Basescu ramane presedinte: „Un fleac, i-am ciuruit!”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 14 decembrie 2009

base+geoana_castigatori

După centralizarea rezultatelor din toate secţiile, Biroul Electoral Central a anunţat, luni seara, că Traian Băsescu a obţinut 50,33%, iar Mircea Geoană 49,66%, astfel că diferenţa dintre cei doi este de 0,67 procente. Potrivit datelor făcute publice de BEC, din totalul celor 17.654.298 alegători înscrişi pe listele electorale permanente, duminică s-au prezentat la urne 10.229.433 cetăţeni cu drept de vot (57,94%), fiind consemnate un număr de 10.095.938 voturi valabil exprimate (98,69%) şi 133.419 voturi nule (1,30%).

Zilele de 6 şi 7 decembrie au plasat, din nou, România în topul buletinelor de ştiri internaţionale. La aproape 20 de ani de la primele imagini în direct ale Revoluţiei începută la Timişoara, România a apărut din nou în prim planul internaţional ca ţara cu doi preşedinţi câştigători la alegeri, un rezultat care a dat peste cap toate pronosticurile. Dacă în seara de Sfântul Nicolae, Mircea Geoană era creditat de trei exit poll-uri ca preşedintele câştigător, doar câteva ore mai târziu, în dimineaţa zilei de 7 decembrie, primele rezultate anunţate de Biroul Electoral Central aveau să răstoarne cu totul situaţia, actualul preşedinte al României fiind declarat câştigător.

Astfel, cea mai mare diferenţă dintre cei doi candidaţi, de 2,4 procente, era în exit poll-ul Insomar, realizat la comanda Realitatea TV, în care Mircea Geoană era cotat cu 51,2% din voturi, iar Traian Băsescu avea 48,8%. Sondajul CCSB, realizat la comanda Antena 3, îl arăta, de asemenea, pe liderul PSD drept câştigător al alegerilor prezidenţiale, cu 51% din voturi, în timp ce actualul preşedinte obţinea 49% din opţiunile alegătorilor. Conform sondajul CURS, realizat la comanda TVR, diferenţa dintre cei doi se redusese la 1,4 procente, de la 1,6 anterior, Mircea Geoană fiind votat de 50,7% dintre alegători, iar Traian Băsescu de 49,3%.

Singurul sondaj care îl arăta pe Traian Băsescu drept câştigător al alegerilor prezidenţiale, cu 50,4% din voturi, a fost sondajul CSOP-IRES, realizat la comanda B1 TV şi Vox News.

Luni dimineaţă, în jurul orei 3.15, înainte de a părăsi sediul PD-L, unde a aşteptat numărătoarea paralelă, Traian Băsescu a declarat, referindu-se la rezultatele acesteia care îl dădeau câştigător cu 50,14%, iar Mircea Geoană avea 49,86%, că „este un fleac, i-am ciuruit”. „Să ştiţi că rezultatele sunt confirmate deja şi la statistică”, a mai spus Băsescu înainte de a pleca.

După aflarea rezultatelor numărătorii paralele a PD-L, care îl dau câştigător pe Traian Băsescu, câteva zeci de susţinători ai partidului au venit la sediul din Modrogan 22, unde se afla Băsescu, cântând „I love you, Băse”. Tinerii s-au oprit în faţa sediului şi, fluturând steaguri cu PD-L şi tricolorul, au început să scandeze: „Antonescu şi ai lui/cascadorii râsului”, „Geoană nu uita/te-am votat la Moscova” şi „Juraţi, juraţi/că de ăştia ne scăpaţi”.

 

Cum s-au împărţit voturile?

Potrivit datelor INSOMAR, Băsescu a fost votat de 51% dintre cei care au optat în primul tur cu Helemen Hunor şi de 57% dintre cei care nu s-au prezentat în primul tur la vot. Geoană a fost votat de 67,4% dintre cei care au optat în primul tur pentru Crin Antonescu. El a obţinut şi majoritatea voturilor celor care au pus ştampila pe 22 noiembrie pe Sorin Oprescu şi Corneliu Vadim Tudor, respectiv 53,3% şi 54,3%. Băsescu a câştigat, totodată, voturile orăşenilor, obţinând în mediul urban 50,6%, faţă de Mircea Geoană care a obţinut doar 49,4%. În mediul rural, Geoană a fost lider, cu 54,1% faţă de cele 45,9 procente ale lui Traian Băsescu. La nivel de zone ale ţării, Mircea Geoană a câştigat în Moldova, Muntenia şi în Capitală, PD-L pierzând votul bucureştenilor. Traian Băsescu a câştigat însă Transilvania, procente mari înregistrându-se în Cluj, Arad, Timiş şi Caraş Severin.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!