Băsescu, exclus de la aniversarea Senatului

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 19 iunie 2014

Victor Ponta_la senat_1

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, l-a scos de pe lista de invitați pe președintele României, Traian Băsescu, la ceremonia de aniversare a 150 de ani de la înființarea Senatului, organizată pe 17 iunie. Gestul a provocat o dispută aprinsă în plen, reprezentanții PDL cerând vot în plen.

Călin Popescu Tăriceanu l-a acuzat pe Traian Băsescu că a încercat, în repetate rânduri, decredibilizarea Senatului, susținând că acesta este motivul pentru care nu consideră „oportună” prezența lui la ceremonie.

„Rolul Senatului nu e încheiat, din contră, rolul Senatului e consacrat în istoria României ca corp ponderator, care să elimine excese pe care le face Camera Deputaților. (…) Cred în continuare în virtuțile sistemului parlamentar bicameral. Președintele nu a făcut decât, cu multă determinare și perseverență, să decredibilizeze Parlamentul, așa că prezența sa nu este oportună în aula în care sărbătorim evenimentul”, a declarat Tăriceanu.

După declarația de presă a șefului Senatului, PDL a cerut vot în plen pentru invitarea președintelui la eveniment. Democrat-liberalii au fost susținuți de liderul senatorilor PNL, Puiu Hașotti, care a precizat că nu este de acord cu declarațiile lui Băsescu împotriva Senatului, însă el este, totuși, președintele României și trebuie invitat la ceremonie.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a precizat că „nu se poate supune la vot o asemenea propunere” și a dat un exemplu asemănător în ceea ce îl privește pe Traian Băsescu. „Vă reamintesc că a fost validat Guvernul la un moment dat și Băsescu a spus deschis că nu l-a invitat pe președintele Senatului. El, ca instituție, și-a putut asuma, azi și-o asumă președintele Senatului. Propun sistarea discuțiilor, abia ne-am adunat și acum vorbim despre Traian Băsescu”, a încheiat Sârbu.

Tăriceanu a răspuns și speculațiilor potrivit cărora la aniversarea Senatului nu s-ar fi dorit nici invitarea reprezentanților Casei Regale, mai exact a regelui Mihai. „Personal am semnat scrisoarea de invitație. Din păcate, regele Mihai nu va putea participa, dar a delegat-o pe Alteța Sa Principesa Margareta, care va fi prezentă din partea Casei Regale”, a lămurit Tăriceanu.

Tăriceanu a mai spus că decizia de a nu-l invita pe președintele Traian Băsescu nu a fost una personală, ci „a fost un consens în această privință”.

Ponta: „O situație anormală”

Premierul Victor Ponta a catalogat drept „anormală” situația de marți, de la Senat, generată de refuzul președintelui Călin Popescu Tăriceanu de a-l invita pe președintele Traian Băsescu la ședința solemnă organizată cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înființarea Senatului. După încheierea ședinței, Victor Ponta le-a spus jurnaliștilor că „a fost o situație anormală” și că își dorește ca „după decembrie”, adică după încetarea celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu, situația să nu se mai repete.

Premierul a mai spus că i se pare firesc ca foștii președinți ai României să fie senatori de drept, dar a precizat că pentru acest lucru ar trebui modificată Constituția.

În context, Victor Ponta a declarat că nu este de acord cu faptul că în prezent elitele României, adică președintele Academiei Romane, alți academicieni, rectori ai universităților, precum și alte categorii profesionale nu pot fi simultan și parlamentari. În context, acesta a dat exemplul lui Dinu C. Giurescu, care a renunțat la mandatul de senator, fiind ales într-o funcție a Academiei Române, de teamă să nu fie declarat incompatibil de ANI. Victor Ponta a dat vina pe Agenția Națională de Integritate pentru acest lucru, în condițiile în care ANI este obligată să aplice legea, așa cum este ea făcută de Parlamentul României, în care Victor Ponta a fost și este deputat.

Senatul a aniversat, marți, 150 de ani de activitate printr-o ședință solemnă a plenului. La eveniment au luat cuvântul, printre alții, Călin Popescu Tăriceanu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Victor Ponta sau principesa Margareta. La eveniment au participat și foștii președinți ai Senatului, membri ai Guvernului, reprezentanți ai Curții Constituționale, președintele Academiei Române, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!