BASESCU vs GEOANA

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii pe data 7 decembrie 2009

În 6 decembrie, România îşi va alege preşedintele pentru un nou mandat de cinci ani, optând pentru Traian Băsescu sau Mircea Geoană.

 52.904 de români din afara graniţelor ţării l-au votat pe Traian Băsescu la alegerile pentru preşedintele României din 22 noiembrie. Cifra depăşeşte numărul total al prezenţei la secţiile de vot organizate în străinătate în 2004, când au fost la urne 40.149 de cetăţeni români.

Mircea Geoană a fost votat de doar 11.717 dintre cei aproximativ 100.000 de alegători români stabiliţi în alte state. El s-a clasat astfel pe locul trei în circumscripţiile electorale din afara ţării, după candidatul liberalilor, Crin Antonescu.

Şi totuşi, Geoană şi Băsescu se vor înfrunta într-o competiţie strânsă pentru că, în ciuda alegerii românilor din străinătate, rezultatele generale îl situează în preferinţele electorale pe preşedintele PSD la doar un procent distanţă de actualul preşedinte al României.

Viitorul preşedinte al ţării se va numi aşadar Mircea Geoană sau Traian Băsescu? Cum vor vota oare românii aflaţi departe de ţară şi cât de diferită va fi alegerea „străinătăţii” faţă de cea a conaţionalilor rămaşi pe meleagurile natale? Şi cât de important va fi votul celor aflaţi pe meleaguri străine pentru viitorul României?

 

 

Un capitan de vas la carma Romaniei

 

Votul romanilor din strainatate la alegerile din 22 noiembrie l-a desemnat castigator detasat pe Traian Basescu. Peste 56% dintre cei aproape 100.000 de alegatori care s-au prezentat la urne l-au preferat pe acesta in competitia prezidentiala. Mircea Geoana, contracandidatul sau pentru al doilea tur de scrutin la alegerile prezidentiale din 6 decembrie, a fost votat doar de aproximativ 12% dintre electorii romani din afara granitelor tarii.

Si in Marea Britanie, votul romanilor a fost diferit de cel al conationalilor lor din Romania. S-au prezentat la cele opt sectii de vot din Regatul Unit un numar record de 4.041 de alegatori. Doar 627 dintre acestia l-au sustinut pe Mircea Geoana, care a obtinut astfel 15,51% din votul romanilor aflati in Marea Britanie. Liberalul Crin Antonescu a fost preferat de 1.080 de alegatori, obtinand 26,72% din totalul voturilor valabil exprimate.

Aproape 50% dintre romanii din Marea Britanie care s-au deplasat la urne duminica, 22 noiembrie, adica 1.891 de persoane, reprezentand 46,79% din numarul total de alegatori, l-au votat pe Traian Basescu.

 

Profilul candidatului Traian Basescu

Traian Basescu este un politician prezent pe scena politica romaneasca din anii ’90. Faptul ca inainte de 1989 a lucrat pe vas i-a adus atat sustinatori, care i-au apreciat spiritul de luptator, cat si critici din partea acelora care il considerau lipsit de eleganta.

Intr-o analiza a personalitatii si a activitatii sale politice realizata de Evenimentul Zilei, Traian Basescu apare ca un politician care a avut o ascensiune apreciabila si care si-a depasit cu abilitate adversarii.

In opinia specialistilor citati de cotidianul mentionat, Traian Basescu poate fi caracterizat astfel:

 • „A inclus combativitatea in definitia politicianului dorit de romani. Isi face un obiectiv central din ruperea si refacerea tiparelor. Conflictual, instinctual, necultivat” – Bogdan Teodorescu (politolog)
 • „Un politician care nu abandoneaza niciodata si a castigat de cate ori a avut de invins un adversar, indiferent de mijloace. Cinic, bulldog, populist, imprevizibil, sexist” – Mircea Kivu (sociolog)
 • „Provocator, direct, popular, cu o exceptionala capacitate de decizie in situatii dificile. Simt de anticipatie cu tot curajul deciziilor. Cand simte conflictul e repezit si se arunca in scena. Lup” – Bogdan Lucaciu (psiholog)

Cariera lui Traian Basescu are si puncte pe care presa din Romania le considera slabe. Printre acestea amintim:

 1. Dosarul Flota – cel mai mare scandal in care a fost implicat, alaturi de alti doi fosti ministri ai transporturilor, Aurel Novac si Paul Teodoru. In dosarul instrumentat de Parchetul National Anticoruptie, incepand cu 2003, Traian Basescu este cercetat pentru abuz in serviciu contra interesului public. Procurorii investigheaza prejudicierea statului prin vanzarea a 16 nave, in perioada 1991-2000. Judecarea procesului de catre Inalta Curte de Justitie si Casatie incepe abia in 2005, moment la care inculpatul Traian Basescu beneficia de imunitate prezidentiala. Inalta Curte retrimite dosarul la DNA pentru reluarea anchetei. In septembrie 2007, in baza unei expertize contabile, se stabileste ca prejudiciul initial de 275 de milioane de euro este inexistent. Presedintele este scos de sub acuzare, iar Dosarul flota este inchis.
 2. Relatia tensionata cu Parlamentul.
 3. Grupul pentru Investigatii Politice il acuza de colaborare cu Securitatea. GIP prezinta un document „Registru cu persoanele din randul PCR pentru care s-a dat aprobarea sa sprijine munca de Securitate”, document in care figura si numele sefului statului. Membrii Colegiului CNSAS afirma ca nu exista niciun dosar pe numele lui Traian Basescu.
 4. Relatia cu presa a fost una dintre cele mai controversate, episodul „tiganca imputita” facand multa valva. De asemenea, una dintre temele sale predilecte este atacul la „moguli”.
 5. Casa din Stefan Mihaileanu. Culmea ironiei, castigatorul alegerilor prezidentiale impotriva lui „Nastase-patru case” a fost acuzat, chiar la inceputul mandatului, ca, pe vremea cand era primar, si-a atribuit, ilegal, imobilul din Mihaileanu, desi avea o alta locuinta de protocol. Dosarul a fost inchis prin interventia avocatei Elena Udrea, care a invocat chestiuni procedurale. Parchetul General a dat NUP, dupa ce cu doua saptamani inainte, Traian Basescu avea doua interventii critice la adresa sefului DNA, Daniel Morar.
 6.  Scandalul firmei de consultanta in domeniul militar, in care a aparut numele fratelui presedintelui, Mircea Basescu.
 7. Candidatura fiicei sale, Elena Basescu, la Parlamentul European.
 8. Modul in care fiica sa, Ioana Basescu, si-a achizitionat un apartament in valoare de 800.000 euro, in cartierul omului de afaceri Puiu Popoviciu, caruia presedintele ii ia apararea in momentul in care acesta are probleme cu justitia.

Dincolo de toate acestea, Traian Basescu este casatorit cu Maria Basescu, o prezenta discreta, care nu a atras atentia opiniei publice. „Nu vorbeste aproape niciodata in public. Casatorita cu un comandant de nava, ea si-a petrecut cei mai multi ani in compania celor doua fete, Ioana si Elena”, sustin cei de la Evenimentul Zilei.

„Cand m-a cunoscut sotul meu lucram in turism, pe litoral. Si imi placea foarte mult, pentru ca totdeauna mi-au placut oamenii, societatea. Mai tarziu am ajuns inchisa intre patru pereti. Am stat foarte mult singura”, spune Maria Basescu. Ea regreta ca nu a avut o slujba in toti acesti ani in care s-a ocupat de educatia fetelor.

Cand Traian Basescu a intrat in politica, a crezut ca anii de solitudine se vor termina. Nu a fost asa. Lucrurile s-au mai schimbat cand Traian Basescu a ajuns la Palatul Cotroceni. Maria Basescu a devenit prima-doamna a tarii, iar cuplul prezidential a aparut peste tot: la dineuri, in vizite oficiale, dar si dansand la terase pe litoral. Mariei Basescu nu-i place sa iasa in evidenta si nu acorda interviuri. Chiar si cand organizeaza actiuni caritabile, ea se fereste de presa.

 

 

Sustinut de reprezentantul diasporei

in Parlamentul Romaniei

 

Deputatul PD-L William Branza ajuns in Parlamentul Romaniei ca ales al romanilor din strainatate la alegerile parlamentare de acum un an este unul dintre sustinatorii declarati ai actualului presedinte al Romaniei. El si-a declarat public atasamentul fata de Traian Basescu si a fost prezent la Londra in perioada campaniei electorale in cadrul unui turneu prin tarile europene unde exista comunitati de romani. Deputatul nu a raspuns intrebarilor ziarului Diaspora Romaneasca referitoare la actuala competitie prezidentiala. In schimb, a trimis redactiei un comunicat prin care acuza ca murdar si incorect atacul indreptat impotriva lui Traian Basescu prin difuzarea in mass-media romaneasca a unui film in care actualul presedinte pare sa loveasca un minor.

„Disperati ca romanii il prefera in numar foarte mare si, in special, diaspora care l-a votat pe Traian Basescu in proportie de 56,05%, mogulii Voiculescu, Rebenciuc, Patriciu, Vantu, recurg la metode de cea mai joasa speta. Pe ultima suta de metri de campanie ne supun unei avalanse de intoxicari si manipulari care au drept scop discreditarea presedintelui Traian Basescu, murdarind astfel si imaginea Romaniei si a tuturor romanilor”, se arata in comunicatul mentionat.

Prezent ca invitat intr-o emisiune a postului OTV, William Branza a reamintit faptul ca Traian Basescu a fost atacat prin fiicele sale, prin fratele sau, prin sotia sa si cum nu au obtinut rezultatul dorit, mogulii au lansat pe piata aceasta minciuna scruntata, ca „Traian Basescu ar fi lovit un copil”, mai sustine deputatul prin intermediul aceluiasi comunicat.

„Il cunosc pe omul Traian Basescu, pe politicianul Traian Basescu si stiu ca nu ar face un asemenea gest. Analiza unor experti credibili, departe de orice partizanat, va demonstra ca este un trucaj. Este o campanie murdara care are drept tinta demonizarea omului Traian Basescu, pentru a distruge politicianul Traian Basescu”, a declarat deputatul de diaspora, William Branza.

„Pe 6 decembrie avem sansa sa aratam ce ne dorim. O tara condusa de aceasta adunare de rechini, Voiculescu – Vantu – Patriciu, care si-a gasit oamenii potriviti pe care sa-i manipuleze pentru ambele functii, si pentru cea de presedinte al Romaniei, si pentru cea de prim-ministru, sau pentru Traian Basescu, singurul presedinte care s-a interesat de soarta romanilor din strainatate, cel care va continua reformele incepute creand o Romanie moderna si europeana, o Romanie care va asteapta acasa!”, este mesajul final pe care il transmite William Branza romanilor din strainatate prin intermediul unui comunicat de presa.

 

Traian Basescu: date biografice

 

Data si locul nasterii: 4 noiembrie 1951, orasul Basarabi, jud. Constanta

Starea civila: casatorit

Religia: ortodox

Nationalitatea: romana

Cetatenia: romana

Limbi straine: engleza

 

Studii:

• In 1976 a absolvit Institutul de Marina „Mircea cel Batran”, Facultatea de Navigatie, Sectia Comerciala

• In 1995 a absolvit Cursurile avansate de Management in Industria Transportului Maritim ale Academiei Norvegiene, ca bursier al acestui stat

 

Activitatea profesionala:

• 1976-1981: ofiter maritim gradele III, II si I, pe nave de mare tonaj la NAVROM Constanta

• 1981-1987: capitan de cursa lunga, comandant al navelor: Arges, Crisana si Biruinta – nava-amiral a flotei comerciale Romane

• 1987-1989: sef al Agentiei NAVROM din Anvers

• 1989-1990: director general al Inspectoratului de Stat al Navigatiei Civile din Ministerul Transporturilor

• 1990-1991: subsecretar de Stat – seful Departamentului Transporturi Navale din Ministerul Transporturilor

• 1991-1992: ministru, Ministerul Transporturilor

• 1992-1996: deputat, Parlamentul Romaniei

• 1996-2000: ministru, Ministerul Transporturilor in guvernele V. Ciorbea, R. Vasile si M. Isarescu

• 2000 – decembrie 2004: primar general al municipiului Bucuresti

• 20 decembrie 2004 – prezent: presedinte al Romaniei.

 

Activitatea politica:

• 1991-1992: ministrul transporturilor in guvernele Roman si Stolojan

• 1992-1996: deputat al Partidului Democrat si vicepresedintele Comisiei de Industrie si Servicii a Camerei Deputatilor

• 1996 – dupa demisia din Parlament si renuntarea la imunitatea parlamentara: director coordonator al campaniei electorale a lui Petre Roman

• din 1996: deputat PD de Vaslui, ministrul transporturilor in guvernele Ciorbea, Vasile, Isarescu

• 2000-2001: presedinte al Organizatiei Partidului Democrat a municipiului Bucuresti

• 2001-18 decembrie 2004: presedintele Partidului Democrat

• 2003-18 decembrie 2004: co-presedinte al aliantei D.A.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!