Bani pentru închisori prin ordonanță de urgență

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 13 martie 2015

Guvernul va aloca în perioada următoare, din Fondul de rezervă, sume pentru îmbunătățirea condițiilor și creșterii capacității de cazare din penitenciare, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă. Decizia a fost luată, miercuri, de Guvern, printr-o ordonanță de urgență. Actul normativ stabilește cadrul legal care va permite alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru Ministerul Justiției și finanțarea unor cheltuieli în vederea îmbunătățirii condițiilor și creșterii capacității de cazare a sistemului penitenciar. Calotă a precizat că fondurile vor fi alocate pentru penitenciare în urma propunerilor venite de la Ministerul de Justiție.

Un document al Ministerului Justiției prezentat, în urmă cu o săptămână, relevă că statul cheltuiește lunar cu întreținerea unei persoane aflate în închisoare 512 lei, la finele lunii ianuarie în detenție aflându-se aproape 30.000 de deținuți, dar cu un deficit de locuri de cazare de peste 10.000 locuri.

Mai mulți dintre foștii politicieni încarcerați în ultima perioadă au reclamat condițiile precare și aglomerația din închisori la care sunt supuși ei și ceilalți deținuți, acuzând că Ministerul Justiției nu asigură finanțarea necesară, în condițiile în care nu au insistat pe acest subiect când s-au aflat la guvernare.

Ministrul justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, că situația condițiilor din penitenciare este în unele cazuri „sub limita demnității umane” și sunt necesare fonduri de aproximativ un miliard de euro pentru a remedia acest lucru, existând demersuri pentru obținerea de fonduri europene în acest sens.

Duminică, premierul Victor Ponta a declarat că sistemul penitenciar se confruntă de mult timp cu probleme, motiv pentru care România a și fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar pentru un program de investiții în domeniu este necesar să nu se spună că Guvernul vrea să ajute corupții.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!