Băsescu: „Erdogan va fi dat jos de armată”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 29 iulie 2016

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, dumincă, la Digi 24, că liderul de la Ankara, Recep Erdogan, duce Turcia spre involuție, precizând că tot armata va fi cea care va putea să îl îndepărteze de la putere. Băsescu a mai spus că mizează pe „instabilitatea” lui Erdogan, care „face declarații amețitoare de la zi la zi”, informează News.ro.

„Este o dictatură care duce Turcia înapoi. Ce face Erdogan nu este o evoluție a poporului turc. A sădi din nou Islamismul și a duce Islamismul în interiorul instituțiilor statului și a începe să ghideze viața turcilor după Coran, asta e una, dar eu aș privi Turcia prin riscurile de instabilitate, e o involuție socială odată cu revenirea la Islam”, a declarat fostul lider de la Cotroceni.

El a precizat că nu a crezut într-o apropiere a lui Erdogan de președintele Rusiei, Vladimir Putin, până nu a văzut declarațiile recente ale liderului de la Ankara. „N-am crezut până alaltăieri, când am văzut declarațiile lui Erdogan, că problemele regiunii trebuie să le rezolve cu Rusia și cu Iran. M-a alertat acest lucru, în același timp mizez și pe instabilitatea lui Erdogan, care face declarații amețitoare de la zi la zi”, a afirmat Băsescu precizând că, pe de altă parte, Turcia este dependentă economic și militar de Statele Unite ale Americii și nu se poate desprinde cu ușurință.

Băsescu a spus că Erdogan este un om cu experiență politică enormă, însă „a dat în această boală a re-islamizării Turciei”. Întrebat cine îl va da jos de la putere pe Erdogan, Traian Băsescu a răspuns: „Tot armata”.

Continuă epurările

Autoritățile turce au emis luni mandate de arestare pe numele a 42 de jurnaliști, aceasta fiind ultima dintr-o serie de măsuri de epurare ample care au urmat tentativei de lovitură de stat eșuate din Turcia, transmite Reuters. Cunoscutul comentator și fost parlamentar Nazli Ilicak se află printre cei pe al căror nume a fost emis un mandat de arestare, a relatat NTV. De asemenea, mai multe licențe radio și tv au fost suspendate.

Amnesty International susține că oamenii reținuți după lovitura de stat din Turcia sunt torturați și violați. Autoritățile turce au suspendat, reținut sau plasat sub anchetă peste 60.000 de militari, polițiști, judecători, profesori sau funcționari publici în zilele care au urmat puciului eșuat din 15 iulie, amintește Reuters. De asemenea, mii de oameni au fost dați afară de la serviciu în cadrul unei acțiuni masive de epurare ordonate de președintele Erdogan.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!