BBC cauta romani

Articol publicat in sectiunea Articole importante, UK, despre români pe data 23 decembrie 2013

Producatorii unui documentar tv despre imigranti solicita ajutorul cititorilor Diaspora Romaneasca in vederea culegerii de informatii referitoare la viata si rolul romanilor in societatea britanica. Productia urmeaza a fi difuzata in cursul anului urmator pe canalul BBC1.

Compania independenta specializata in productia de programe de televiziune Silver River, in colaborare cu canalul televiziunii nationale britanice BBC1, intentioneaza sa realizeze un documentar intitulat „Do Immigrants Make Britain a Better Place?” (Este Marea Britanie mai buna datorita imigrantilor?). Acesta isi propune sa analizeze impactul cultural si economic produs de imigranti in Regatul Unit.

„Speram ca seria de emisiuni pe care o vom realiza sa incurajeze o dezbatere constructiva si plina de semnificatii intre oameni care traiesc si muncesc in Marea Britanie si care pot sa dezvaluie experientele pe care le-au parcurs intr-un mod articulat si interesant”, se arata intr-un e-mail transmis redactiei Diaspora Romaneasca de initiatorii proiectului.

 

„Atentie, se filmeaza!”

Orice roman stabilit in Marea Britanie care considera ca a avut realizari importante sau crede ca a trecut prin experiente deosebite ca imigrant in aceasta tara poate deveni unul dintre protagonistii documentarului „Do Immigrants Make Britain a Better Place?”, ce va fi difuzat pe canalul BBC1, in 2014. Realizatorii productiei pot fi contactati prin apel telefonic sau prin transmiterea unui mesaj text la numerele 07823 336715 (Sufian) sau 020 7907 3423 (Kate). Adresa de e-mail immigration@silverriver.tv a fost pusa la dispozitia doritorilor, in acelasi scop.

Activitatea de documentare pentru productia „Do Immigrants Make Britain a Better Place?” va demara la inceputul anului 2014, informeaza reprezentantii companiei Silver River. Ei estimeaza ca filmarile efective vor dura cel putin 5-6 zile si se vor desfasura in cursul lunii martie. In cadrul acestora, imigrantii vor face schimb de opinii cu cetateni britanici, petrecand mai mult timp alaturi de acestia si expunandu-si trairile referitoare la experienta migratiei. „Filmarile vor avea loc in Londra, motiv pentru care vor fi admisi ca protagonisti exclusiv rezidenti ai capitalei britanice”, se subliniaza in e-mail-ul transmis pe adresa redactiei Diaspora Romaneasca.

„Celor alesi pentru a deveni subiecti ai documentarului li se va putea solicita permisiunea pentru a fi filmati in casele in care locuiesc, la locurile lor de munca sau alaturi de prieteni, pentru a reflecta viata sociala pe care o duc”, arata producatorii de la Silver River.

Documentarul „Do Immigrants Make Britain a Better Place?” va avea doua episoade cu durata de o ora fiecare si va fi difuzat la o ora de maxima audienta, mai dau asigurari initiatorii proiectului.

 

Imigranti vs. britanici

Documentarul „Do Immigrants Make Britain a Better Place?” isi propune sa faca o comparatie intre contributiile imigrantilor la bunul mers al Marii Britanii si modul in care au reusit localnicii sa ajute dezvoltarea propriei lor tari. Producatorii cauta persoane nascute in afara granitelor Regatului Unit, dar stabilite in prezent pe teritoriul tarii si care au traversat experiente deosebite traind si muncind pe taram britanic. Ei isi doresc sa ii identifice mai ales pe acei imigranti care sunt mandrii de reusitele pe care le-au realizat in regat, indiferent daca acestea sunt de ordin financiar sau cultural.

„Ne-ar face placere sa stam de vorba cu oameni din toate categoriile sociale, care isi duc traiul in acest moment in Marea Britanie, fie ca se afla aici de zeci de ani sau au venit doar recent in aceasta tara. Documentarul pe care il realizam va aduce in atentia publicului si rolul cetatenilor britanici in evolutia economica si culturala a Regatului Unit. De aceea, am aprecia daca interlocutorii nostri ar fi pregatiti sa isi expuna parerile si in ceea ce priveste acest aspect”, precizeaza reprezentantii Silver River.

Acestia mai promit ca vor incerca sa scoata in evidenta cele mai diverse fatete ale vietii imigrantilor, incluzand partile pozitive si cele negative ale stabilirii strainilor in Marea Britanie, problemele si atractiile vietii in aceasta tara sau atitudinile manifestate in interiorul societatii britanice fata de straini. Felul in care sunt perceputi imigrantii in mass-media sau de catre personalitatile publice va fi abordat, de asemenea, in cadrul productiei ce urmeaza a fi realizata pentru BBC.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!