Băsescu: „Emigrarea românilor în Marea Britanie, benefică economiei”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 11 septembrie 2014

Migrația românilor spre Marea Britanie a ajutat România prin menținerea unei rate reduse a șomajului, a declarat președintele Traian Băsescu într-un interviu acordat BBC Radio 4. Prezent la Newport cu ocazia summit-ului NATO, președintele României a explicat cum exodul românilor în regat a echilibrat balanța de plăți a țării, prin banii trimiși înapoi acasă, scrie The Telegraph.

„Realizez că o parte dintre cetățenii români decid să-și găsească tot mai mult un loc de muncă în afara țării, este un lucru care ne ajută foarte mult, menținând rata șomajului la un nivel rezonabil”, a spus Băsescu. Economia țării noastre este susținută de banii trimiși de români acasă, a completat șeful statului.

Vorbind despre imigranții români, Traian Băsescu a precizat că aceștia nu depind de ajutoarele sociale, însă a subliniat că aceștia nu se vor întoarce în țară până când salariile din România vor atinge nivelul celor din restul continentului. „Aș vrea să se înțeleagă lucrul acesta: de îndată ce condițiile economice din România o vor permite, vom fi pregătiți să îi chemăm înapoi. România are nevoie de acești oameni”, a completat acesta.

Salariile din România ajung în medie la £ 420 pe lună – mai puțin de un sfert din salariul de 2.000 de lire sterline pe lună pe care îl pot câștiga în Marea Britanie, mai scrie sursa citată care amintește că restricțiile de frontieră cu privire la români și bulgari au fost ridicate la data de 1 ianuarie a acestui an, lucru ce permite imigranților din cele două țări să se mute în Marea Britanie pentru muncă.

Numărul total al românilor și bulgarilor care locuiesc în Marea Britanie a ajuns, oficial, la 177.000, de cinci ori mai mulți ca acum șapte ani.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!