Bărcuțele Gabrielei Firea

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 9 iulie 2016

Proiectul primarului de București, Gabriela Firea, de a aduce bărci și hidrobiciclete pe lacurile Capitalei, pare a întâmpina o problemă de imagine. Firma care a fost agreată pentru achiziționarea ambarcațiunilor are sediul în Voluntari, localitate în care primar este soțul Gabrielei Firea.

Conform presei din România, Primăria Capitalei urmează să cumpere bărcuțe și hidrobiciclete în valoare de 1,8 milioane de lei, pentru amenajarea lacurilor Floreasca și Tei, de la societatea Astra București & Co Prod SRL, care a câștigat licitația organizată de administrația municipală. În mod ciudat, firma respectivă a fost singura care a participat la licitație. Conform datelor comunicate de Ministerul Finanțelor, compania are sediul în Voluntari, iar printre acționari se numără o persoană pe nume Adriana Pandele, cu 75% din acțiuni, care este și administratorul societății. O altă ciudățenie este aceea că firma se ocupă cu distribuția de cornuri și mere în sectoarele 2 și 3 ale Capitalei și în județele Teleorman și Ialomița, precum și alte alimente în spitalele din București. Nici vorba de bărcuțe sau hidrobiciclete. Contractul pentru bărcuțe cu Primăria Capitalei a fost atribuit pe 29 iunie prin licitație deschisă, iar criteriul a fost prețul cel mai mic. Evident, unica firmă participantă a oferit un preț mai mic decât toate celelalte firme care nu au participat.

În replică, Gabriela Firea neagă orice legătură a familiei sale cu Astra București. Comunicatul municipalității precizează: „Contractul de finanțare pentru proiectul Amenajare circuit turistic pe lacurile Floreasca-Tei (și zona adiacentă lor) a fost semnat în data de 12 februarie 2013, de către primarul general Sorin Oprescu și Ministerul Dezvoltării”. Ulterior, în 2015, Primăria a lansat procedura online pentru atribuirea „contractului de furnizare dotări echipamente (bărcuțe, vaporașe) pentru acest proiect”. După câteva probleme tehnice, la licitație s-a prezentat un singur ofertant, și anume Astra București.

Raportul procedurii, mai explică Primăria, ar fi trebuit semnat până la 29 aprilie 2016 de către edilul interimar de atunci Răzvan Sava, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Dacă Primăria nu ar fi respectat termenul limită din ofertă, de 30 iunie, municipalitatea „putea fi acuzată de nefinalizarea procedurii, fapt ce ar fi putut atrage după sine o acțiune în instanță”, așa că Firea a semnat contractul pe 29 iunie. „Semnarea contractului de furnizare nu a produs efecte, furnizorul nu a livrat în termenul asumat echipamentele, pe cale de consecință Municipalitatea nu a plătit și nu va plăti niciun leu către Astra București & Co Prod SRL”, se arată în comunicatul Primăriei, adăugând că se va deschide o anchetă internă cu privire la acest caz.

De asemenea, Gabriela Firea declară că nici ea, nici familia ei nu au niciun fel de legătură cu acest caz și roagă instituțiile abilitate ale statului să verifice existența vreunei legături de rudenie între acționarii firmei în cauză și familia dânsei.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!