Basescu cu FMI: „Nu sustin acciza suplimentara”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 10 februarie 2014

Presedintele Traian Basescu a primit duminica, la Palatul Cotroceni, delegatia comuna a Fondului Monetar International, CE si Banca Mondiala, seful statului transmitand ca nu sustine introducerea unei accize suplimentare pentru benzina si motorina, deoarece nu o considera necesara.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, in cadrul intrevederii, presedintele Traian Basescu s-a aratat nemultumit ca stocul arieratelor societatilor de stat nu a scazut conform intelegerii dintre Guvernul Romaniei si institutiile financiare internationale. In plus, seful statului s-a aratat nemultumit si pentru ca nu este luata in calcul o reducere suficienta a deficitului structural, ceea ce poate duce la masuri fiscale suplimentare.

Presedintele Traian Basescu a tinut sa sublinieze din nou ca nu sustine introducerea unei accize suplimentare pentru benzina si motorina, deoarece nu o considera necesara, cheltuielile bugetare putand fi acoperite fara aplicarea acestei accize, se mai arata in comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale.

Anterior, surse oficiale declarau ca presedintele Traian Basescu va semna scrisoarea cu FMI daca acciza de 7 eurocenti la benzina nu va fi specificata in document, iar acciza la motorina va fi amanata cel putin 3 luni, masura agreata de premierul Victor Ponta, dar nu si de PNL, care vede astfel diminuate sansele reducerii CAS din iulie. Se pare ca Basescu a transmis oficialilor FMI, inca de la prima intrevedere din aceasta misiune, ca nu va semna scrisoarea de intentie atat timp cat documentul prevede explicit majorarea accizei la benzina si motorina cu 7 eurocenti.

Guvernul vrea ca board-ul FMI sa aprobe doua evaluari ale acordului preventiv al Romaniei, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze ultimul memorandum, opunandu-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru de carburanti, document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de FMI. Saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu a spus, la intalnirea cu delegatia FMI, ca nu va sustine introducerea accizei pe combustibil, precizand ca nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar sa nu i se ceara sa semneze aceste negocieri.

O misiune a FMI s-a aflat la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by. Vizita s-a incheiat pe 5 februarie.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!