BBC News, in cautarea romanilor si bulgarilor…

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 10 februarie 2014

Romanii si bulgarii, despre venirea carora unele ziare britanice au scris cu indignare pe parcursul intregului an trecut, sunt de negasit, remarca cei de la BBC News, intr-un material filmat si postat pe website-ul propriu in 30 ianuarie.

Reporterii publicatiei BBC News online au pornit prin Marea Britanie in cautarea romanilor si bulgarilor. Ei au ajuns astfel in Peterborough, oras din estul Angliei care a devenit cunoscut in ultimii ani ca locul in care s-au stabilit foarte multi imigranti.

 

Peterborough, orasul est-europenilor

Jeremy Cooke, reporter la BBC News, a intalnit in Peterborough numerosi est-europeni care muncesc zilnic in conditii legale in industria alimentara, la ambalarea fructelor. „Este unul din sectoarele cheie de activitate din partea de est a Angliei. Dar toti acesti lucratori nu vorbesc in engleza, ci in diferite limbi est-europene: poloneza, lituaniana sau letona. Nimeni nu vorbeste, insa, romaneste si nici in bulgara…”, se arata in materialul filmat al celor de la BBC News.

„Nu avem niciun angajat roman. Chiar am verificat in baza de date a agentiei de recrutare GM Recruitment, cu care colaboram, si am descoperit cu surprindere ca nu exista nicio aplicatie a vreunui roman pentru un loc de munca in compania noastra. Asta cu toate ca avem frecvent joburi disponibile. Iar daca am gasi candidati de origine romana, care sunt pregatiti pentru o astfel de munca si intrunesc conditiile noastre, am fi dispusi sa ii angajam”, a recunoscut Tricia McCarron, director resurse umane la Worldwide Fruit LTD, companie pentru care lucreaza numerosi est-europeni.

Jurnalistii BBC News se asteptau sa gaseasca „macar cativa romani in Peterborough”, desi nu exista inca statistici oficiale referitoare la numarul romanilor si bulgarilor nou veniti in Marea Britanie.

 

O singura familie de romani…

Peterborough este orasul care a inregistrat in ultimii ani cea mai rapida ascensiune, bazata pe politica de deschidere a administratiei locale fata de forta de munca a mii de imigranti. Jurnalistii BBC nu au gasit, insa, vreo dovada a noului val de migranti din estul Europei.

„Eu personal nu am crezut niciodata in aceasta posibilitate a «invaziei». Pentru ca nu mi s-a parut ca ar fi posibila o provocare mai mare decat cea cu care noi ne-am confruntat deja anii trecuti in aceasta zona, in ceea ce priveste numarul de imigranti. Din evidentele noastre, reiese ca in Peterborough traieste o singura familie de romani”, spune Marco Cereste, consilier local si lider al Partidului Conservator din Peterborough.

Liliana este singura romanca stabilita in orasul din estul Angliei, cu 10 ani in urma. Ea spune ca actuala dezbatere referitoare la venirea romanilor si bulgarilor i se pare de-a dreptul umilitoare.

„Nu traim in niciun caz pe beneficii. Nu cunosc niciun roman care sa fi solicitat beneficii sociale in aceasta tara. Va rog doar sa imi spuneti daca noi, romanii, suntem sau nu in Uniunea Europeana? De ce am fost primiti in structurile UE, daca acum ni se pun conditii si suntem supusi la astfel de umilinte?”, a spus Liliana Demeter, asistenta medicala in Peterborough, pentru BBC News.

„Imigratia este unul din motivele pentru care multe orase ca Peterborough au cheltuit numeroase fonduri de la bugetul de stat pentru a construi scoli, de teama venirii romanilor si bulgarilor; sau a altor cetateni din statele UE…”, concluzioneaza cei de la BBC.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

3 pareri la “BBC News, in cautarea romanilor si bulgarilor…”

 1. iulian Spune:

  Vreau ca sa lucrez la aceasta firma .Worldwide fruit LTD.

  E-mail tuspyt@yahoo.com aceasta este adresa mea de E-mail.. momentan sunt in Romania .

 2. Uta florinel irinel Spune:

  Vreau sa lucrez la aceasta companie worldwide fruit Ltd

 3. Uta florinel irinel Spune:

  Numbers phone 07405992873

Spune-ti si tu parerea!