Băsescu: ,,România nu poate fi obligată să primească imigranți”

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 4 septembrie 2015

Fostul președinte Traian Băsescu susține că țara noastră nu poate fi obligată să primească imigranți, apreciind că aceștia nu vor mai pleca de pe teritoriul României, ci chiar își vor aduce familiile numeroase. Premierul Ponta a replicat imediat, arătând că politicienii care fac „declarații aberante” despre acest subiect au „creierii încinși”, astfel că instituțiile statului trebuie „să-i răcorească”.

„Răspunsul meu categoric este nu. Și România ar trebui să refuze să primească migranți pe teritoriul ei. Nu este jocul nostru, nu este problema noastră, nu noi suntem magnetul pentru acești oameni, pe de o parte”, a declarat Traian Băsescu într-o intervenție telefonică la postul B1 TV. Adăugând că ar fi „fericit” dacă ar spune cineva câți „militanți ISIL intră cu valurile de imigranți”.

„Noi nu integrăm romii și vrem imigranți, România nu e pregătită să primească imigranți. România nu trebuie să-și asume parte din drama acestor amărâți. Migranții vor aduce după ei familiile lor numeroase, România ar trebui să refuze să primească migranți. Eu n-o să iau acasă niciun refugiat! Legislația Uniunii Europene prevede repatrierea lor. UE are bani pentru așa ceva. Trebuie luate măsuri care să descurajeze acest flux migrator”, a adăugat Băsescu.

Potrivit acestuia, soluția la criza imigranților ar trebui să fie finanțarea armatei siriene, astfel încât aceasta să poată lupta eficient împotriva jihadiștilor. „Dacă aș avea putere, având în vedere că Siria are o armată, eu aș finanța armata Siriei să distrugă Statul Islamic și i-aș ajuta cu bombardamente, să distrugă Statul Islamic de pe statul sirian. Nu, nu o spun doar acum la televizor, am spus-o și unde trebuia. Să nu credeți că sunt un om fără suflet, îmi dau seama prin ce dramă trec oamenii ăștia, dar aici discutăm despre un interes, despre securitate. Sunt momente când la vârful statului trebuie să îți faci inima de piatră și să vezi care e interesul tău”, a continuat Băsescu.

În replică, prim-ministrul Victor Ponta a comentat situația crizei imigranților, arătând că politicienii care fac „declarații aberante” despre acest subiect au „creierii încinși”, astfel că instituțiile statului trebuie „să-i răcorească”.

„Nu vreau să stârnim vreo panică pe undeva, nu e cazul de așa ceva”, a spus Ponta. „O să avem o discuție în cadrul CSAT, am discutat și cu președintele. (…) Nu stăm cu mâinile în sân, suntem pregătiți, însă important este ca deciziile și comunicarea să le facem coordonat”, a mai spus prim-ministrul care a adăugat că „România este o țară model de conviețuire pașnică între confesiuni”.

„Dacă avem câte un nebun care vrea să ne arunce țara în aer, avem legi și avem instituții. Suntem un model de conviețuire și de respect pentru toți cetățenii României, indiferent de confesiunea pe care o au. Avem instituții care pot să-i sancționeze, să-i răcorească pe cei cu creierii încinși. Unii politicieni, din populism sau pentru că nu îi mai băgați în seamă, fac tot felul de declarații aberante – și să nu mai primim sirieni, că sunt teroriști, și ca să închidem granițele Europei. Dar când au mers românii în Europa ne-a plăcut”, le-a declarat premierul jurnaliștilor.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!