Bătrân abandonat de cel care l-a adus la cerșit

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 14 mai 2016

Londra_Patru Munteanu, Alexandra Ursachi, Pavel Nicu si altii

Adus la cerșit și abandonat pentru că nu făcea suficienți bani! Este începutul unei povești care a impresionat toată comunitatea de români din Marea Britanie. Protagonistul?! Un bătrân în vârstă de 75 de ani, de loc din județul Vâlcea. El a fost găsit rătăcind în zona Stratford din Londra chiar în a doua zi de Paște. Impresionat de situația bătrânului, românul care l-a găsit a cerut ajutorul prietenilor și împreună au făcut posibil ca Pătru Munteanu să se poată întoarce la casa lui din comuna Racovița. Cu o seară înainte de a se urca în avion și de a părăsi Anglia pentru totdeauna, moș Pătru, așa cum l-au numit „salvatorii” lui, a acceptat să stea de vorbă cu Diaspora Românească, oferindu-ne detalii despre cum a ajuns la cerșit în metropola de pe Tamisa.

 

Cum a început totul…

—————————————

„Români, am nevoie de ajutor! M-a sunat Pavel Nicu și mi-a zis că a găsit un bătrânel în Stratford. Eu îi iau biletul de avion pentru mâine, cineva să îl ducă la aeroportul din Luton, vă rog din toată inima. Este Paștele, oameni buni, Dumnezeu să vă lumineze mințile!”

—————————————

Acesta a fost mesajul postat pe Facebook de Alexandra Ursachi, o româncă stabilită în Londra. Românii nu s-au lăsat rugați a doua oară, iar în doar câteva minute mesajul respectiv a creat isterie în rândul conaționalilor din UK și avea să-i schimbe viața lui moș Pătru într-un moment în care el însuși își pierduse toate speranțele. De altfel, din momentul în care a fost zărit de acel tânăr, bătrânul nu a mai fost lăsat nicio secundă în stradă.

Alexandra Ursachi: „Moș Pătru a fost găsit sub un pod cu o sacoșă și o umbrelă. Atât avea asupra lui. Bătrânul i-a atras atenția unui prieten de-al meu care, când a aflat că este român, nu a mai stat pe gânduri și ne-a cerut ajutorul pentru ca acest om să se poată întoarce acasă la familia lui. Eu m-am oferit să îi cumpăr un bilet de avion chiar pentru a doua zi pe ruta Luton-București. După ce am postat acel mesaj în care făceam apel la toți conaționalii din Londra să pună umărul la acest caz, câteva persoane s-au oferit să îl ajute cu bani, astfel încât moș Pătru a plecat acasă cu aproximativ 550 de lire. De asemenea, i-am cumpărat haine și alte produse în valoare de 150 de lire.”

Și asta nu a fost tot. Același grup de tineri care s-a mobilizat l-a dus pe bătrân la un salon, unde a fost tuns și bărbierit și din care a ieșit mai „tânăr” cu cel puțin 10 ani. De asemenea, bătrânul din Vâlcea și-a petrecut ultima noapte în metropola de pe Tamisa într-o cameră de hotel, ce a fost închiriată de același grup de români cu suflet mare. Încă amețit de întorsătura pe care a luat-o soarta lui, dar bucuros că avea un acoperiș deasupra capului și nerăbdător să se întoarcă la familie, Pătru Munteanu a stat de vorbă cu Diaspora Românească și ne-a oferit detalii incredibile.

 

Adus la cerșit și abandonat lângă un pod…

Bătrânul în vârstă de 75 de ani a recunoscut că a venit în Marea Britanie pentru a face bani din cerșetorie, însă, ca în numeroase alte cazuri, a căzut în plasa unor persoane rău intenționate.

—————————————

„Am venit în Anglia acum câteva luni, nu mai știu exact când pentru că, sincer, am pierdut noțiunea timpului. De adus, m-a adus un bărbat pe nume Sandu, care stă într-o localitate învecinată. Am venit cu el cu mașina, iar cu noi a mai mers soția acestuia și încă un bărbat. E adevărat că am știut de la bun început pentru ce mă ia. Știam că o să mă ducă pe străzile din Londra, în zonele intens circulate, iar eu urma să cerșesc bani de la trecători. Față de ce mi-a spus în țară, aici lucrurile s-au schimbat total. Eu am plecat de acasă cu speranța că o să pot face niște bani care să fie folositori familiei mele, dar am dat de un mare necaz aici. De fapt, toți banii care îi făceam aici îi lua acest bărbat și tot nu era mulțumit. Mă ținea nemâncat, în condiții de neînchipuit, iar când vedea ce bani puțini îi aduc, mă și bătea. Într-o zi, m-a dus lângă un pod și mi-a spus să stau acolo la cerșit că el se va întoarce după mine. Însă dus a fost! De atunci nu l-am mai văzut niciodată!”

Pătru Munteanu

—————————————

Scăpat de calvarul pe care îl trăia din cauza acelui bărbat, moș Pătru a dat de alte probleme. S-a văzut singur, într-o țară străină, iar asta i-a ucis și cea mai mică speranță că într-o zi avea să își revadă soția și copiii.

Pătru Munteanu: „Cred că sunt vreo trei săptămâni de când m-au lăsat sub acel pod. Numai pentru că mi-a dat Dumnezeu zile am trăit. Nu am avut mâncare, nu am avut bani și am dormit sub cerul liber. În tot acest timp mintea mi-a fost doar la băbuța mea și la copii. Nu am vorbit niciodată cu ei de când sunt în Anglia. Cine știe ce gânduri și-or face și ei…”

Norocul acestui bătrân a fost că, pe lângă locul în care a fost abandonat de cel care îl adusese la cerșit, a trecut un român care nu a rămas indiferent în fața unei asemenea povești. Și nu a fost singurul. Zeci de alți români stabiliți în Marea Britanie și-au oferit sprijinul și s-au întâlnit pentru a pune la punct detaliile rezolvării acestui caz emoționant.

 

Întâlnire cu surprize

În seara dinaintea plecării lui Pătru Munteanu în România, tinerii care l-au ajutat și-au dat întâlnire în zona hotelului în care bătrânul era cazat. Pentru a se aduna cât mai multe persoane și, implicit, un ajutor mai mare pentru persoana în cauză, detaliile întâlnirii au fost publicate pe Facebook, mai exact pe pagina Români în Londra. În seara aceea, grupul de români avea să afle cât de departe merge tupeul celor care l-au adus la cerșit pe septuagenarul din Vâlcea.

—————————————

„Pe lângă persoanele binevoitoare care se strânseseră cu gândul de a-l ajuta pe acest sărman bătrân a mai venit un bărbat, care efectiv m-a șocat prin ce ne-a spus. A zis că este fiul lui moș Pătru și că a venit să îl ia. Pentru că bătrânul a zis că el nu are niciun copil în Anglia, am fost siguri că acel bărbat era un șarlatan. Când i-am cerut buletinul, ca să ne convingem că poartă același nume, s-a făcut nevăzut. Acolo cred că am greșit și noi, dar totul s-a întâmplat prea repede. Trebuia să chemăm poliția și să pună mâna pe el. Sunt sigură că făcea parte din grupul care îl exploata pe acest bătrân și Dumnezeu știe pe încă câți.”

Alexandra Ursachi

—————————————

Grupul de tineri nu s-a lăsat afectat de acest incident și a pus la cale detaliile călătoriei lui moș Pătru. Cineva urma să îl ia în dimineața următoare de la hotel și să îl ducă cu mașina până la aeroportul din Luton. De acolo, bătrânul urma să ajungă cu avionul în România, mai exact în București. Românii stabiliți în Anglia s-au ocupat și de transportul de la aeroportul Otopeni până în comuna vâlceană Racovița. Un taximetrist, prieten cu unul dintre românii din UK, urma să își aștepte „clientul special” chiar la ieșirea din aeroport. Numai că lucrurile au luat o întorsătură neașteptată.

 

Moș Pătru s-a făcut nevăzut

Cu lacrimi în ochi și mulțumindu-le încontinuu pentru că l-au ajutat să plece acasă, moș Pătru și-a luat la revedere de la tinerii din Anglia. Trăgând după el bagajul, s-a îndreptat încrezător spre porțile de îmbarcare. În curând avea să își revadă soția căreia, cu toate problemele pe care le avusese, nu a uitat să îi cumpere un cadou: o pereche de papuci. Mulțumiți de acțiunea la care au pus umărul, tinerii s-au întors la casele lor și au așteptat vești bune de la taximetristul care urma să îl preia pe bătrân. Numai că, stupoare, după mai bine de cinci ore de așteptare, Pătru Munteanu nu a apărut. Vestea a dat peste cap pe toți cei care au răspuns „Prezent!” la rugămintea Alexandrei de a ajuta un septuagenar rătăcit prin Londra. Au urmat telefoane peste telefoane în încercarea de a se găsi o explicație, care a și apărut.

Alexandra Ursachi: „Pentru a fi toată lumea convinsă că misiunea noastră s-a încheiat cu bine, l-am rugat pe taximetrist să îi facă o poză lui moș Pătru chiar în curtea casei sale. Când l-am văzut că se îndreaptă spre îmbarcare, chiar am fost cu toții mulțumiți că această poveste este cu un final fericit, vă dați seama ce șocați am fost când taximetristul ne-a sunat și ne-a spus că bătrânul nu a ajuns în București. La câteva ore după, o echipă a unei televiziuni naționale care a preluat cazul a aflat că bătrânul, probabil confuz, a luat un alt taxi și astfel a ajuns acasă.”

Acest caz a fost preluat și de presa națională din România, iar o echipă a unei televiziuni a mers chiar acasă la moș Pătru. Cu această ocazie, cei care l-au ajutat au avut posibilitatea să-l vadă pe bătrân în curtea unei case umile, acolo unde l-a așteptat familia care avea din ce în ce mai puține speranțe că îl va mai vedea vreodată în viață. De bucurie că a scăpat de problemele în care intrase, moș Pătru a fost văzut pupând, cu lacrimi în ochi, gardul care împrejmuia gospodăria. Pentru el această poveste s-a încheiat cu bine, rămâne totuși o întrebare fără un răspuns clar: Cine sunt cei care l-au dus la Londra?!

—————————————

Valuri de reacții pe internet

 

Londra_Patru Munteanu, Alexandra Ursachi, Pavel Nicu si altii1

Cazul bătrânului găsit rătăcind prin Londra a impresionat pe toți cei care au citit despre această poveste. Astfel, pe marginea subiectului s-au scris și s-au postat sute de comentarii pe site-urile de socializare.

„Bine că a ajuns moșneguțul lângă băbuța lui. Om în vârstă, frate, să-l lași amanet pe sub poduri… Ce inimă să ai că și de un câine ți-ar fi milă dacă ar fi în situația lui?”

Bogdan

„Mă surprinde că un om așa bătrân a fost păcălit de acel om și dus la cerșit, dar mai ales cum a fost el de acord să plece, la vârsta lui, într-o țară străină și să își lase băbuța singură. Bine ca s-a terminat cu bine, eu am avut îndoieli că nu s-ar fi dus de bunăvoie acolo.”

Mihaela

„Un film frumos, încheiat cu succes, am să păstrez o frumoasă amintire cu acest bătrânel, nu credeam vreodată că-i atât de ușor să ajuți un suflet.”

Florin

„Un sfat, tataie: Nu mai pleca niciodată, cât de greu ți-ar fi! Lumea e rea. Dacă cineva vrea să te ajute, te poate ajuta, dar nu să îți promită cine știe ce, iar apoi să te ducă la cerșit în UK sau în altă țară.”

Daniela

„De apreciat gestul Alessiei (n.r.: Alexandra Ursachi) și al celorlalți dar, sincer să fiu… mi se pare o strategie bine pusă la punct de cei din «umbra» bătrânului… Poate greșesc, dar poate fi o nouă metodă de cerșit! A plecat bătrânul cu ceva bănuți, drumul gratis, plus ceva bunuri la pachet… Foarte ușor poate apărea altădată într-o altă zonă, cu același scenariu. Nu este o certitudine, dar este posibil.”

Gino

—————————————

 

Supărați pe asociațiile de români

Chiar dacă, până la urmă, au reușit să ducă la bun sfârșit această inițiativă, românii care i-au sărit în ajutor lui Pătru Munteanu au avut și o mare nemulțumire: de ce organizațiile care se laudă că ajută conaționalii nu și-au făcut simțită prezența în acest caz.

Florin, Londra: „Bun, după cum se știe, în 2 mai a avut loc o campanie publică pe Facebook, de ajutorare a unui român abandonat sub un pod, la care au participat foarte mulți conaționali. Ciudat este că nu am văzut nicio inițiativă, cât de mică, din partea vreunei asociații de români sau organizație nonprofit sau non-guvernamentală, mă refer la acele organizații care se tot bat cu pumnii în piept pe Facebook: «noi ajutăm românii, oferim sprijin românilor, blablabla». Ieri unde ați fost, măi, nene?! […] Păi, nu era obligația legală chiar a acestor organizații sau asociații comunitare să se implice? Acești tineri nu aveau de ce să facă ceea ce au făcut, era ultima zi liberă după mini-concediul de Paște. Nu era mai bine, fiind tineri, să se distreze? Știu aceste organizații și asociații comunitare câte piedici și uși închise au întâmpinat acești tineri? Vă explic eu! L-au dus pe bătrân la câteva frizerii pentru a-l tunde și a-l bărbieri. Fiind Bank Holiday, erau puține deschise, dar și acelea l-au refuzat pentru că avea un aspect neîngrijit. În sfârșit, au găsit o frizerie românească unde, abia după câteva insistențe ale tinerilor, angajații au acceptat să-l tundă și să-l bărbierească pe bătrânel contra cost, clar! Păi, dacă bătrânelul ar fi fost însoțit de reprezentatul oricărei organizații comunitare… nu ar fi avut ușa deschisă imediat? Nu l-ar fi tuns gratis și în mod sigur și calitativ??? Eu zic că DA!”

Autor articol: Loredana Petrescu
Etichete: , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!