Băsescu, suspect pentru spălare de bani

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 22 aprilie 2016

Traian Băsescu a anunțat, miercuri, că este suspect pentru spălare de bani în formă continuată legat de achiziția unui teren și a unei case în anii 2000 și respectiv 2002.

Parchetul a întocmit dosarul de la o sesizare din 2014 a Grupului pentru Investigații Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, și se bazează pe acuzațiile unor martori, înscrisuri bancare și rapoarte ale Oficiului de combatere a spălării banilor.

„Printr-o adresă a ICCJ am fost informat că sunt suspect pentru spălare de bani în formă continuată legat de achiziția unui teren și a unei case în anii 2000 și respectiv 2002, urmare a unei reclamații făcută de domnul Ciuvică”, scrie pe Facebook Traian Băsescu. Fostul președinte a ținut să precizeze că nu a fost încă citat la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

„Pentru corecta informare aduc la cunoștință că în același dosar, prin REZOLUȚIA din 25 iunie 2012 a PICCJ s-a dispus neînceperea urmăririi penale. Acest dosar a fost redeschis în 2015 la solicitarea PICCJ. Pentru moment nu am fost citat la PICCJ. Cu certitudine, imediat ce voi fi citat mă voi prezenta în fața procurorului de caz”, a subliniat Traian Băsescu.

Surse judiciare citate de News.ro susțin că Traian Băsescu a fost pus sub acuzare pentru spălare de bani în dosarul privind un teren din cartierul Primăverii din Capitală pe care fostul președinte l-ar fi obținut când era primar al Capitalei și i l-ar fi vândut omului de afaceri Costel Cășuneanu. Sursele citate afirmă că dosarul a fost în urmă cu mai mulți ani în ancheta procurorilor Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ), dar ulterior, după cercetări, a fost închis.

Potrivit presei, Băsescu este vizat în acest dosar și de o faptă de spălare de bani în ceea ce privește modalitatea de achiziționare a unui autoturism Mercedes 500. Potrivit surselor citate, Băsescu ar fi cumpărat la un preț foarte mic și imediat ar fi vândut la un preț foarte mare acest autoturism de lux.

În aprilie 2013, omul de afaceri Costel Cășuneanu a fost condamnat la patru ani cu suspendare în dosarul de corupție al fostului senator PSD Cătălin Voicu. Cășuneanu este judecat pentru dare de mită și în dosarul primarului suspendat al Bacăului, Romeo Stavarache.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!