Baza de la Deveselu, o provocare serioasă pentru Rusia

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 17 octombrie 2014

Planurile NATO de construire a unei noi baze militare în România reprezintă o provocare serioasă pentru Rusia, avertizează reprezentantul permanent al Moscovei la NATO, Aleksandr Grusko. Creșterea prezenței Alianței Nord Atlantice în România sau în Bulgaria și Polonia este împotriva tratatelor dintre NATO și Rusia. În înțelegerea de bază dintre cele două părți sunt incluse prevederi potrivit cărora statele membre NATO ar trebui să evite stabilirea de baze militare permanente, a explicat Aleksandr Grusko, citat de balkans.com.

Oficialul rus a arătat, în context, că baza militară din România, aflată acum în construcție, va fi o provocare la adresa securității Rusiei, referindu-se la baza de la Deveselu. În plus, el a arătat că, prin stabilirea acestei noi baze, NATO încalcă înțelegerea cu Moscova.

Forțele Navale americane au preluat, vineri, controlul asupra noii baze militare de la Deveselu, una dintre cele două baze europene unde sunt instalate interceptoare anti-balistice terestre, pentru un scut antirachetă căruia Rusia i se opune cu putere. Lucrările de construcție a întregului amplasament au fost demarate în urmă cu un an. Baza de la Deveselu ar urma să fie operațională din anul 2015, ca parte a sistemului de apărare antirachetă al NATO, urmând ca la finalul aceluiași an să devină în întregime operațională.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!