Băsescu: Cer scuze românilor, dar îmi duc mandatul până în ultima zi

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 26 iunie 2014

basescu138

Președintele Traian Băsescu a afirmat, luni, într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, că își va duce mandatul până în ultima zi, demontând astfel ipoteza unei posibile demisii în contextul scandalului în care este implicat fratele său. Șeful statului a cerut scuze românilor pentru situația creată de arestarea lui Mircea Băsescu, precizând că nu a avut informații nici de la structurile statului și nici de la fratele său, privind problemele cu justiția avute de acesta.

Declarațiile președintelui vin în contextul în care fratele său, Mircea Băsescu, a fost arestat preventiv, vineri, pentru trafic de influență. De asemenea, ginerele președintelui, soțul Ioanei Băsescu, este urmărit penal pentru fals și înșelăciune.

Traian Băsescu a mai spus că nu ar vorbi, în locul lui Victor Ponta, când vine vorba despre trafic de influență, afirmând că „mai săptămânile trecute se făcea trafic de influență în birourile sale, cu baronul Duicu”. Nu în ultimul rând, președintele a afirmat că Dan Voiculescu vrea un „președinte-marionetă” și să scape de DNA, ICCJ și Parchetul General, precum și de „judecătorii incomozi”.

„Legat de solicitarea unor domni din politică să demisionez, pentru o faptă pe care n-am comis-o: Regret enorm că fratele meu este suspectat de trafic de influență, dar el este un om de 60 de ani care trăiește la Constanța, cu familia lui. Eu și familia mea trăim la București. Nu am avut niciun fel de informații sau cunoștințe de la el legat de afacerea Sandu Anghel. Ne vedem o dată la 2 ani și nu am avut niciun fel de informații nici de la el și nici de la structurile de informații ale statului” a spus Traian Băsescu.

Șeful statului a adăugat că orice suspiciune în ceea ce îl privește, privind implicarea în dosarul lui Sandu Anghel, este demontată chiar de realitate, în numai 3 ani, dosarul lui Sandu Anghel parcurgând toată linia justiției românești. „Nu există niciun motiv ca cineva să suspecteze că președintele ar fi intervenit in procesul acestui domn Sandu Anghel”, a mai spus acesta.

„Mi-este foarte greu să înțeleg în acești parametri logica campaniei pe care o desfășoară dl Voiculescu sau solicitarea prim-ministrului. Nici n-aș vorbi în locul lui, când discutăm de o suspiciune de trafic de influență, iar mai săptămânile trecute se făcea trafic de influență în birourile sale, cu baronul Duicu.

Îmi vine să râd și de solicitarea dl Iohannis, care este de părere că ar trebui să demisionez pentru fapte pe care nu le-am comis, în condițiile în care nu îl văd suficient de întremat să demareze o campanie prezidențială. Eu îi spun din experiență că mai are nevoie de câteva luni. Îi recomand să nu își dorească atât de tare acest lucru”, a mai spus liderul de la Cotroceni.

„Cer scuze românilor”

Președintele Traian Băsescu a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că întâmplarea pe care nu și-ar fi dorit-o niciodată și pentru care cere scuze românilor este arestarea fratelui său.

„Ea (arestarea – n.r.) se constituie într-o probă care demontează sloganul actualei majorități parlamentare că președintele dirijează tot. Este o minciună care a fost demontată de această întâmplare nefericită și confirmă ceea ce spun de ani de zile: niciodată nu am intervenit într-un dosar. N-am făcut așa ceva pentru că mi-aș fi contrazis exact principiile. Am convingerile că aceasta este o motivație.

Dl Voiculescu este nerăbdător să aibă la Cotroceni un președinte marionetă care să îi satisfacă solicitările de numire în funcții importante în justiția română a unor oameni pe care să-i controleze. Vrea să scape de DNA, de ICCJ, de Parchetul General și de alți judecători incomozi pentru cei suspectați de corupție – și aici îl introduc și pe fratele meu. Este o grupare importantă în politică, care își dorește o schimbare cu 180 de grade a ceea ce se întâmplă în justiție.

În mandatul meu, pe care mi-l voi duce până la ultima zi, nu vor acapara justiția”, a mai spus șeful statului.

Îmi duc mandatul până în ultima zi

În declarația făcută luni, la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a atins și subiectul demisiei cerute de opozanții politici.

„Dincolo de cei pe care i-am enumerat, constat că subordonații politici ai dl Voiculescu – Tăriceanu și Ponta – au găsit cu cale să mobilizeze majoritatea parlamentară pentru o declarație prin care cer demisia președintelui. Ce credibilitate au în fața mea, atâta timp cât eu am privit ca oricare dintre dvs. la declanșarea unor proceduri care l-au vizat pe fratele meu și care l-au dus în arest preventiv.

N-am înțeles în niciun fel să obstrucționez justiția. Nici măcar să dau un telefon să întreb pentru ce este anchetat și arestat. Am privit ca și dvs. la televizor. Care este înălțimea morală a acestor politicieni care s-au sustras urmăririi penale, să vină astăzi să dea lecții?

Evenimentul care s-a petrecut cu fratele meu nu este unul fericit, dar avem abordări diferite vizavi de disponibilitatea în fața legii. Nu voi lua în considerare nici strigătele lor și nici declarații ale Parlamentului. Obiectivul meu este ca până în ultima zi a mandatului meu să continue lupta de consolidare a justiției, lupta împotriva corupției și România să înceapă procesul de intrare în Schengen”, a conchis președintele României.

Mircea Băsescu pledează nevinovat

Mircea BasescuMircea Băsescu, fratele președintelui României, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, vineri seară, după ce joi seară fusese reținut pentru 24 de ore de către procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență. Decizia a fost dată de magistrații Tribunalului București. De asemenea, intermediarul Marian Căpățână, acuzat de complicitate la trafic de influență, a fost și el arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia instanței este executorie, dar nu și definitivă. Astfel, ea poate fi contestată cu recurs.

Avocatul lui Mircea Băsescu a spus că decizia a fost deja contestată la Curtea de Apel București, transmite B1 TV. Reprezentantul legal al fratelui președintelui a mai precizat, la insistentele jurnaliștilor, că Mircea Băsescu s-a întors în arestul Poliției Capitalei. Avocatul consideră că decizia nu a fost una corectă.

Fratele președintelui a pledat nevinovat, vineri, în fața judecătorilor de la Tribunalul București. El a dat declarații în fața judecătorilor, dar a spus că nu recunoaște acuzațiile de trafic de influență care i se aduc.

Potrivit referatului procurorilor DNA privind solicitarea arestării preventive, Mircea Băsescu s-ar fi folosit de calitatea de membru al familiei prezidențiale și de numele șefului statului, în cazul lui Bercea Mondialu. Procurorii DNA susțin că este clar, din înregistrările făcute publice, că Mircea Băsescu și Marian Căpățână s-au folosit de numele președintelui și că fratele șefului statului a primit bani pentru a interveni la Traian Băsescu. În plus, se mai precizează că Mircea Băsescu s-a folosit de calitatea de membru al familiei prezidențiale pentru a da credibilitate afirmațiilor privind influența sau pretinsa influență pe care ar putea să o aibă la magistrații care se ocupă de dosarul lui Bercea Mondialu.

Fratele președintelui este acuzat de fiul lui Bercea Mondialu de trafic de influență în unul dintre cele mai scandaloase dosare în care este implicată familia Băsescu. Procurorii au precizat, în ordonanța de reținere, că „există probe și indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă” că Mircea Băsescu, în perioada februarie 2011 – februarie 2012, a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător, prin intermediar.

Deși documentul DNA nu menționează numele lui Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondialu, el este cel care i-a dat bani fratelui președintelui, potrivit avocatului său Pavel Abraham și a relatărilor presei. De asemenea, cel care a intermediat suma este Marian Căpățână, conform acelorași surse. În schimbul celor 250.000 de euro, continuă comunicatul DNA, Mircea Băsescu a promis că va interveni pe lângă magistrații care se ocupă de cazul „tatălui denunțătorului”, adică Bercea Mondialu, pentru „a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate”.

Mircea Băsescu a depus un denunț pentru șantaj, la sfârșitul lunii mai, după ce a fost amenințat cu divulgarea unor informații compromițătoare, dacă nu plătește suma de 280.000 de euro. Cel care l-ar fi șantajat pe Mircea Băsescu este ginerele lui Bercea Mondialu, Marius Constantin. În dosar este cercetat și fiul lui Bercea Mondialu, Florin Anghel. Ulterior, pe 13 iunie, Florin Anghel a depus și el o plângere penală împotriva fratelui președintelui, prin intermediul avocatului său, Pavel Abraham, acuzându-l de trafic de influență, înșelăciune și inducerea în eroare a organelor judiciare.

Săptămâna trecută au apărut înregistrări din care se înțelege că fratele președintelui a primit mită pentru a interveni astfel încât Bercea Mondialu să scape de închisoare. Joi dimineață, Mircea Băsescu a reacționat după apariția înregistrărilor, afirmând că președintele nu are nicio legătură cu relația pe care el o are cu membrii familiei Anghel.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!