După acea discuție de jumătate de oră, mi-a spus că dorește să colaborăm. Am stabilit că mă va contacta de câte ori are clienți români și are nevoie de traduceri”, mai adaugă Vlad.

—————————————

„Când am obținut al doilea loc de muncă aveam cheltuieli mai mici și nu îmi era foarte necesar. Ulterior însă, veniturile pe care le-am obținut au devenit indispensabile, pentru că, între timp, mi-am cumpărat o casă prin credit ipotecar. Acum nu știu ce m-aș face fără al doilea job…”

Vlad D.

—————————————

 

Al doilea job, din plăcere…

Al doilea job, acela de translator, nu i s-a părut deloc dificil, la început, tânărului Vlad D. „Inițial, solicitările avocatului britanic care mi-a propus să îl ajut contra cost cu traduceri, de câte ori avea clienți români, erau rare. Dar, după 2-3 luni, am început să lucrez tot mai des pentru el. Eram chemat de mai multe ori pe săptămână și am realizat că, încet-încet, acest al doilea job îmi consumă tot timpul meu liber. Financiar, însă, mă ajuta foarte mult. În plus, procesul traducerilor mi-a devenit tot mai plăcut. Îmi plăcea tot ce făceam”, ne-a povestit Vlad. El spune că i s-a părut atractiv faptul că nu mai trebuia să lucreze tot timpul în fața calculatorului. „Partea cea mai interesantă a acestui job este că, dincolo de slujba principală, care presupune ore întregi de stat la birou în fața calculatorului, în al doilea job trebuie să traduc în spitale, clinici private, pentru psihologi și psihiatrii, diverși medici, dar și judecători. Toate acestea oferă o diversitate binevenită vieții mele profesionale”, insistă românul.

—————————————

„Pentru oamenii care vor să muncească și se descurcă cu limba engleză se găsește de lucru în țara asta. Oricine își poate găsi un al doilea job part-time. Dar trebuie găsit un echilibru cu viața personală. Altfel riști să fii sufocat de programul de muncă, iar viața privată poate avea de suferit.”

Vlad D.

—————————————

 

Marea problemă…

Absența timpului liber este principalul inconvenient atunci când ai două locuri de muncă, în opinia lui Vlad D., un român care lucrează opt ore pe zi într-o agenție de publicitate, pentru ca apoi să își ofere serviciile ca translator pentru un avocat britanic. „De aproximativ patru ani lucrez în jur de 10 ore pe săptămână pentru al doilea job. Sunt angajat cu acte la jobul principal și self-employed pentru locul de muncă part-time. Asta înseamnă că, la sfârșitul fiecărui an financiar, trebuie să plătesc taxe suplimentare către stat pentru veniturile pe care le realizez din traduceri”, precizează Vlad când vine vorba de legalitatea statutului său de „angajat-dublu”. „Am făcut cu avocatul pentru care traduc un contract scris în care erau prevăzute responsabilitățile pe care le am. Se preciza acolo inclusiv faptul că am dreptul să refuz anumite sarcini, atunci când nu pot din cauza serviciului permanent pe care îl am”, adaugă tânărul venit din România.

„Problema cea mai mare este că rămân cu foarte puțin timp liber. Mai cheltui și bani pe transport și cu telefoanele… Vorbesc uneori cu clienții pentru care traduc chiar și în toiul nopții. Lucrez mult sâmbăta și duminica”, atrage atenția Vlad. „Veniturile din al doilea job mă ajută pentru că îmi acoperă o parte din cheltuielile lunare cu care mă descurcam mai greu. Altfel nu știu ce aș fi făcut, pentru că am de plătit lunar rată pentru «mortgage» (credit ipotecar – n.r.) ”, ține să mai specifice acesta.

„În concluzie, cred că un al doilea job este binevenit doar dacă ai mare nevoie de venituri suplimentare. Un loc de muncă bine plătit, cu program clar, ar fi mai convenabil”, este de părere Vlad D., un român care, în ultimii patru ani, a avut în paralel două locuri de muncă.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!