BCR contestă o decizie a instanței privind dobânzile

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 30 octombrie 2015

Banca Comercială Română (BCR) consideră că „nicio instanță nu poate elimina dintr-un contract de credit referirile cu privire la dobândă”, însă banca se va „plia” pe o decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care a dat dreptate clienților într-un proces privind dobânda variabilă, afirmă un director regional din BCR.

BCR a pierdut definitiv la Înalta Curte un proces intentat de 200 de clienți care au contestat dobânda variabilă stabilită unilateral de bancă.

„Nu aș vrea să comentez foarte mult decizia Curții, însă practic, poziția băncii este că nicio instanță de pe lumea asta nu poate elimina dintr-un contract de credit referirile cu privire la dobândă”, a afirmat, într-o conferință de presă susținută la Ploiești, Nicolae Cîrciumărescu, director regional în cadrul BCR, potrivit Mediafax.

Cîrciumărescu a explicat că BCR așteaptă ca ICCJ să formuleze hotărârea, iar în baza prevederilor exacte ale acesteia, banca se va „plia” pe decizia judecătorilor Curții Supreme. El a precizat că BCR va intra în discuții, cel mai probabil, cu fiecare dintre clienții care au intentat și au câștigat acel proces.

El a explicat că dobânda de referință variabilă modificată unilateral de bancă, contestată în instanță și considerată de ICCJ drept abuzivă, „este o dobândă pe care banca a aplicat-o în trecut, în perioada 2008-2009, până la apariția ordonanței 50, care dobândă de referință variabilă era o dobândă pe care banca o fixa și o comunica lunar clienților”.

„Practic, acea dobândă de referință variabilă noi nu o mai avem în cadrul contractelor noastre începând din 2010. Nu e cazul de așa ceva. Toți cei 200 de clienți sunt clienți care aveau credite contractate înainte de 2010”, a spus directorul regional din cadrul BCR.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!