Băsescu: „Anul 2017 va fi anul 2010 al crizei profunde”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 7 august 2015

Traian BasescuFostul președinte Traian Băsescu a declarat, pentru un post TV, că impactul creșterilor mari de salarii și pensii, promise de guvernul Ponta, pentru 2016, și al reducerilor de taxe, prevăzute de noul Cod Fiscal, vor crea mari probleme, anul 2017 urmând să fie ca anul 2010, un an al crizei profunde, cu țara destabilizată macroeconomic.

Fostul președinte a comparat deciziile actualului guvern – creșterea pensiilor speciale, a salariilor bugetarilor cu 70% și a altor cheltuieli – cu cele ale guvernului Tăriceanu din perioada 2007-2008. În opinia sa, majorările de cheltuieli cărora li se va adăuga scăderea veniturilor bugetului, ca urmare a reducerilor de taxe, vor mări foarte mult deficitul bugetar și vor impune împrumuturi mari, dar și tăieri masive de cheltuieli în anul 2017, care vor afecta întreaga economie. Din punctul său de vedere, politica actualului guvern este nesustenabilă, scrie presa de la București.

El a estimat că noul Cod Fiscal, care prevede scăderea TVA de la 24% la 19%, a impozitului pe dividende de la 16% la 5%, a accizelor la carburanți cu 16-18% față de nivelul actual, eliminarea taxei pe stâlp, va fi votat de Parlament, la sfârșitul lunii august. Întrebat despre reacția președintelui Iohannis, Băsescu a spus că acesta a luat în considerare opinia Băncii Naționale, în timp ce PNL a ignorat-o, iar acum încearcă să se spele pe mâini.

„Teza lui Tăriceanu din 2008 este reinventată de Ponta”, a spus fostul președinte, precizând că, în timpul crizei din 2009-2010, statul a luat împrumut 19 miliarde euro de la FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială, dar a tras efectiv 17 miliarde euro, din care doar 8,5 miliarde euro au fost folosite pentru finanțarea deficitului bugetar. După 2012, Ponta a împrumutat 11 miliarde euro de la bănci, deși a avut creștere economică și un deficit bugetar mic.

Comisia Europeană a estimat că deficitul bugetar va ajunge la 3,5% din PIB, în 2016, în cazul în care taxele vor fi reduse. Consiliul Fiscal a prognozat un deficit bugetar de 4,6% din PIB, dacă vor fi aprobate și creșterile de salarii. România s-a angajat, conform Pactului de stabilitate, să atingă un deficit bugetar de 1,2% din PIB în 2016. Depășirea pragului de 3% din PIB va atrage o procedură de deficit excesiv din partea Comisiei Europene care prevede obiective clare, pe termen scurt, de reducere a deficitului bugetar.

 

Ponta: „It’s about economy, peneliștilor și pedeliștilor!”

Premierul Victor Ponta a reacționat la calculele refăcute de liberali, care l-au acuzat pe șeful Guvernului că a declarat un miliard de lei în plus fals la colectarea TVA.

„It’s about economy… doamnelor și domnilor de la PNL-PDL! Cifrele finale privind încasările la buget după primele 7 luni din 2015 (comparativ cu primele 7 luni din 2014) arată clar diferența între gândirea economică a USL care duce spre dezvoltare și miopia austerității care ne-a condus în 2010-2012 (reprezentată și azi de PNL-PDL, care se grăbesc din nou să acapareze puterea)”, a scris pe Facebook Victor Ponta.

Premierul a enumerat în continuare realizările din zona economică ale Executivului pe care îl conduce. Printre acestea se numără „încasări de 115,7 miliarde ron în 2015 (față de 106,6 miliarde ron în 2014) – plus 9,1 miliarde ron (aproximativ 2 miliarde de euro)”, precum și „încasări din TVA 33,9 miliarde ron în 2015 (față de 29,3 miliarde ron în 2014) – plus 4,5 miliarde ron (aproximativ un miliard euro)”. Ponta a amintit că în această perioadă au fost aplicate și măsuri cu impact bugetar negativ, cum ar fi „scăderea CAS cu 5pp, scăderea taxei pe construcțiile speciale de la 1,5 la 1%, neimpozitarea profitului reinvestit pentru companii, creșterea contribuției la Pilonul II de pensii de la 4,5 la 5%, scăderea TVA la alimente de la 24% la 9%”. Premierul a subliniat că „prin relaxare fiscală, administrare fiscală eficientă, combaterea evaziunii fiscale (care a explodat în perioada 2010-2012 și a fost combătută prin înființarea Direcției Antifraudă) și măsuri de stimulare economică și creșterea numărului locurilor de muncă fiscalizate se obțin rezultate concrete!”

„Restul este doar politica austerității mioape și a demagogiei politice specifice guvernării 2010-2012 și reprezentate azi de «flămânzii» de la PNL-PDL! «It’s about economy – peneliștilor și pedeliștilor!»”, a conchis Victor Ponta.

Clarificările prim-ministrului vin după ce deputatul PNL Andreea Paul a susținut, luni, că încasările mari din TVA, anunțate de Ponta, vor fi cu peste 770 milioane de lei mai mici, după ce se vor face rambursările. Premierul Victor Ponta a anunțat, joia trecută, că încasările din TVA se ridică la peste cinci miliarde de lei pentru operațiunile desfășurate în România în luna iunie.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!