Basescu: „A fost o harmalaie si de aceea oamenii nu au fost salvati”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 10 februarie 2014

Basescu_csat_localizare accident aviaticPresedintele Traian Basescu a vorbit, duminica, dupa sedinta CSAT pe tema tragediei aviatice din Apuseni, despre cine poarta vina pentru proasta gestionare a operatiunilor de cautare si salvare, sustinand ca STS-ul nu avea mijloacele pentru a localiza epava, asa cum a sustinut premierul Victor Ponta.

Seful statului a spus ca proasta coordonare si nerespectarea legilor si a procedurilor în astfel de cazuri a dus la situatia ca echipele de salvare sa întarzie localizarea epavei si salvarea victimelor.

Traian Basescu a tinut sa aminteasca faptul ca, de cate ori s-a aflat el în situatia de a coordona misiuni chiar mai de amploare, ce tineau de securitatea nationala – dand exemplul salvarii jurnalistilor rapiti în Irak sau aducerea lui Omar Hayssam în tara -, lucrurile s-au desfasurat foarte bine, pentru ca s-au respectat protocoalele.

„N-as fi dorit sa vorbesc la stadiul acesta despre accident, dar solicitarea premierului de a organiza un CSAT m-a obligat legal sa-l organizez. (…) S-a creat în mod nedrept impresia ca statul roman nu e capabil sa actioneze în situatii de urgenta. Atunci cand actiunile au reclamat, eu am coordonat actiunile statului roman, cele mai multe fiind implicate în mod curent si în operatiunile de salvare în cazuri de accidente aviatice. Au fost cazuri de siguranta nationala si s-au finalizat cu atingerea obiectivelor. (…) Ce a deosebit actiunile de securitate nationala de operatiunile de salvare din Apuseni a fost coordonare si necoordonare. Nu a fost coordonata în conformitate cu reglementarile în vigoare, de aceea a fost un esec, cum a zis si premierul Ponta.

In aceste zile s-a instalat public minciuna ca STS trebuia sa faca localizarea locului accidentului. E o minciuna, STS nu are nici echipamentul, nici dreptul legal sa faca mai mult decat a facut. STS preia pe linia de apeluri de urgenta informatiile de la operatorii de telefonie. STS are capacitatea sa spuna exact punctul din care s-a facut apelul telefonic cand apelul se face de pe telefon fix. Daca apelul la 112 se face de pe mobil, STS primeste indicativul celulei de la operator, Orange sau Vodafone sau alt operator.

STS primeste si transmite imediat catre structurile care trebuiesc informate un spatiu care arata asa (arata catre un grafic – n.r.). Structurile au fost informate conform procedurilor. Coordonatele foarte apropiate ar fi trebuit furnizate de centrul de supraveghere de la Moscova, daca apelul ar fi fost lansat. Apelul nu a fost lansat de la bordul aeronavei prabusite”, a declarat presedintele Basescu.

„Sansa a fost ca a avut semnal si dincolo de sectorul pe care l-a dat, pentru ca avionul s-a prabusit putin în afara acestui sector. STS nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile. Ceea ce s-a spus public este o minciuna. Daca verificati legislatia în vigoare, veti vedea ca operatorii nu au dreptul sa faca localizari la o dimensiune mai mica decat sectorul dat de antena în raza de actiune a careia s-a produs accidentul”, a continuat seful statului.

 A fost o harmalaie”

Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca, din informatiile de pana acum, reiese ca, „daca s-ar fi lucrat institutional si la MAI s-ar fi constituit comandamentul din care fac parte un mare numar de institutii ale statului, cand pui la un loc informatiile de la STS, SRI, un alt operator decat cel care a furnizat prima informatie, de la aviatia militara, informatiile radar si informatiile de la ROMATSA, localizarea s-ar fi putut restrange la un loc foarte mic”.

Potrivit sefului statului, din pacate, comandamentele cerute de lege nu s-au constituit nici la MAI, nici la Ministerul Transporturilor, si deci, nu a fost o coordonare unica, unde informatia sa curga continuu. Acesta a continuat spunand ca trebuie avuta rabdare pana la sfarsitul anchetei.

„Nu voi intra în detalii, cazul este în ancheta. Informatiile pe care le am eu le au si procurorii. Vreau sa cred ca vom avea rabdare pana la terminarea anchetei pentru a primi un punct de vedere avizat si bazat pe lege, pe respectarea sau nerespectarea regulamentelor de interventie în astfel de situatii. Daca exista cineva care poate dovedi sau afirma ca STS are capabilitati mai mari decat cele ce vi le-am prezentat, va asigur ca nu stau nicio clipa pe ganduri pentru cererea de destituire a directorului Opris, dar nu ne vom face bine continuand sa mintim”, a mai spus Traian Basescu. „Am observat ca persoane neautorizate au transferat autoritati de coordonare catre te-miri-cine, si lucrurile acestea sunt în documente si în probe. A fost o harmalaie, din acest motiv acei oameni nu au putut fi ajutati”, a mai spus liderul de la Cotroceni.


Etichete: , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!