Băsescu: „România, apărată de NATO în fața unui atac militar”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 11 septembrie 2014

NATO base

Președintele Traian Băsescu a asigurat, duminica seară, că România va fi apărată de către statele membre NATO în cazul în care va fi atacată militar, ca urmare a deciziilor luate la summit-ul din Țara Galilor.

Șeful statului a declarat că și România are acum un plan de contingență și unul de acțiune, așa cum aveau, înainte de summit, state de pe flancul estic, cum ar fi Polonia și țările baltice, dar și partea de sud, reprezentată de Turcia.

„Înainte de summit, România și Bulgaria nu aveau (planuri de contingență și acțiune – n.r.), pentru că erau considerate țări în afara riscului unui atac militar. Acum, și România are un plan de acțiune în caz că e atacată. NATO a elaborat scenariile prin care securitatea României ar putea fi atacată: atacul României de pe mare, terestru, atac de aviație. România va fi apărată oricând va fi atacată”, a precizat Traian Băsescu.

În plus, președintele a explicat că NATO nu are un buget comun pe care îl împarte între statele membre când vine vorba de protejarea unei anumite țări, ci fiecare „scoate bani din buzunar”.

„NATO nu are un buget pe care îl distribuie, ci statele trebuie să contribuie pentru protejarea altor țări prin forțe navale, aeriene; vor scoate bani din buzunarul lor pentru securitatea României. (…) Sunt costuri pe care și le asumă fiecare stat membru NATO care are onoarea să participe la apărarea altui stat, de aceea ne referim la solidaritate”, a explicat șeful statului.

Potrivit presei de la București, atunci când a cerut NATO elaborarea unui plan de acțiune pentru România, președintele României a adus mai multe argumente:

„Am subliniat lanțul de conflicte înghețate din jurul Mării Negre, cum ar fi Abhazia, Osetia, Transnistria și, mai nou, Crimeea. Aceste conflicte ar putea fi încălzite de Rusia. Alt argument a fost că, în urma anexării Crimeii, flota de la Sevastopol a Rusiei se află acum la numai 160 de mile marine de România. Sunt nave rusești care, în șase ore, pot fi pe coasta Mării Negre a României.

Apoi a fost argumentul Ucraina: Iată că se poate acționa irațional, iar atunci te întrebi de ce să excluzi posibilitatea ca și asupra țării tale să se manifeste iraționalul Federației Ruse. În proporție de 99,9% nu se poate produce, dar rămâne un 0,01% ca iraționalul să se poate produce.”

 

Ce țări vor livra arme Ucrainei

Consilierul președintelui ucrainean Petro Poroșenko, Iuri Lutenko, a nominalizat țările care îi vor livra Ucrainei arme și vor trimite aici consilieri militari. Potrivit lui Lutenko, este vorba despre SUA, Franța, Italia, Polonia și Norvegia, informează RIA Novosti, care citează pagina de Facebook a lui Lutenko. În postarea sa din rețeaua de socializare, Iuri Lutenko anunța că în timpul summit-ului Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care s-a desfășurat la Newport, în Țara Galilor, s-a convenit asupra livrării de arme moderne din mai multe țări membre ale Alianței către Ucraina.

„În timpul summit-ului NATO s-a convenit asupra trimiterii de consilieri militari din Occident și asupra livrării de arme moderne din SUA, Franța, Italia, Polonia și Norvegia”, a notat Lutenko.

Anterior, în marja summit-ului NATO, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat că Alianța Nord-Atlantică va adopta o declarație privind oferirea de ajutor militar și tehnic pentru Kiev. Mai târziu, într-un interviu acordat postului de televiziune britanic BBC, Poroșenko a confirmat că unele țări i-au promis Ucrainei arme de înaltă precizie, însă a refuzat să nominalizeze vreo țară.

La rândul său, șeful Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară a parlamentului rus), Aleksei Pușkov, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu intenția țărilor NATO de a susține cu arme Ucraina. Potrivit lui Pușkov, trebuie să fie precizat motivul pentru care vor fi trimise aceste arme și împotriva cui vor fi folosite acestea.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!