Banii scoţieni şi banii de plastic

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 28 aprilie 2015

De curând, în Scoţia a apărut prima bancnotă de £5 de plastic. Banca Angliei va emite o bancnotă similară de anul viitor. Este valabilă bancnota de plastic de £5 în Anglia, mai ales că e bancnotă scoţiană, eliberată de Banca Clydesdale? Sunt lirele scoţiene şi nord irlandeze acceptate în Anglia? Cum adică da şi nu?

Banca scoţiană Clydesdale va emite două milioane de bancnote din polimer de £5. Sunt din acelaşi material ca şi bancnotele curente din alte cel puţin 20 de ţări, printre care şi România. Studiile arată că aceste bancnote sunt mai sigure şi mai durabile (de 2,5 ori) decât bancnotele de hârtie. Ele vor supravieţui maşinii de spălat, dar se vor topi sub fierul de călcat.

În Scoţia, The Clydesdale Bank, Bank of Scotland şi Royal Bank of Scotland sunt autorizate să emită note bancare scoţiene. De asemenea, în Irlanda de Nord sunt alte patru bănci (Bank of Ireland, AIB Group, Northern Bank şi Ulster Bank) care au autorizaţie de a emite lire nord-irlandeze.

Anul viitor, Banca Angliei va pune în circulaţie propriile bancnote din polimer. Noile note bancare plasticate vor fi mai mici ca mărime decât bancnotele curente, făcute din hârtie obţinută din bumbac.

 

Se pot folosi lirele scoţiene şi nord-irlandeze în Anglia?

Da, pot fi folosite. Doar că legal ele nu trebuie să fie acceptate. Bancnotele emise de toate cele şapte bănci enumerate mai sus reprezintă monedă de schimb legală şi poate fi acceptată pe întregul cuprins al Marii Britanii.

Vânzătorii din magazinele din Anglia care nu sunt familiari cu aceste bancnote pot refuza să accepte notele bancare scoţiene şi nord-irlandeze. Aceasta mai degrabă din cauză că n-ar şti sigur dacă bancnotele sunt autentice şi nu că ar avea ceva cu scoţienii sau cu irlandezii.

 

Ce zice Bank of England?

Notele bancare emise de Banca Angliei au legalitate doar în Anglia şi Ţara Galilor, notele bancare emise de cele trei bănci din Scoţia au legalitate doar în Scoţia, iar notele bancare emise de cele patru bănci din Irlanda de Nord au legalitate doar în Irlanda de Nord.

Legalitatea se referă la uzul bancnotelor ca şi monedă de schimb. Înţelesul tehnic al legalităţii are legătură cu stingerea unei datorii. Astfel, dacă un datornic plăteşte în moneda legală întreaga datorie stabilită ca urmare a unui contract, el se poate apăra cu succes la tribunal dacă este dat în judecată pentru neplata datoriei.

Dar legalitatea unei monede nu guvernează în acelaşi timp şi acceptabilitatea în tranzacţii. Practic, acceptarea lirei scoţiene sau nord-irlandeze în Anglia şi în Ţara Galilor ca şi formă de plată este o chestiune de înţelegere contractuală între două părţi. Când cele două părţi sunt de acord, lira scoţiană sau nord-irlandeză este la fel de bună ca şi lira sterlină englezească.

În plus, purtătorii de lire scoţiene şi nord-irlandeze se bucură de un nivel de protecţie similar cu cel oferit purtătorilor de note bancare emise de Banca Angliei.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!