Barroso: „Romania NU intra in Schengen nici anul viitor!”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 18 noiembrie 2013

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, luni seara, ca nici Romania si nici Bulgaria nu vor intra in spatiul Schengen anul viitor. Declaratia a fost facuta la postul de televiziune francez TF 1, potrivit Digi 24.

In urma cu doar o luna, tot Barroso declara ca Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile pentru aderarea la spatiul Schengen si trebuie sa primeasca o sansa de aderare cat mai curand.

„Bulgaria si Romania indeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen si cred ca va fi corect sa li se acorde o sansa cat mai curand”, a declarat Barroso intr-un interviu acordat unui post de radio din Bulgaria.

In momentul de fata, patru tari se opun aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Este vorba de Olanda, Finlanda, Germania si Franta.

Cum era de asteptat, reactiile nu au intarziat sa apara. „Aceasta declaratie il descalifica pe domnul Barroso”, a declarat, la Digi24, europarlamentarul PNL Norica Nicolai. Aceasta este de parere ca Jose Manuel Barroso se afla in campanie electorala si urmareste mize personale atunci cand afirma ca Romania si Bulgaria vor ramane in afara spatiului Schengen in 2014.

Europarlamentarul Renate Weber a spus, la randul sau, ca in ceea ce priveste aderarea la Schengen, Comisia Europeana nu are putere de decizie. „Declaratiile presedintelui CE au tot atata greutate cand spune ca suntem pregatiti si trebuie sa intram, ca si atunci cand spune ca nu intram”, a mentionat europarlamentarul. Weber a precizat ca, in acest subiect, Consiliul European este cel care conteaza si ca Jose Manuel Barroso nu a avut niciodata influenta asupra statelor membre.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!