Băsescu, audiat în dosarul jurnaliștilor răpiți în Irak

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 8 octombrie 2015

traian basescu119Fostul președinte Traian Băsescu s-a prezentat, miercuri, la Judecătoria Sectorului 5, unde a fost citat în legătură cu o cerere a Parchetului General de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak. Dosarul a fost deschis după ce Corneliu Vadim Tudor l-a acuzat pe fostul lider de la Cotroceni că împreună cu Vasile Blaga, și-au însușit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnaliști români răpiți în Irak în anul 2005.

„Nu am emoții. Să se deschidă dosarul și să ne lămurim. Eu am calitatea de intimat, adică de om reclamat. Vedem ce va face Parchetul pe urmă. În orice caz, după părerea mea, solicitarea de deschidere a acestui dosar este o palmă pentru România. Când se aduce în spațiul public ideea că un șef de stat, în colaborare cu un general american, au putut să fure bani, iar autoritățile române fac un spectacol din lucrul acesta, nu prinde bine României. Dar asta e viața”, a declarat Traian Băsescu la intrarea în sediul instanței, adăugând că în opinia sa, documentele de la dosar pot fi desecretizate.

Dosarul a fost deschis după ce Corneliu Vadim Tudor a depus o plângere penală la Parchetul General în care îi acuză pe Traian Băsescu și pe președintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, că și-au însușit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnaliști români răpiți în Irak în anul 2005. În plângerea penală depusă la Parchet, Vadim Tudor aducea ca argumente afirmațiile făcute într-o carte de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, și anume că din suma plătită de statul român pentru eliberarea jurnaliștilor ar fi dispărut patru milioane de euro. Potrivit lui Nastasiu, autoritățile de la București ar fi trimis la Bagdad, prin intermediul SIE și cu implicarea lui Traian Băsescu, aproximativ 12-13 milioane de euro, însă răpitorii ar fi primit doar nouă milioane de euro. El îl acuză pe Traian Băsescu că a clasificat pentru 50 de ani documentele despre negocierile din Irak și suma reală plătită răpitorilor.

Inițial, dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Sectorului 5, care și-a declinat competența în acest caz pe 28 mai 2015, cauza a ajuns apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care a retrimis dosarul la Judecătoria Sectorului 5.

„Nu am secretizat nici măcar o foaie”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat, miercuri, după audierea în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak, că nu a secretizat nimic în acest dosar și că ar fi în avantajul său ca acesta să fie desecretizat.

„Am arătat judecătoarei că operațiunea a fost desfășurată de serviciile secrete ale României – SIE, SRI și serviciile armate, la acea vreme noi având trupe în Irak și cu asta basta. Am cerut Parchetului, dacă se va decide redeschiderea dosarului, să mă audieze foarte rapid, că a trena în spațiul public o astfel de suspiciune este defavorabil inclusiv pentru România, să presupui că un șef de stat și-a luat din banii alocați unei operațiuni”, a spus Traian Băsescu la ieșirea de la audiere.

Fostul șef de stat a precizat că redeschiderea dosarului reprezintă o palmă pe obrazul Parchetului „care poate să creadă într-o delațiune făcută în luna noiembrie 2009, când era campanie electorală” și că desecretizarea dosarului răpirii jurnaliștilor trebuie făcută de cei care l-au secretizat.

„Nu am secretizat nici măcar o foaie din dosarul răpirii jurnaliștilor. Nu era treaba mea partea operativă. Rolul meu a fost să pun la cap toate serviciile pentru a colecta informația și a face ca toate serviciile să lucreze în aceeași direcție. Dar nu eu am avut dosarul operațiunii, el a avut cap de filă SIE”, a punctat acesta.

Plângere făcută de Vadim

Dosarul jurnaliștilor răpiți în Irak a fost deschis după ce Corneliu Vadim Tudor, care a murit anul acesta, a depus o plângere penală la Parchetul General în care îi acuză pe Traian Băsescu și pe Vasile Blaga, președinte PDL la acea vreme, că și-au însușit o parte din răscumpărarea plătită de statul român pentru eliberarea celor trei jurnaliști români răpiți în Irak în anul 2005.

În plângerea penală depusă la Parchet, Vadim Tudor aducea ca argumente afirmațiile făcute într-o carte de fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, și anume că din suma plătită de statul român pentru eliberarea jurnaliștilor ar fi dispărut patru milioane de euro. Dosarul a fost înregistrat inițial la Judecătoria Sectorului 5, care și-a declinat competența în acest caz pe 28 mai 2015, cauza a ajuns apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care a retrimis dosarul la Judecătoria Sectorului 5.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!