Băsescu, a treia suspendare?

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 11 septembrie 2014

basescu77

Călin Popescu-Tăriceanu a făcut publică luni, 8 septembrie, cererea oficială de suspendare a președintelui Traian Băsescu, urmând ca un vot asupra acestei cereri să fie dat de plenul reunit al camerelor Parlamentului pe data de 23 septembrie.

Propunerea privind inițierea procedurii de suspendare și demitere a președintelui Traian Băsescu cu două luni înainte de finalizarea mandatului acestuia reprezintă un semnal privind trecerea de la declarații la fapte, a declarat, duminică seară, Călin Popescu-Tăriceanu.

Dacă cererea sa va fi aprobată și va beneficia de un număr suficient de voturi în Parlament, un scrutin popular privind suspendarea ar urma să aibă loc pe data de 2 noiembrie, concomitent cu primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

„Întrucât sunt angajat în cursa prezidențială, nu voi accepta să preiau funcția interimară ca să nu fiu într-o poziție care să mă avantajeze”, a declarat Tăriceanu.

Pe de altă parte, acesta a precizat că, în acest moment, nu știe dacă se vor întruni condițiile pentru îndeplinirea primei etape din procesul suspendării.

„Eu cred că dacă nu vom trece de la declarații politice frumoase, (…) dacă nu sunt însoțite de fapte, înseamnă că discursul este un simplu bla, bla. Dacă dorim ca aceste legi să fie respectate, nu putem să trecem cu vederea aceste acțiuni ale președintelui. (…) România are nevoie de un moment în care se resetează (…)”, a afirmat Tăriceanu la Antena 3.

Întrebat care ar fi argumentele pentru o nouă suspendare a președintelui, Tăriceanu a menționat declarația adoptată de Parlament în 25 iunie cu 344 de voturi „pentru” prin care se cere demisia președintelui Traian Băsescu, precum și comunicatul pe care l-a dat în calitate de președinte al Senatului, în 21 august, referitor la întâlnirea de la Palatul Cotroceni a șefului statului cu o delegație a PMP și la declarațiile făcute de Băsescu ulterior la un post de televiziune.

De asemenea, intervenția instituțională a lui Băsescu la președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în problema portofoliului și candidatului României la funcția de comisar european „reprezintă o nouă escaladare a practicilor prezidențiale neconstituționale și o dublă încălcare a Constituției de către președintele României”, a mai susținut Tăriceanu, citat de presa de la București.

Totuși, în ceea ce privește concretizarea acestei propuneri, liderul PLR a mărturisit că nu știe în ce măsură aceasta va avea loc, „dacă se vor întruni condițiile pentru îndeplinirea primei etape”.

Astfel, inițiativa trebuie să fie semnată de cel puțin o treime din numărul total al parlamentarilor, după care cererea de suspendare trebuie să fie înaintată Curții Constituționale pentru obținerea avizului consultativ. Ulterior, cererea este votată în Parlament, unde trebuie întrunită majoritatea, caz în care este organizat referendumul popular. „Toți parlamentarii care au votat în 2012 pentru suspendarea lui Băsescu au urmărit comportamentul lui până în prezent. Dacă ei cred că președintele și-a schimbat atitudinea, atunci sigur că acest demers este inutil”, a mai spus Tăriceanu.

 

Ce spune SUA?

Întrebat ce părere are de intenţia unor politicieni de a-l suspenda pe preşedinte, pentru a treia oară, deşi acesta îşi încheie mandatul în decembrie, Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA, a precizat că „nu ar fi potrivit să comenteze asupra dezbaterilor politice interne din România”. „Cred că este important ca liderii din România să se concentreze asupra acelor chestiuni care sunt importante pentru oamenii din România. Aceste chestiuni sunt economia, locuri de muncă, securitate, viitorul României”, a declarat Hoyt Yee, în cadrul unei discuţii cu jurnalişti.

Oficialul american şi-a exprimat speranţa că liderii politici şi participanţii la alegeri vor încerca să găsească soluţii la problemele de care sunt interesaţi votanţii.

„Sperăm foarte mult ca în prezent sau oricând, în special în timpul pre-campaniei electorale, liderii ţării şi persoanele care vor participa la alegeri şi în campania electorală să încerce să folosească oportunitatea de a vorbi în public pentru a găsi soluţii la acele chestiuni de care sunt interesaţi votanţii din România”, a spus Hoyt Yee, adăugând că aceste chestiuni sunt la fel în Europa sau în SUA: „Cum să consolidezi economia, cum să asiguri un viitor prosper, mai bun pentru cetăţeni şi pentru copiii lor.” „Cred că acestea sunt chestiunile pe care cetăţenii ar dori să le audă”, a punctat diplomatul american potrivit mediafax.ro

 

MRU: „Ponta s-ar bucura”

Vicepreședintele PDL Mihai Răzvan Ungureanu este de părere că premierul Victor Ponta s-ar bucura de a treia suspendare a președintelui Traian Băsescu întrucât, în orice situație, la Palatul Cotroceni va ajunge un pesedist.

„În ceea ce privește declarația lui Victor Ponta, este declarația unui om fericit că, după două suspendări, la a treia câștigă toată lumea. Dacă la primele două există alb-negru, 0-1, alb-murdar, acum câștigă toată lumea. Toată lumea se bucură că urmează o a treia suspendare. Mai puțin ACL sau, mă rog, mai puțin eu. Lui Victor Ponta îi convine așa ceva pentru că la primul tur, PSD contează pe o prezență mai mare la vot și apoi, indiferent de rezultatul referendumului, președintele în exercițiu este suspendat, se numără voturile, apoi se duc la CC, CCR urmează să emită propria constatare care trebuie să ajungă la Parlament”, a spus Ungureanu, la B1TV.

„După câteva instanțe birocratice, ajungem la o suspendare care durează poate o săptămână, poate două. Și în felul acesta se instalează cineva la Cotroceni, timp în care se pot face tot felul de lucruri. Indiferent cine ajunge acolo, va fi un PSD-ist”, a explicat liderul PDL.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!