Băsescu: „Secretizarea dezinfectării e toxică”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 20 mai 2016

tacerea ucideFostul președinte Traian Băsescu se declară șocat de faptul că problema dezinfectanților din spitale a putut fi secretizată.

El a subliniat că nu este normal ca SRI să informeze autoritățile cu privire la criza din sănătate din ultimii ani, fără a primi niciun răspuns. În opinia lui, „numai un stat criminal ar secretiza informații care afectează siguranța cetățeanului, dacă are aceste informații”.

Liderul PMP susține că el nu a primit astfel de informații din partea SRI și că toate datele despre compania Hexi Pharma pot fi desecretizate. În plus, Traian Băsescu a adăugat că legea interzice secretizarea oricăror informații dacă faptele în cauză sunt în interesul public ori despre încălcări ale legii. „Atunci când sunt informații de interes public care afectează siguranța cetățeanului, SRI nu se poate prevala de caracterul secret al informațiilor. Se interzice secretizarea atunci când e vorba de încălcări ale legii”, a spus Traian Băsescu. Fostul președinte a precizat că nu intra în atribuțiile CSAT să dispună declasificarea informațiilor respective, regula impunând ca acela care secretizează, să dispună și desecretizarea.

La rândul său, premierul Dacian Cioloș a declarat că directorul SRI i-a adus la cunoștință o sinteză a datelor deținute de serviciile de informații cu privire la situația din spitalele din România și notele trimise autorităților în ultimii ani, precizări făcute în urma vizitei alături de Corpul său de control la Ministerul Sănătății, informează Mediafax.

„Am primit mai multe informații în aceste zile și de la Serviciul Român de Informații. Apropo, domnul director Eduard Hellvig mi-a arătat că în ultimii ani a trimis autorităților guvernamentale mai multe informări legate inclusiv de infecțiile nosocomiale. L-am rugat să-mi trimită o sinteză și mi-a trimis acum o sinteză a informațiilor pe care le avea, inclusiv potențiale probleme la modul cum s-au negociat și semnat anumite contracte”, a spus Cioloș, după ședința avută la Ministerul Sănătății.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!