Bani returnati victimelor scam-ului

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 20 aprilie 2009

Aproape 22.000 de victime ale scam-ului isi vor primi sumele pierdute inapoi, acestea fiind returnate de SOCA (Serious Organised Crime Agency).

Mai multe scrisori care raspundeau incercarilor de fraudare prin intermediul unei asa-zise loterii internationale sau la oferte speciale ce se dovedeau false au fost interceptate de SOCA in cursul unui raid in Somerset, chiar inainte ca ele sa atinga destinatiile dorite.

In general, fiecare dintre acestea contineau suma aproximativa de 20 lire, totalul estimat doar pe baza celor descoperite imediat fiind de aproximativ 500.000 lire. SOCA are motive sa creada ca fraudele anuale pot ajunge la sume ce depasesc 35 milioane de lire si ca ele vor continua.

Fiecare persoana va primi o scrisoare din partea SOCA, prin care va primi inapoi suma trimisa, dar si explicatii referitoare la modul in care a ajuns sa fie victima unei crime cibernetice.

Trevor Pearce, directorul SOCA, a declarat: „Fraudele de tip scam sunt de cele mai multe ori sofisticate si extrem de convingatoare. Criminalii stiu foarte bine ce butoane sa apese pentru a-i face pe oameni sa scoata bani din buzunar, mai ales in aceste zile de criza cand suntem mult mai susceptibili de a crede in vesti bune. Din nefericire, cei care raspund unor astfel de tentative se regasesc pe liste care sunt vandute altor infractori asemanatori. In cel mai rau caz, victimele vor pierde sume importante de bani, uneori chiar economiile lor de o viata.

Cel mai eficent mod de a lupta cu acesti infractori este de a-i ignora complet. Foarte simplu, sunteti propriul dumneavoastra paznic. Nu deveniti victima lor perfecta si tineti minte ca daca o oferta este prea buna pentru a fi adevarata, cu siguranta ca asa si este”, a spus acesta.

Daca sunteti in situatia de a considera ca ati devenit victima unei astfel de infractiuni sau aveti cunostinte care au patit acest lucru, puteti beneficia de sfaturile necesare la una dintre adresele de mai jos:

Office of Fair Trading:  http://www.oft.gov.uk/

Consumer Direct: http://www.consumerdirect.gov.uk/

Serious Organised Crime Agency: http://www.soca.gov.uk/


Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!