Basescu cere interventia OSCE

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 20 ianuarie 2014

Presedintele Traian Basescu a lansat, marti, un apel la OSCE, cerandu-i sa ia atitudine fata de „presiunile administrative din partea autoritatilor separatiste din regiunea nistreana asupra scolilor in limba romana aflate sub administrarea autoritatilor Republicii Moldova”.

Intr-un comunicat remis presei de Administratia Prezidentiala, se precizeaza ca presedintele Romaniei a luat act cu preocupare de aceste presiuni si considera ca „actiunile represive si provocatoare impotriva cadrelor didactice, parintilor si copiilor care doresc sa studieze in limba romana sunt inacceptabile si tradeaza incalcarea consistenta a drepturilor omului in regiunea separatista”.

Conturile Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol au fost inghetate la inceputul acestui an, a anuntat, luni, directorul institutiei, Ion Iovcev, citat de Jurnal de Chisinau. Iovcev a atentionat in cadrul unei intruniri la Ministerul Educatiei ca in aceste conditii institutia risca sa-si blocheze activitatea. Profesorii liceului au facut un apel la organizatiile internationale de profil, pentru a interveni in apararea nu numai a acestui liceu, ci si a celorlalte sapte scoli romanesti care mai exista azi pe teritoriul pseudo-republicii separatiste nistrene, mai scrie sursa citata. La mijlocul lunii decembrie, Ion Iovcev a fost acuzat de impotrivire in fata regimului separatist si a fost citat la Tribunalul din Tiraspol chiar in ziua de 25 decembrie.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!