Basescu, in Israel

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 27 ianuarie 2014

Presedintele Traian Basescu a fost primit, luni, de omologul sau israelian Shimon Peres. Daca Peres a vorbit despre eforturile de a obtine pacea in regiune si a laudat abilitatile lui Basescu dobandite mai ales in perioada exercitarii functiei de capitan de nava, seful statului roman a tinut sa clarifice ca, in ciuda faptului ca mai apar, „sporadic”, politicieni care neaga Holocaustul, Romania este un stat prieten in care nu exista un curent antisemit.

Seful statului a reiterat si sustinerea Romaniei pentru a se obtine pacea in regiune, aratand, totusi, ca acest lucru necesita sacrificii si compromisuri.

„Va multumesc pentru invitatie, este nu numai o onoare, ci si o bucurie. Este o tara de care suntem legati. (…) Am venit intr-un moment important in care Israel si Palestina incearca sa obtina pacea. Avem convingerea ca Israelul va face tot posibilul pentru a o obtine. Pacea nu se obtine usor, in Europa s-a obtinut cu sacrificii uriase. Compromisul franco-german poate fi o lectie si pentru aceasta regiune”, a declarat Basescu, potrivit ziare.com. 

In Romania nu exista un sentiment antisemit

Vorbind despre recunoasterea Holocaustului de catre Romania, Basescu a enumerat toate masurile care au fost luate in acest sens, amintind, insa, ca se mai intampla uneori ca anumiti oficiali sa aiba scapari.

„Inca mai avem sporadic, si am vazut ca presa israeliana a preluat declaratiile, cate un politician care nu recunoaste Holocaustul. Am vazut ca apoi si-a cerut scuze. In Romania vreau sa va asigur ca nu exista un sentiment antisemit. Romania si-a asumat, prin vointa predecesorului meu Ion Iliescu, ideea de a institui o comisie pentru cercetarea Holocaustului.

In Romania exista un monument al Holocaustului, exista o lege care pedepseste nerecunoasterea Holocaustului. Romania nu a intrerupt relatiile cu Israelul, este o tara de la care avem ce invata”, a spus Basescu.

Seful statului facea referire la declaratia actualului ministru al marilor proiecte, Dan Sova, din martie 2012, pe vremea cand ocupa functia de purtator de cuvant al PSD. Acesta a spus atunci ca romanii nu au participat la persecutia evreilor si ca evreii au avut de suferit exclusiv din cauza armatei germane. El a negat inclusiv contributia lui Ion Antonescu la prigoana evreilor. Afirmatiile lui au starnit proteste din partea comunitatii evreiesti nationale si internationale. Ulterior, Sova a dat inapoi, cerandu-si scuze si afirmand ca a fost gresit inteles si ca el nu neaga Holocaustul.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!