Bătălia pentru București, spectacol electoral de Dâmbovița

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 22 aprilie 2016

Catalin Predoiu, Cristian Popescu-Piedon., Iuliana Gorea Costin, Ludovic Orban

Pe măsură ce data alegerilor locale se apropie, Bucureștiul devine scena unei bătălii cu surprize de la o zi la alta. Candidați propuși, retrași, puși sub urmărire penală, înlocuiți, apăruți peste noapte de te miri unde, toți sunt actori în marele spectacol electoral de pe malurile Dâmboviței.

Marian Munteanu a anunțat miercuri, oficial, că își retrage candidatura la Primăria Capitalei. La scurt timp, Cătălin Predoiu a declarat că va intra el în cursa pentru București, devenind astfel al 4-lea candidat al liberalilor. „Sunt onorat să vă pot anunța că, după ce ne-am consultat împreună în cadrul conducerii PNL (…), am decis să-mi asum candidatura la Primăria Capitalei”, a declarat Predoiu, în aplauzele seniorului Mircea Ionescu Quintus. „Le cer liberalilor să fie alături de mine, să fie învingători (…). Da, vom învinge, suntem un partid puternic, de învingători”, a spus Predoiu.

Mai mult, Predoiu i-a propus lui Ciprian Ciucu – până miercuri la prânz candidat susținut de Monica Macovei – să i se alăture în luptă pe post de posibil viceprimar.

Vasile Blaga s-a arătat convins de victoria lui Predoiu declarând că „nu suntem în cea mai fericită situație, dar suntem convinși că domnul Cătălin Predoiu va fi viitorul primar al Capitalei”. Alina Gorghiu a cerut scuze „pentru comunicarea deficitară cu presa, dar era mai important să clarificăm situația legată de candidatura pentru Capitală”. „Puteam să avem și 20 de candidați, dacă la sfârșit, când tragem linie, avem un vot peste PSD, obiectivul e atins”, a afirmat Gorghiu.

Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a luat cuvântul după Marian Munteanu, arătând că partidul său „a pierdut un primar și a câștigat un membru de valoare al PNL”.

Joi, Biroul Permanent Național al PNL l-a validat pe Predoiu și astfel s-a încheiat un nou episod din telenovela liberală din Capitală.

 

Chișinău-Bruxelles-București

Iuliana Gorea Costin, românca născută în Republica Moldova, fost ambasador la Consiliul Europei, va candida, și ea, la alegerile locale din România pentru funcția de primar general al Bucureștiului. Ea a absolvit două facultăți, Filologie (1982) și Drept (1990), în cadrul Universității de Stat din Chișinău. A lucrat ca profesor, iar la 25 de ani a fost aleasă primar într-o localitate din raionul Călărași, câștigând două mandate. A urmat stagii de pregătire în Rusia (Sankt Petersburg), SUA (Sacramento – 1992 și Orlando – 1994), Franța (Nisa – 2000), Elveția (Geneva – 2001). Soțul ei, Nicolae Costin, a fost primul primar al Chișinăului liber (1990-1994) și co-autorul Declarației de Independență a Republicii Moldova (27 august 1991).

În calitate de inspector școlar, Iuliana Gorea Costin a contribuit la reformarea sistemului de învățământ după modelul românesc, iar în 1990 a fondat primul liceu român-englez din Republica Moldova.

„În perioada 1997-2001, Iulia Gorea Costin a fost reprezentant permanent, ambasador al Republicii Moldova la Consiliul Europei, impulsionând determinarea parcursului european prin semnarea a peste 60 convenții europene, soluționarea problematicii Mitropoliei Basarabiei și a «Grupului Ilașcu», internaționalizarea diferendului transnistrean și având un rol determinant în desființarea Comisiei «Evghenii Primacov», care impunea federalizarea Republicii Moldova. „În anul 2003 s-a stabilit la București, alegând să sprijine parcursul pro-românesc pro-european al Republicii Moldova din cadrul instituțiilor specializate ale Guvernului României, actualmente al Înaltului Reprezentant pentru Republica Moldova”.

 

Piedone nu renunță la candidatură

Cristian Popescu-Piedone, a cărui candidatură pentru un nou mandat la Primăria sectorului 4 a fost respinsă de către Tribunalul București, a anunțat că nu renunță la candidatură. Dimpotrivă, declanșează o nouă campanie de strângere de semnături de susținere. „Văd că se dă o luptă pe viață și pe moarte să îmi fie împiedicată candidatura. Ei bine, nu au decât două opțiuni: să mă omoare sau să mă lase în pace să mă supun judecății dumneavoastră, la vot, pe 5 iunie”, a scris Cristian Popescu-Piedone pe Facebook. Fostul primar al sectorului 4 le mulțumește celor care l-au susținut până acum și anunță că va începe o nouă campanie de strângere de semnături. „Poate așa vom putea trece peste toate mizeriile pe care le pregătesc cei care vor puterea cu orice preț!”, declara Piedone. Cum era de așteptat, unele replici din spațiul public atrag atenția asupra faptului că însuși Piedone este unul din cei care vor puterea cu orice preț, încăpățânându-se să candideze chiar și după tragedia de la Colectiv.

Tribunalul București a respins candidatura lui Cristian Popescu-Piedone la funcția de primar al sectorului 4, decizia fiind definitivă, dar asta nu îl împiedică pe fostul edil de sector să strângă  noi semnături. Cristian Popescu-Piedone a fost primar al sectorului 4 din 2008 și până la demisia din noiembrie 2015. Atât în 2008, cât și în 2012 a candidat ca membru PC, după ce fusese, anterior, membru UNPR.

 

Ludovic Orban, în continuare pe tușă

Ludovic Orban a contestat zadarnic măsura controlului judiciar, căci Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, ca nefondată, contestația depusă de el zilele trecute. Potrivit deciziei de marți a ICCJ, Ludovic Orban va rămâne sub control judiciar pentru 60 de zile, așa cum au dispus anchetatorii inițial. Printre dispozițiile controlului judiciar, fostul candidat al PNL la Primăria Capitalei are obligația să nu părăsească teritoriul României și să se prezinte de două ori pe săptămână la secția de poliție.

Ludovic Orban este acuzat că a solicitat unui om de afaceri suma de 50.000 de euro pentru campania electorală din vara anului 2016. „La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic, prim-vicepreședinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoștea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcția de primar al municipiului București”, au susținut procurorii DNA într-un comunicat de presă. În același dosar au fost audiați, în calitate de martori, Sorin Oancea, acționar al postului de televiziune B1 TV, și Cozmin Gușă, acționar al postului Realitatea TV.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!