Băsescu: „România nu e în pericol de a fi atacată”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 12 mai 2014

basescu192

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că nu va convoca CSAT pe tema conflictului din Ucraina, pentru că „nu trebuie dat acest semnal”. „România nu este în pericol de a fi atacată”, a subliniat șeful statului. Într-o intervenție pentru Gândul Live, liderul de la Cotroceni a declarat că, deși nu este necesară convocarea CSAT, România primește zilnic o evaluare a SRI referitoare la evenimentele din țara vecină.

„Nu mi se pare că este nevoie să dăm acest semnal, convoci CSAT pe o chestiune punctuală, este război civil în Ucraina, a fost ocupată Crimeea de Federația Rusă, spuneți-mi un stat din regiune care și-a convocat structura supremă de securitate. Nu trebuie dat acest semnal. România nu este în pericol de a fi atacată. Am văzut vânzoleala lui Ponta, ieri (luni – n.r.), la MApN, la MAI. Ce se întâmplă în Ucraina are ecou și pe teritoriul național, deci primește informații și de la SRI. Zilnic, se primește cel puțin o evaluare, dacă nu cel puțin două. Deci, suntem la curent cu tot ce se întâmplă.

Legat de Slaviansk, ce poziție comună vrea Ponta să ne stabilim? Acolo e armata ucraineană care a încercuit separatiștii înarmați, pentru că sunt și separatiști cu care trebuie discutat, e minoritatea rusă de acolo. Acea populație, minoritatea rusă din estul Ucrainei, este parte a poporului ucrainean, în ea nu poți să tragi cu armata”, a detaliat președintele. 

Ponta evită întâlnirile cu americanii

Liderul de la Cotroceni a mai spus că Victor Ponta evită întâlnirile cu oficialii americani, poziție „foarte bine primită la Moscova”. El a adăugat că Ucraina se îndreaptă către un război civil și că situația din regiune nu este privită cu satisfacție în mediul diplomatic din țara noastră.

„Poziția lui de a evita întâlniri cu trimiși ai SUA este foarte bine primită la Moscova. Aici nu sunt vizite oficiale, sunt vizite de lucru. Nu poți să te cramponezi de ideea «dacă sunt prim-ministru, să vină președintele Obama sau vicepreședintele Biden». (…) S-ar putea să nu știu tot ce a stabilit Washingtonul cu Moscova, ce au discutat președinții Putin și Obama. Eu am ieșit pentru a poziționa România: așa cum arată lucrurile ne îndreptăm spre un război civil. Este cunoscut în mediul diplomatic de la București că nu ne satisface ce se întâmplă în Ucraina.

Au fost și niște pași stabiliți de NATO, să ne evaluăm resursele, legat de eventuale conflicte regionale. Mă surprind fețele mari care la televizor dau ochii pe spate «Cum face România așa ceva, e război», nu. Trebuie să știi ce potențial ai”, a subliniat Băsescu. 

Potențial militar la parametri NATO

Șeful statului a vorbit și despre potențialul militar al României, susținând că acesta este „la parametri, în ceea ce privește sarcinile la care ne-am angajat față de NATO”. Traian Băsescu a adăugat că țara noastră are 40.000 de militari care tocmai și-au încheiat misiunile în Irak și în Afganistan. „Sigur, este loc și de mai bine, în loc de MIG Lancer, să avem F-16”, a încheiat șeful statului.

Duminică seară, Traian Băsescu a vorbit despre ultimele evoluții din Ucraina și despre cum pot ele să afecteze România și Republica Moldova. Șeful statului a dat asigurări că armata română este chiar mai bine pregătită decât armata Rusiei, dar că o confruntare militară nu poate fi în niciun caz soluția unui conflict. România nu va fi atacată și nu va intra în război, a mai asigurat președintele, precizând totuși că un război civil în regiune va aduce numeroase deservicii inclusiv țării noastre. 

„Nu avem planificate operațiuni militare în R. Moldova”

România nu are planificată apărarea Republicii Moldova prin mijloace militare, pentru că, potrivit Constituției, Moldova este un stat neutru, a declarat, duminică, președintele Traian Băsescu. Afirmația sa vine după ce premierul Victor Ponta a spus că va propune ca în următoarea ședință a CSAT să existe „o analiză foarte clară” a instituțiilor statului, legat de ceea ce va putea face România pentru a sprijini Republica Moldova în contextul conflictului din Ucraina.

„Vreau să informez că România nu are planificată în niciun fel apărarea R. Moldova prin mijloace militare. Și asta plecând chiar de la Constituția R. Moldova care se declară stat neutru. Atâta timp cât suntem o țară democrată trebuie să respectăm statutul constituțional al unui vecin, chiar dacă acest vecin este Republica Moldova”, a precizat Traian Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că va propune, în calitate de vicepreședinte al CSAT, să fie făcută o analiză în legătură cu ceea ce va putea face România pentru a sprijini guvernul legitim al Republicii Moldova.

„Președintele o stabilește (ședința CSAT – n.r.), noi vom propune. În calitatea mea de vicepreședinte al CSAT, voi propune ca obligatoriu să avem din partea tuturor instituțiilor statului, nu doar cele guvernamentale, ministere, ci și din partea serviciilor de informații, o analiză foarte clară apropo de ceea ce putem și trebuie să facem pentru a sprijini guvernul pro-european și guvernul legitim al Republicii Moldova”, a declarat premierul. 

Exerciții militare în Marea Neagră

Ministerul Apărării Naționale a transmis că aproximativ 1.600 de marinari iau parte la exerciții ale marinei în Marea Neagră, în contextul tensiunilor din Ucraina. Exercițiile „Vector 2014” sunt parte a unui antrenament naval îndelung plănuit, scrie agenția Associated Press, citată de Canada.com. Antrenamentele au început luni și se vor desfășura până vineri, 9 mai, în apele românești și internaționale ale Mării Negre. Exercițiile se desfășoară în contextul tensiunilor crescute din Ucraina, după ce Rusia a anexat Crimeea, iar violențele s-au intensificat în orașul Odessa, la circa 300 de kilometri de România.

Distrugătorul american USS Donald Cook s-a aflat timp de două săptămâni în apele Mării Negre, în luna aprilie, pentru manevre militare comune, în timp ce fregata americană USS Taylor se află încă în regiune. De asemenea, potrivit unui comunicat al MApN de luni, militari români și americani efectuează un exercițiu de luptă în zona Vatra Dornei, în perioada 5-16 mai, în cadrul exercițiului multinațional „Black Sea Rotational Force 14”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!