Barroso: „România ar fi suferit presiunile Rusiei”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 14 aprilie 2014

Intrarea Bulgariei și României în Uniunea Europeană în 2007 a fost cea mai bună decizie, astfel rămânând într-o zonă ferita de Rusia, a declarat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Alternativa ar fi fost, pentru aceste două țări, rămânerea într-o zonă a nimănui sau aflată sub presiunea rusească, scrie Novinite.

„Îmi dau seama că există multe lucruri greșite în aceste două țări. De aceea noi le ținem sub o atentă observație, prin intermediul cooperării și a structurilor de supraveghere”, a declarat Jose Manuel Barroso într-un interviu pentru Berliner Zeitung. „Care era alternativa? Să lași Bulgaria și România în țara nimănui? Să devină instabile precum alte țări din afara Uniunii Europene? Imaginați-vă că România și Bulgaria nu ar fi membre UE în acest moment. Cel mai probabil ar fi fost sub o presiune puternică din partea Rusiei”, a mai spus președintele Comisiei Europene.

Comentariile lui Barroso vin în contextul în care Ucraina, stat aflat la extremitatea estică a Uniunii Europene, se află într-o puternică criză declanșată în 2013 tocmai de dorința de asociere cu UE, dorință care a intrat în conflict cu interesele Rusiei. După ce președintele Ianukovici a refuzat să mai semneze acordul prin care Ucraina intra în fazele preliminare a asocierii la UE, protestele din Kiev au dus la căderea regimului său, dar au declanșat și intervenția Rusiei, soldată cu anexarea Crimeii. Alte acte care pot fi socotite mijloace de presiune din partea Rusiei sunt masarea de trupe rusești la granița Ucrainei, majorarea prețului la gazele importate sau cererea retroactivă a unor facturi umflate pentru importul de gaz.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!