Banii obținuți din scăderea TVA, cheltuiți tot pe alimente

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 11 decembrie 2015

supermarket42Românii au cumpărat tot alimente cu cea mai mare parte a banilor rezultați din reducerea TVA la alimente, restul sumelor fiind direcționate către produse nealimentare, alte cheltuieli sau economisire, potrivit companiei de cercetare a pieței GfK.

„Din suma totală pe care românii ar fi putut să o economisească în urma unor prețuri mai mici, 76% a fost reintrodusă în circuitul cumpărăturilor de larg consum. Mai exact: mai mult de jumătate din această sumă a fost direcționată către produsele alimentare și băuturile non alcoolice; 17 procente au mers către zona produselor ne-alimentare – produse de îngrijire personală și de îngrijire a casei; restul sumei a rămas în buzunarul românilor, fie pentru alte cheltuieli, fie pentru economisire”, arată compania, într-un comunicat citat de Mediafax.

Comportamentul de cumpărare s-a modificat față de momentul prim al impactului scăderii prețurilor. Astfel, în iunie-iulie, deși tot aproximativ 70% din suma totală revenea în „bunurile de consum cu mișcare rapidă”, proporția dintre produsele alimentare și cele ne-alimentare a fost aproximativ egală.

„Studiul GfK remarcă, în special pentru produsele de îngrijire personală, tendința de a cumpăra produse dintr-un segment de preț superior. Între timp, acest fenomen s-a diminuat, banii revenind în cea mai mare parte către bunurile alimentare”, mai notează compania. Cota TVA la alimente a fost redusă, la 1 iunie, de la 24% la 9%.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!