Băsescu, despre R. Moldova: „Rusia nu va mai pleca de acolo”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 14 august 2015

Fostul președinte Traian Băsescu a susținut încă o dată ideea unirii României cu R. Moldova, subliniind că vecinii de peste Prut trebuie să-și modifice Constituția, dar și că Rusia nu va mai pleca din Transnistria, care „n-a fost pământ românesc” niciodată. „Soluția de viitor pentru Moldova este unirea cu România. Este o soluție de egal interes și pentru România, și pentru R. Moldova. Ar fi necinstit să spunem că această unire se poate face neținând cont că există o Transnistrie și că va fi greu de importat un conflict înghețat și de faptul că Transnistria n-a fost pământ românesc în istoria ei”, a declarat Băsescu, marți dimineața, la cea de-a XIII-a ediție a Universității de Vară a românilor de pretutindeni, organizată la Izvoru Mureșului, din județul Harghita.

Potrivit acestuia, unirea României cu Moldova „nu poate fi bazată decât pe realism”, care „ne spune că, în Uniunea Europeană, nu va putea fi importat un conflict înghețat”. „Niciodată Federația Rusă nu va mai pleca din Transnistria. Transnistria și-a dezvoltat toate structurile specifice unui stat, fie el și stătuleț mafiot, dar are toate caracteristicile unui astfel de stat. Federația Rusă nu va ezita niciodată să susțină separatiștii de la Tiraspol, care înseamnă pentru Federația Rusă un fel de Kaliningrad”, a explicat fostul șef al statului.

Traian Băsescu susține că România nu ar face nicio favoare R. Moldova dorind să realizeze unirea, dacă obiectivul ar fi declarat oficial de statul român. „Și România are nevoie de R. Moldova. Cu cât un stat este mai mare în interiorul UE, cu atât este mai important și are greutate mai mare. Foarte mulți spun «Cât ne costă?». Aici nu e problemă de bani, e problemă de viitor. Viitorul României, unul temeinic, se poate baza și pe procesul de reunificare cu R. Moldova”, a mai precizat fostul președinte, explicând că țara este împărțită între opțiunea independenței și cea a unirii cu România, această opțiune fiind întâlnită mai ales în cazul tinerilor și al celor foarte vârstnici, dar și al unei bune părți a intelectualității de la Chișinău. „Acum suntem într-un moment potrivit să discutăm cinstit, concis, cu Chișinăul posibilitatea reunificării celor două state românești. R. Moldova nu e ferită de surpriza intențiilor Federației Ruse cu privire la menținerea ei în sfera de influență a Moscovei. Este cunoscut faptul că propaganda Moscovei este extrem de puternică la Chișinău”, a declarat fostul șef al statului.

„Din cauza locului în care e amplasată, Moldova nu poate fi neutră și în afara intereselor statelor din regiune. Cine asigură neutralitatea? Niciun vecin, poate Marea Neagră. În opinia mea, Constituția trebuie modificată, R. Moldova nu poate fi decât pro-occidentală. Orientarea «Eu vreau în UE, nu vreau în NATO» e una necredibilă. Avem niște fracturi de logică ce vor trebui corectate în viitor”, susține Traian Băsescu.

Acesta a reluat ideea că Rusia are interese legate de accesul direct la gurile Dunării, atenționând că, „atunci când Federația Rusă va avea timp, va încerca să-și extindă interesul din Crimeea către Brațul Chilia, pentru a avea din nou frontieră la Dunăre”. Nu în ultimul rând, Traian Băsescu spune că nu crede că Ucraina mai are capacitatea de a deveni stat membru NATO și, astfel, trebuie deblocată „ideea neutralității militare a Republicii Moldova”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!