A bea şi a conduce

Articol publicat in sectiunea Auto pe data 19 ianuarie 2015

uk_auto_fiola

Nu ai voie să bei la volan. Adică poţi să bei un pic. Să vedem ce zice legea. Pentru că nu este de joacă. În 2012, 1.200 de persoane au fost rănite pe străzile din UK, cazuri în care şoferul a fost găsit că a consumat alcool peste limita legală. Din acestea, 280 de persoane au decedat.

 

Care este legea?

În Anglia şi în Ţara Galilor, limita este de 80mg de alcool la 100ml de sânge, 35 de micrograme de la 100ml de aer expirat sau 107mg la 100ml de urină. În majoritatea ţărilor europene, limita este mai mică, de regulă 50mg la 100ml de sânge.

De notat că Scoţia, începând cu 5 decembrie 2014, a adoptat reducerea limitei de alcool acceptate, aliniindu-se la normele în vigoare din majoritatea ţărilor europene.

 

Cât de mult pot să beau fără a depăşi limita?

Nu există o modalitate absolut sigură de a stabili o anume cantitate, ştiind sigur că te afli sub limita acceptată. Cantitatea de alcool pe care o poţi consuma variază de la o persoană la alta. Variabilele sunt următoarele: greutatea ta, sexul (bărbaţii tind să proceseze alcoolul mai rapid decât femeile), metabolismul, tipul şi cantitatea băuturii, nivelul tău actual de stress, dacă ai mâncat recent, vârsta (tinerii procesează băutura mai încet).

Majoritatea consumă un pint de bere (echivalentul a aproximativ 160ml de vin) atunci când ştiu că vor conduce, fiind destul de siguri că nu vor depăşi limita legală. Adevărul este, însă, că se pot bea şi două pint-uri, chiar şi trei, fără a depăşi limita. Depinde, cum am menţionat mai sus, de acele variabile.

 

Cum aş fi testat dacă am consumat alcool?

Chiar şi o cantitate mică de alcool poate afecta abilităţile tale de şofer, deci, în general, cel mai bine este să nu bei deloc.

Dacă poliţia doreşte să te investigheze dacă ai băut sau nu la volan, va folosi în primă fază fiola. Dacă nu treci testul sau dacă are poliţia motive să creadă că ai consumat alcool şi nu ai putut conduce corect din această cauză, vei fi arestat şi transportat la secţia de poliţie.

Acolo se vor mai face două teste cu o fiolă mai complexă. Dintre cele două citiri, valoarea mai scăzută va fi folosită pentru a determina dacă ai depăşit sau nu limita legală.

Dacă testul arată că ai depăşit limita legală cu doar până la 40% faţă de limita legală, atunci se impune un nou test de sânge sau de urină, după cum decide agentul de poliţie. Dacă ai depăşit limita, vei fi penalizat.

Poliţia are dreptul de a te opri şi a-ţi impune un test cu fiola atunci când faci o manevră greşită în trafic (ai întors unde nu aveai voie, spre exemplu), ai fost implicat într-un accident sau pur şi simplu atunci când ar avea motive să creadă că eşti băut la volan.

De fapt, este la discreţia poliţiei să oprească orice vehicul şi face adesea check point-uri în perioadele mai încărcate, de Crăciun şi de Anul Nou.

 

Care este pedeapsa dacă sunt prins?

Cel prins că a consumat alcool peste limita legală va avea permisul de conducere suspendat pe o perioadă de cel puţin 12 luni şi poate fi amendat cu până la 5.000 de lire. Poate primi şi între 3 şi 11 puncte de penalizare. Se poate solda chiar cu închisoarea, pe o perioadă de până la şase luni. Totul depinde de gravitatea abaterii, evident.

Iar dacă, în oricare perioadă de zece ani, eşti prins că ai condus după ce ai băut peste limita legală, ţi se va suspenda carnetul de conducere pe o perioadă de cel puţin trei ani.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

4 pareri la “A bea şi a conduce”

 1. lucian Spune:

  aveam masina in parcare la un lidl in Londra si mam urcat in masina sa plec dar nu pornea . 2 politisti au venit la mine si mau intrebat dak am probleme apoi mau pus sa suflu in etilotest iar rez a fost failed. mau dus la politie mau testat si acolo dupa care miau dat drumul sa plec. miau spus k o sa fiu chemat in instanta . se mi se poate intampla?

 2. Andra Spune:

  Si prietenul meu a patit astazi ceva de genul , ce ti s-a intamplat tie ?

 3. Andrei Spune:

  Am fost prins baut la volan am avut 84 in aerul expirat,am mers la politie am facut alte teste de mai multe ori si mi.a iesit 0dar m.a programat in instanta…intrebarea mea este.Daca plec in Romania inainte de proces ce se poate intampla?

 4. Mihai Spune:

  Salut Andrei aceesi problema am si eu cum sa terminat la tine?

Spune-ti si tu parerea!