Bătălia pentru supremaţie: tu sau supermarketul?

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 2 iunie 2015

uk_Tesco1

Supermarketul doreşte să vândă cât mai mult, cât mai slab calitativ, cât mai scump şi cât mai frecvent, bătând competiţia şi, înşelându-i, dacă se poate, pe proprii clienţi. Tu, ca şi client, vrei să cumperi bun şi ieftin, în cantităţi pe care le poţi gestiona. Începi să înţelegi jocul şi nu te laşi păcălit de cele mai evidente şiretlicuri ale colosului. Apoi, ai şi tu nişte aşi sub mânecă. Totuşi, oricum ai lua-o, ai pierdut deja în momentul în care ai trecut pragul pentru a te avânta în hăul numit supermarket.

 

Nu te iei în braţe cu duşmanul

Societatea în care trăim salută supermarketurile de alimente şi de orice fel. Sunt locuri unde te duci şi găseşti, în principiu, o largă varietate de produse, la preţuri pentru toate buzunarele. Le găseşti pe toate la un loc. Şi găseşti un supermarket undeva lângă tine, oriunde te-ai afla într-o concentrare urbană.

Supermarketurile sunt convenabile. Sunt, într-adevăr, pentru că ai de toate în acelaşi loc. Îţi rezolvi problema rapid. Totuşi, acelaşi lucru s-ar rezolva la fel de rapid şi într-o piaţă, cu comercianţi independenţi.

Supermarket-urile au varietate foarte mare de produse. Oare? În urmă cu 100 de ani oamenii consumau aproximativ 500 de plante locale diferite de-a lungul anului, iar acum numărul acestora s-a redus cam la 50, pentru că este mai economic aşa. Nu şi sănătos.

Supermarketurile sunt ieftine. Poate. Doar că în preţul alimentelor nu intră nişte costuri suplimentare, generate de prezenţa supermarketurilor. Ele distrug comerţul şi producţia locală de alimente şi nu numai, deci mulţi localnici sunt privaţi de activităţi pe viaţă, care pot întreţine familia cu lejeritate. În loc de a comercializa alimente locale, ele sunt transportate de la mari distanţe. Ceea ce costă foarte mult. Şi poluează, care generează alt cost. Pentru a rezista, plantele sunt iradiate, făcute cât mai artificial. Pentru a putea fi transportate uşor şi a rezista în timp, produsele alimentare sunt procesate, adăugându-se tot felul de conservanţi şi alte substanţe care, în timp, te fac să devii abonat al doctorului de familie şi al farmaciilor.

 

Cine a fost primul? Tu sau supermarketul?

Tu ai fost primul. Între timp, a apărut supermarketul şi ţi-a luat locul. Şi a venit în toate formele. Pentru mâncare ai Tesco, Sainsbury’s, Morrisons, Aldi, Lidl etc. Pentru mobilier ai Ikea, Harvyes etc. Pentru construcţii ai B&Q, Wickes, Homebase etc. Pentru casă ai Wilko, Asda, Next, Marks & Spencer etc. Şi ai supermarketuri şi pentru haine, electronice şi pentru tot ce vrei. Supermarketurile şi toate celelalte lanţuri de magazine, restaurante şi sedii locale ale multinaţionalelor vor business-ul tău şi au tactici foarte bine puse la punct pentru a-ţi lua mai toţi banii, în condiţiile în care ajungi să fii tu însuţi angajatul lor.

 

Şiretlicurile supermarketurilor

Prin generarea iluziei de economisiri care pur şi simplu nu există, supermarketurile îşi înşeală zilnic clienţii, făcându-i pe aceştia să scoată din buzunar sute de milioane de lire sterline anual. Design-ul magazinului, aşezarea pe rafturi a produselor şi, bineînţeles, şirul nesfârşit de promoţii şi oferte, te fac de multe ori să cumperi ceea ce nu vrei sau nu-ţi trebuie.

Te şi întrebi cum mai pot rezista pe piaţă supermarketurile, în condiţiile în care 40% din produsele stocate se vând la preţuri promoţionale, manipulând consumatorii să aleagă nişte produse pe care nu le-ar fi selectat dacă ar fi înţeles mai bine cum stau lucrurile. Clienţii cred adesea că au de-a face cu o ofertă incredibilă, însă este aproape imposibil pentru ei să ştie dacă oferta pe care o accesează este sau nu autentică.

Supermarketurile cresc adesea preţul produselor pentru a face promoţii de tip „multi-buy”, ceea ce înseamnă că economia este mai mică decât s-ar părea, inexistentă sau, dimpotrivă, produsele ar fi mai scumpe. La Asda, spre exemplu, o pizza Chicago Town, a fost scumpită în 2014 de la £1,50 la £2, moment în care a apărut oferta multi-buy de a cumpăra două pizza la £3. După promoţie, preţul a revenit la £1,50.

O altă tehnică de a păcăli clientul este manipularea ofertelor „preţ vechi / preţ nou”. Practic, se pune un preţ mai mare pentru câteva zile, pentru a putea ulterior să treacă preţul real, un pic mai mic, sub formă de ofertă. Un produs de patiserie de la Waitrose a primit o mărire de preţ, ajungând la £1,50; a avut acest preţ pentru 12 zile, după care pe etichetă a apărut oferta „£1,12 a fost £1,50” pe o perioadă de 26 de zile, deci produsul a stat mai mult la vânzare ca şi ofertă decât la preţul „normal”.

Sunt cazuri în care se aplică o creştere a preţului la produs în pachetele mai mari, de tip „value”, varianta în cantitate mai mare fiind, proporţional, mai scumpă decât varianta în cantitate redusă. Spre exemplu, tot în 2014 Tesco a vândut patru cutii de Green Giant Original Sweetcorn cu £2 (preţ vechi £2,44), însă pachetul de şase cutii era mai scump, pe cutie, la £3,56, cu toate că pe pachetul de şase cutii scria „special value”.

Cumperi produse în afara sezonului în speranţa că le găseşti mai ieftin? Ei bine, ai putea să te păcăleşti. Spre exemplu, la Ocado, în 2015, un Nestle Kit Kat Chunky Collection Giang Egg s-a scos la vânzare la £7,49 pentru doar 10 zile în ianuarie, pentru a se vinde la ofertă, cu numai £5, pe o perioadă de 51 de zile.

 

Tu eşti clientul. Foloseşte-te de puterea pe care o ai, nu o vinde uşor!

Cel mai indicat ar fi să nu faci deloc cumpărături de la supermarket, dar probabil că nu vrei sau nu poţi evita vizita săptămânală pentru plinul de alimente.

Pentru a bate supermarketul la jocul lui, trebuie să fi organizat şi să depui oarece efort. Spre exemplu, ar fi bine să mergi la supermarket cu o listă de cumpărături şi să te ţii de ea, fără a te lăsa influenţat de alte produse promovate. Tu ai nevoie doar de ce ai scris pe listă. În plus, dacă îţi programezi mâncărurile pe care vrei să le serveşti în următoarele zile, lista ar putea fi foarte exactă şi, în principiu, s-ar putea economisi chiar şi 20% din cheltuială pentru simplul fapt că nu se mai aruncă mai nimic la gunoi.

Nu pleca la cumpărături cu cardul. Ia cash şi încearcă să te încadrezi în suma respectivă. Încearcă să eviţi sucursalele de tip „metro”, pentru că ai şansa ca acolo să găseşti anumite produse la preţuri mai mari, respectiv să nu stocheze o parte din produsele mai ieftine. Nu te du la cumpărături înfometat; pofta te va face să cumperi mai mult decât trebuie!

Nu cumpăra fructe şi legume preambalate, de cele mai multe ori sunt mai ieftine dacă le iei individual! Spre exemplu, anul trecut, la Asda, o pungă de banane sigilată vândută la £1 ar fi costat doar 54p dacă bananele s-ar fi vândut individual, cu toate că pe pungă scria „£1 deal”.

Cumpără produse britanice când este sezonul lor, pentru că vor fi din abundenţă, deci şi cu un preţ mai mic. Iar când iei de pe raft produse, alege mai din spate, pentru că acolo vei găsi produse cu valabilitate mai lungă, deci cu şanse mai mari de a fi consumate acasă. Evident, şi frigiderul de acasă trebuie să fie organizat în aşa fel încât să găseşti produsele care se apropie de termenul de expirare şi să le consumi cât sunt încă bune.

Încearcă să te fereşti de capcanele descrise mai sus, iar dacă prinzi vreo ofertă autentică la produse cu termen de valabilitate lung şi poţi investi într-o cantitate mai mare, respectiv ai unde să stochezi, atunci dă-i bice!

Cardurile de loialitate, cupoanele şi ofertele propuse de partenerii comerciali ai supermarketurilor ar putea fi, de asemenea, de interes.

Iar, dacă eşti mare consumator de fructe şi legume, ai face bine să mergi mai degrabă la piaţa locală. Sunt şanse bune ca produsele să fie mult mai ieftine şi chiar mai calitative decât la supermarket!

Şi, nu în ultimul rând, dacă tot reuşeşti să nu-ţi laşi toţi banii la supermarket, încearcă să nu-ţi laşi acolo şi toată energia ta. O tură printre rafturile supermarketurilor poate fi foarte obositoare, aşa că, fii atent ce faci, dar nu încerca să te consumi prea tare. Nu uita că viaţa ta nu este în supermarket, ci în afara lui. Nu te lua după cei care au ajuns să se şi căsătorească în incinta Tesco, pentru că acolo s-au întâlnit, acolo au servit masa la cafenea etc. Tu vrei mai mult de atât pentru tine!

 

Nu toate supermarketurile poartă mască

În ultima vreme, lanţurile principale de supermarketuri din UK au anunţat că au pierderi – Tesco, Sainsbury’s etc. În schimb, germanii de la Lidl şi Aldi au câştigat în aceeaşi perioadă foarte mult teren, dobândind mulţi dintre clienţii competiţiei, chiar dacă produsele lor sunt, în medie, inferioare.

Ce s-a întâmplat? În primul rând, oamenii au fost afectaţi de recesiune şi au început să caute alternative mai ieftine pentru umplerea coşului săptămânal de alimente. Însă, la fel de important este faptul că Lidl şi Aldi nu se ascund în spatele ofertelor. Preţurile lor nu variază la fel de haotic şi ai garanţia că la orice sucursală te duci găseşti aceleaşi produse şi la aceleaşi preţuri. Preţurile lor sunt mici şi atât. Fără surprize. Nici nu te bucuri, nici nu plângi. Doar cumperi.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!