Basescu cere renegocierea acordului cu FMI

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 18 noiembrie 2013

Presedintele Traian Basescu, sub mandatul caruia Romania a incheiat cel mai mare acord de imprumut extern, de 20 miliarde de euro, considera ca guvernul a avut o negociere „de proasta calitate” cu institutiile financiare internationale. El a spus ca aceasta negociere nu da sanse economiei romanesti si ca roaga guvernul sa ia in calcul posibilitatea de a renegocia cu FMI si Banca Mondiala, el punandu-si la dispozitie „experienta”.

In replica, premierul Victor Ponta a spus ca se lipseste de experienta presedintelui in negocierile cu FMI, amintind de cresterea TVA cu 5% si taierea salariilor bugetarilor cu 25% in 2010. Traian Basescu a declarat ca doreste sa dea un semnal, precizand ca se afla in posesia proiectului de scrisoare care a rezultat in urma negocierilor dintre Guvern si Fondul Monetar International.

„Am spus-o cred primul, nu o spusese nici Consiliul Fiscal, nici alte structuri din mediul de afaceri, dar o spun si acum, este o negociere de proasta calitate, care nu da sanse de relansare economiei romanesti. Este o negociere care ii va face pe cei care vor primi o bruma de bani sa piarda prin cresterile de preturi mult mai mult decat primesc, dar cel mai grav este ca masurile la care guvernul s-a angajat nu sunt nici in scrisoare foarte clar definite, lasa loc la mult arbitrariu si in mod categoric, vor fi o frana pentru evolutia economica a Romaniei”, a declarat presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie facuta vineri seara la Palatul Cotroceni.

„Public, rog guvernul sa analizeze posibilitatea de a renegocia obligatiile pe care si le-a asumat cu Fondul, UE si Banca Mondiala, iar, daca au nevoie de experienta mea, le-o pun la dispozitie. Cu certitudine sunt solutii si sa ii ajutam pe cei cu cele mai slabe venituri si sa indexam pensiile, pentru ca este in lege si asta nu poate fi discutata, dar si sa lasam economia, sa ii dam o sansa sa-si reia cresterea consistenta”, a mai spus presedintele Romaniei. Potrivit sefului statului, cresterile de 1-2% sunt „cresteri care seamana mult mai mult a stagnare decat a crestere”, iar cresterea de anul acesta „ne-o da, pur si simplu, agricultura, si nu economia”.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!