Băsescu îl critică pe Iohannis, după declarațiile lui Junker: „Eu eram cu telefonul călare pe el”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 15 octombrie 2015

traian basescu_suparat23_1Fostul lider de la Cotroceni, Traian Băsescu, a criticat, miercuri, lipsa de reacție a lui Klaus Iohannis față de declarațiile controversate ale șefului Comisiei Europene, Jean-Claude Junker. Acesta a sfătuit UE să-și îmbunătățească relațiile cu Rusia și să nu lase SUA să „dicteze”. Președintele CE a făcut aceste declarații în contextul în care UE și Statele Unite au impus sancțiuni Rusiei din cauza intervenției acesteia în Ucraina, iar Obama a avut o întâlnire glacială cu președintele rus Vladimir Putin la Adunarea Generală a ONU, în septembrie.

În cursul unei vizite la Passau, în sudul Germaniei, președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, a declarat că Uniunea Europeană (UE) trebuie să-și restabilească „relațiile practice” cu Rusia și să nu lase Statele Unite să „dicteze” în această politică, relatează BBC News online. Juncker critică astfel o declarație prin care președintele american Barack Obama cataloga Rusia drept doar „o putere regională”.

„Știu din conversațiile mele cu Putin că el nu acceptă fraze ca cele de atunci când Barack Obama a spus că Rusia este o putere regională. Ce înseamnă acest lucru? Nu poți să vorbești despre Rusia așa”, a declarat Juncker, într-o conferință de presă în orașul german Passau, citat de site-ul TheLocal.se.

Președintele CE a făcut aceste declarații în contextul în care UE și Statele Unite au impus sancțiuni Rusiei din cauza intervenției acesteia în Ucraina, iar Obama a avut o întâlnire glacială cu președintele rus Vladimir Putin la Adunarea Generală a ONU, în septembrie.

„Trebuie, o spun deschis, să tratăm Rusia decent”, a mai declarat Juncker. „Rusia trebuie tratată ca un egal”, a adăugat președintele CE, citat de site. „Trebuie să facem eforturi către o relație practică cu Rusia. Nu este sexy, dar așa trebuie să facem, nu putem continua așa”, a declarat, citat de BBC, șeful Comisiei în această vizită în sudul Germaniei.

În contextul în care Passau a devenit un punct major de tranzit pentru migranți din afara UE care încearcă să înceapă o nouă viață în Germania, vizita lui Juncker s-a concentrat asupra eforturilor UE de a face față afluxului de migranți.

Războiul civil din Siria împinge tot mai mulți sirieni în Turcia, iar de aici mai departe către centrul Europei. Turcia găzduiește deja aproximativ două milioane de sirieni, în tabere de refugiați. Obama a criticat extrem de dur, săptămâna trecută, atacurile aeriene pe care Rusia le-a lansat în Siria la sfârșitul lui septembrie. Guvernele Statelor Unite și Marii Britanii sunt îngrijorate că ajutorul acordat de Rusia președintelui sirian Bashar al-Assad va conduce la menținerea acestuia la putere și la o slăbire a grupărilor siriene „moderate” care luptă să-l îndepărteze de la putere. Rusia insistă că atacurile sale aeriene vizează în principal Statul Islamic, însă liderii Occidentului contestă acest lucru.

Fără reacție

Întrebat, miercuri, de jurnaliști cum comentează recomandările liderului european, Klaus Iohannis s-a arătat surprins, refuzând să își expună public opinia cu privire la poziția adoptată de Juncker față de Statele Unite, cu care România are un parteneriat strategic. În aceste condiții, Traian Băsescu l-a criticat pe Iohannis, precizând că, dacă ar mai fi fost președintele României, l-ar fi sunat imediat pe Jean-Claude Juncker, potrivit B1 TV.

„Vă spun cum aș fi procedat eu. Dar domnul Iohannis are un alt stil. A spus că va discuta declarația la Bruxelles. Îi dau scris că nu o să aibă timp să o discute. În al doilea rând, pentru ca Jean-Claude Juncker să știe că a generat o nemulțumire în România, trebuia ca reacția României să fie extrem de dură, publică și de la nivelul președintelui. Ar fi aflat în câteva minute toate statele membre UE că România nu este de acord cu punctul de vedere exprimat de președintele Comisiei. Vă asigur că îl și sunam pe Jean-Claude Juncker, eram cu telefonul călare pe el, după declarație, nicidecum înainte, ca să o putem îndulci”, a punctat Băsescu.

Fostul lider de la Palatul Cotroceni a vorbit și despre implicarea militară a Rusiei în Siria, catalogând-o drept „o complicație în plus”.

„Într-o singură variantă poate fi benefică, dacă utilizând armata siriană și sprijinită cu lovituri aeriene, se reușește punerea sub control a întregului teritoriu sirian, eliminarea Statului Islamic și alegeri libere, în așa fel încât opoziția la Bashar al-Assad, care este un dictator, indiscutabil, ca opoziția să se poată manifesta la urne”, a explicat Traian Băsescu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!