BBC filmează trişorii la calificările SIA

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, Muncă, UK la zi pe data 3 aprilie 2015

SIA-exam

În reportajul Six O’Clock News de luni, 24 martie, BBC a prezentat un clip video în care sunt înfăţişaţi nişte instructori din Londra trişând în folosul candidaţilor la obţinerea licenţei Security Industry Authority (SIA). Materialul a fost reluat în cadrul emisiunii BBC Inside Out.

BBC-ul a arătat o filmare cu camera ascunsă la testul pentru obţinerea calificării de bodyguard. Candidatului i s-a arătat cum să copieze răspunsurile pentru a trece examenul. Unul din cei doi studenţi din camera de examinare era un reporter BBC sub acoperire.

Stagiarului i s-a recomandat să treacă în formular informaţii eronate cu privire la trecutul său. El n-a trebuit să facă nici un fel de pregătire, ci doar a trebuit să completeze hârtiile. Cu o asemenea calificare obţinută în mod fraudulos, reporterul BBC şi-ar putea găsi de muncă în domeniu.

Keith Vadiz, preşedintele Home Affairs Select Committee, s-a declarat îngrozit şi a numit evenimentul “un scandal major în industria securităţii din Marea Britanie”. Într-un comunicat, Security Industry Authority (SIA) a spus că ia foarte în serios acuza funcţionării defectuoase a stagiului de pregătire şi că va lua imediat act împotriva individului licenţiat fraudulos, pentru a proteja siguranţa publică.

Raymond Clarke, preşedintele organizaţiei Industry Qualification (IQ), care eliberează diplomele pentru astfel de teste, a comentat: „Suntem foarte dezamăgiţi că un centru de examinare al IQ este implicat în acest tip de fraudă. Deşi am cerut încă de-acum patru săptămâni BBC-ului detalii privind abaterile constatate, care ne-ar fi permis să ne facem şi noi propriile cercetări, prima noastră vizionare a clipului cu dovezile a fost în faţa micului ecranul, la postul BBC, în seara aceasta. La prima vedere, dovezile par a fi foarte grăitoare, însă noi trebuie acum să ne mişcăm repede pentru a confirma acuzele şi a identifica gravitatea problemei.”

 

Gărzile de corp, preferate de examinatorii fraudatori

Nu a fost un accident faptul că BBC a găsit nereguli la examenul de gardă de corp, cea mai specializată şi totodată cea mai puţin frecventată rută care duce la obţinerea insignei SIA. În primul rând, acest curs durează mai mult şi costă mai mult, iar profitul potenţial al fraudatorului, respectiv câştigul persoanei ajutate să obţină fraudulos calificarea sunt mai mari. În al doilea rând, la aceste examene sunt foarte puţini candidaţi, de multe ori fiind chiar unul singur, ceea ce înseamnă că este mult mai simplu să se fraudeze examinarea şi cel mai puţin probabil ca cineva să tragă un semnal de alarmă.

Centrul de testare poate completa corect pentru candidat fişa de examinare, ca să pară că stagiarul s-a pregătit temeinic pe parcursul cursului, iar organizaţia examinatoare nu are cum să ştie despre aceste nereguli decât dacă cineva rupe tăcerea sau dacă se descoperă neregulile cu ocazia unei vizite neanunţate.

Montarea CCTV-urilor în fiecare sală de clasă ar rezolva problema, se sugerează într-un articol pe site-ul professionalsecurity.co.uk, mai ales că şansele sunt mici ca cineva care este părtaş la această fraudare să denunţe starea lucrurilor, pentru că şi el riscă să-şi piardă insigna SIA, pe lângă sutele de lire investite în cursul de pregătire.

Ca în orice alt caz de fraudă, nu se poate şti cu siguranţă magnitudinea problemei.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!