Băsescu: „Vizita lui Ponta în Rusia ar fi nepotrivită”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 19 mai 2014

Traian-Basescu12

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la Digi 24, că o potenţială vizită a premierului Victor Ponta în Federaţia Rusă ar fi nepotrivită, în special după ameninţările vicepremierului rus Dmitri Rogozin.

„Ştiu că există o intenţie a Guvernului ca premierul să facă o vizită în Federaţia Rusă, dacă ar face-o, ar fi primit cu onorurile datorate. Ar fi nepotrivită, sper să nu se materializeze. Nu am făcut nicio solicitare pentru vreo întâlnire cu Putin. Nu avem acelaşi tip de relaţii pe care le are Germania cu Federaţia Rusă, interesele politice sunt total divergente. Legătura cu Federaţia Rusă se menţine la parametrii care au fost stabiliţi de la instituirea primului mandat. Nu sunt dispus să tolerez agresivitatea Federaţiei Ruse fără să mă manifest. Mi-e greu să cred că Putin minte cu bună ştiinţă. Nu văd rostul ca preşedintele Rusiei să mintă. Rusia este suficient de puternică pentru ca preşedintele Rusiei să spună ce gândeşte şi ce vrea”, a declarat Traian Băsescu.

„Ministerul de Externe şi-a făcut treaba la declaraţiile lui Rogozin. El nu e oricine, e vicepremier, însă eu nu pot să consider că astfel de declaraţii, cel puţin până la proba contrarie, sunt declaraţii oficiale ale statului rus. Este un exces sub influenţa băuturilor alcoolice, a nervilor sau a amândurora la un loc. Este evident că nu poţi să iei în consideraţie acest tip de declaraţii. Ce să ne spună Rogozin, cine suntem? Dacă are nevoie, îi spunem noi lui cine suntem, dacă nu ştie. Şi îi pot spune eu că suntem o naţiune care a trăit între trei imperii, Imperiul Rus la răsărit, Imperiul Otoman la sud şi Imperiul Austro-Ungar la vest, şi suntem tot aici, ei a trebui să plece de pe-aici. Ăştia suntem noi, iar Rogozin ar trebui să bage bine în cap lucrul acesta”, a mai spus șeful statului.

Întrebat în ce măsură toate aceste tensiuni pot afecta securitatea naţională a României, liderul de la Cotroceni a spus: „Este exclus ca securitatea naţională să fie afectată. Putem fi afectaţi pe plan economic. Eu sunt foarte revoltat că Standard&Poor’s nu recomandă România pentru investiţii. Dacă ar fi război civil în Ucraina, probabil ar menţine calificativul. S&P nu procedează corect, are un comportament nepermis faţă de România, România îndeplineşte toate condiţiile să fie recomandabilă pentru  investiţii. Am mai avut experienţa asta pe timpul războiului din Iugoslavia, ne-a fost foarte greu în acea perioadă. Declaraţiile mele au fost mult mai tranşante în raport cu cele ale MAE şi în raport cu ale premierului, care nu au existat vizavi de Rusia. Asta nu ne creează probleme cât timp nu sunt declaraţii divergente.” 

Despre Ungaria și ascensiunea dreptei în Europa

Liderul de la Cotroceni a comentat și subiectul Ungaria, declarând că „Orban are o retorică ce acoperă şi această tematică, una care găseşte ecou şi în parte din minoritatea maghiară din România, dar în afară de a vorbi nu are ce să facă”. Șeful statului este de părere că „trebuie să punem problema nu doar din punctul de vedere al legilor, ci să ne uităm ce dimensiune are Ungaria şi ce dimensiune are România”.

Cât privește ascensiunea extremei drepte în Europa, președintele Traian Băsescu este de părere că „este un risc în acest sens”, pornind de la situația din Franţa, unde doar 51% din francezi mai doresc rămânerea în UE.

„Criza a generat un scepticism cu privire la capacitatea UE de a garanta prosperitatea. Până la urmă, pe asta s-a întemeiat atracţia pentru populaţie a creării UE. Ce nu le-au spus politicienii niciodată europenilor, şi aici nu mă refer la politicienii români, ci la cei din toate ţările membre ale UE, nu le-au spus că prosperitatea le-o asigurau prin împrumuturi, iar criza aceasta, care a început în SUA şi a reverberat mult mai puternic în Europa, a fost o criză a datoriilor. Europenii au depăşit cu mult nivelul credibil de împrumuturi. Aşa-zisa prosperitate nu venea din resursele economice ale UE, mare parte era asigurată de împrumuturi”, a conchis Băsescu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!