Bebeluşul unei familii de români, preluat de Protecţia Copilului

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Justiție / Poliţie, Poveşti româneşti, Sănătate pe data 15 decembrie 2014

Londra_Kasian, Magdalena si sotul

Strigăte de disperare vin de la doi părinţi români stabiliţi în Marea Britanie. Cei doi tineri nu mai pot dormi, nu mai pot mânca şi nu mai pot trăi liniştiţi de când băieţelul lor de nici trei luni a fost preluat de Protecţia Copilului din Marea Britanie. Totul s-a întâmplat în urmă cu o săptămână, chiar în seara de Moş Nicolae, când tânăra mămică de 25 de ani din Piatra-Neamţ a fost nevoită să cheme ambulanţa după ce bebeluşul său nu s-a mai oprit din plâns şi a leşinat. Atunci a început calvarul. Medicii şi autorităţile britanice îi suspectează pe cei doi părinţi că l-ar fi lovit pe micuţ. Nici nu există aşa ceva, ne-am dorit acest copil mai mult decât orice pe lume”, spune Magdalena Petraru, mama băieţelului.

 

O naştere cu probleme

Kasian este primul şi singurul copil al Magdalenei şi al lui Alexandru, doi tineri români de 25, respectiv 29 de ani, care au ajuns în Anglia la începutul anului 2013. Pe micuţ şi l-au dorit nespus de mult şi spun că au făcut multe sacrificii pentru a-i oferi tot ceea ce ei nici nu visau. Chiar dacă sarcina a decurs fără niciun fel de probleme, naşterea a fost una destul de grea şi traumatizantă. Atât pentru Magdalena, cât şi pentru Kasian. Bebeluşul a venit cu greu pe lume, în noaptea de 22 septembrie la spitalul Barnet. Mămica spune că naşterea a fost programată în apă, doar că din cauza durerilor prea mari dar şi pentru că micuţul nu stătea în poziţia coreactă, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

„Când au început contracţiile m-am dus la spitalul Barnet. Medicii de acolo au luat legătura cu cei de la Edgware Birth Centre, pentru că acolo trebuia să nasc iniţial, în apă. La spitalul din Edgware am stat mai bine de cinci ore în bazinul cu apă, după care am avut dureri cumplite. Atunci mi-am dat seama că ceva nu este în regulă. Am ieşit din bazin, iar personalul medical mi-a dat câteva pastile pentru durere. Contracţiile erau din ce în ce mai puternice, astfel că medicii m-au trimis, cu ambulanţa, la spitalul din Barnet. Imediat după ce am fost preluată de medicii de aici, aceştia au văzut că bebeluşul era poziţionat într-o parte și şi-au dat seama că nu pot naşte şi au folosit forcepsul. Chiar au fost două doctoriţe care au folosit forcepsul, de aceea i-au cauzat lovituri pe faţă şi pe cap. Soţul meu a văzut că cele două s-au chinuit să îl scoată”, spune tânăra mămică.

 

Urmele… forcepsului

Londra_Kasian_bebelus luat de autoritatile britanice

Urmând sfatul unei asistente, Magdalena a realizat atunci câteva fotografii cu rănile de pe obrazul şi capul bebeluşului. Medicii englezi au asigurat-o că semnele de pe faţă vor dispărea în câteva săptămâni şi că nu are de să îşi facă griji. Odată ajuns acasă, Kasian nu se mai oprea din plâns. Mămica a crezut iniţial că are colici şi povesteşte că de fiecare dată a reuşit să îl liniştească. Asta, până când a avut loc botezul micuţului.

„Când am ajuns acasă cu el, la recomandarea moaşelor, nu i-am făcut baie până nu i-a cazut buricul. El plângea destul de tare încă din primele zile de la naştere. Dar reuşeam mereu să îl calmez. Am crezut că este de la colici. Îi puneam căciuliţe albe şi vedeam pete de sânge pe ele. Atunci am văzut că are o mică tăietură pe cap, dar care s-a vindecat pe parcurs…

Pe 16 noiembrie a avut loc botezul. Noi credem că atunci s-a declanşat ceea ce a păţit el la naştere, pentru că până atunci nu a fost zguduit, nu a fost agitat, nu a fost mişcat tare. Atunci a fost singura dată când a fost agitat… Până atunci a stat numai în pătuţ, dormea şi mânca, mai plângea câteodată tare dar îl calmam. După botez, a doua zi a plâns toată ziua. Aproape că ţipa, că nu mai reşeam să îl calmez”, spune Magdalena.  Iar episodul plânsului s-a mai repetat până într-o zi, când mămica nu a mai reuşit să îl liniştească pe micuţul Kasian.

————————————–

„Într-o zi a plâns atât de tare, că a leşinat. Atunci m-am speriat foarte tare şi am chemat ambulanţa. Doctorii l-au verificat, au văzut că este palid, că făcuse o criză şi că era în stare de şoc. În cele din urmă, am ajuns cu el la spitalul Hillington, pentru că ne mutasem în acea zonă, iar medicii au început să îi adminsitreze antibiotic, deşi nu ştiau încă ce are. I-am întrebat atunci de ce fac lucrul acesta şi mi-am spus… just in case. Am rămas în nopatea aceea la urgenţe, am dormit acolo şi abia a doua zi ne-au transferat la secţia de copii. Asta a fost pe 29 noiembrie.”

Magdalena Petraru, mama lui Kasian

————————————–

 

Bebeluşul a fost luat de Protecţia Copilului

A doua zi au început testele. În urma acestora, medicii britanici o suspectează acum pe Magdalena că şi-ar fi lovit bebeluşul. Asta pentru că un RMN a arătat prezenţa unor cheaguri de sânge deasupra creierului bebeluşului. Tânăra mămică este ferm convinsă că problemele au fost cauzate de forcepsul folosit de cadrele medicale la naşterea fiului ei. Magdalena povesteşte acum, în lacrimi, că medicii nu avrut să ţină seama de acest aspect important şi au chemat imediat Protecţia Copilului, care l-au preluat pe micuţul Kasian vineri, 5 decembrie.

„Medicii ne-au întrebat ce s-a întâmplat… Le-am povestit totul şi apoi au început testele. La sânge, la urină, radiografii, până au ajuns la cap. Când au ajuns la cap şi au văzut cheaguri de sânge deasupra creierului, au pretins că sângerarea a avut loc în primele două-patru săptămâni de viaţă. Noi credem că lovitura aceea mică a fost de la naştere, dar că sângerarea s-a declanşat abia mai târziu. Poate chiar şi de la plâns s-a declanşat, pentru că el plângea foarte tare. Ei mă acuză acum pe mine, că eu l-am zgâlţâit. Imediat după ce au văzut acea lovitură la cap, medicii i-au chemat pe cei de la Protecţia Copilului. Mi-au luat interviu… unde locuim, cum s-a întâmplat, ce s-a întâmplat, tot… Am rămas atunci cu copilul o săptămână în spital. A fost destul de rău, pentru că după ce i-au scos branula de la picior, deoarece pe acolo îi administrau atibioticul, l-au tăiat. Am făcut şi câteva fotografii. Plus că, fiecare bebeluş avea numele scris pe o tăbliţă, lui i-au greşit numele. Le-am spus în repetate rânduri să îl corecteze… însă nu s-au ocupat de acest lucru.

————————————–

„Vineri seară, pe 5 decembrie, chiar în seara de Moş Nicolae, au venit o doamnă de la Protecţia Copilului, Poliţia, şi medicii şi mi-au spus că avem ceva de discutat. Şi au început să ne spună că, în urma rezultatului de la RMN, cred că cineva l-a lovit sau că i-a cauzat acea lovitură. Ei spun că lovitura este veche, dar nu este de la naştere. Ne-au pus în faţă două hârtii, au venit cu ordin judecătoresc şi ne-au spus că ne ia copilul. Efectiv, am făcut o criză… Îi repetam medicului că lovitura este de la forceps, că este de la forceps… de la forceps… dar nici nu ne băgau în seamă.”

Magdalena Petraru, mama lui Kasian

————————————–

 

Luni, prima vizită la Kasian

Londra_Kasian_prima vizita

Magdalenei şi soţului ei, Alexandru, li s-a permis să îşi viziteze copilul abia după trei zile. Mai exact, luni pe 8 decembrie. Atunci părinţii lui Kasian l-au găsit pe micuţ murdar şi neîngrijit.

„De vineri şi până luni, 8 decembrie, nu l-am văzut. Luni ne-au lăsat să îl vedem câteva ore. L-am găsit murdar şi nu ne-a plăcut. Era murdar în urechi, unghii lungi murdare, mizerie printre degete, în palmă. Şi el duce mânuţele la guriţă. Am făcut poze la toate. I-am spus şi doamnei de la Protecţia Copilului că l-am găsit murdar şi nu ne-a plăcut acest lucru. Ne-a sfătuit să îi trimitem pozele, pentru că le va da mai departe. Totodată, am rugat-o să arate celor care se ocupă de caz şi pozele de la naştere, cu urmele de la forceps. Mă gândesc că ei nu îşi dau seama cât de grav a fost… Şi de-asta nu iau în considerare forcepsul. Poate, dacă vor vedea fotografiile de atunci, vor ţine cont de istoricul lui.”

————————————–

„De vineri plângem încontinuu, nu ne vine să credem ce ni s-a întâmplat, pentru că niciodată nu am crezut că cineva mă poate acuza că mi-am maltrat copilul sau l-am rănit, când noi ne-am dorit enorm un copil. Nu putem trăi fără el. Pentru el muncim aici, pentru el ne chinuim aici. Pentru el facem orice, pentru el ne străduim să ne luăm o casă.”

Magdalena Petraru, mama lui Kasian

————————————–

 

Vineri, 12 decembrie, prima înfăţişare

Părinţii lui Kasian au angajat un avocat şi speră că vineri, când vor avea prima înfăţişare în instanţă, vor putea dovedi cu ajutorul acestuia că problemele bebeluşului lor au început încă de la naştere.

„Atunci, pe 5 decembrie, când am văzut că au venit cu ordin judecătoresc, ne-am dat seamă că este foarte grav. Noi suntem doi oameni obişnuiţi, nu ne lua nimeni în seamă. Am sunat la Ambasadă. Ne-au dat o listă cu avocaţi. De atunci suntem mereu pe drumuri, umblăm, sunăm în stânga, sunăm în drepata, sunăm avocaţi, avem nevoie disperată de ajutor, pentru că noi ne vrem copilul cât mai repede lângă noi şi suntem conştienţi că odată ce ajungi în tribunal, lucrurile nu decurg foarte repede şi se pot lungi mult. Nici nu ştim ce trebuie să le dovedim… Ei în continuare cred că cineva l-a lovit. Spun că asta s-a întâmplat între două şi patru săptămâni de viaţă, dar nu avea cine să îl zguduie: noi îl ţineam mereu pe pernă… eram foarte grijuli. Nici pe soţul meu nu îl lăsam să îl ia în braţe, dacă nu eram eu în preajmă. Ştim că lucrurile acestea durează şi noi îl vrem cât mai repede lângă noi. Cine ne poate ajuta, vă rugăm din suflet să o faceţi, poate un medic neurolog român care poate lua legătura cu spitalul. Nu i-a făcut nimeni nimic… e ceva de nedescris de ceea ce ne acuză…” povesteşte, cu lacrimi în ochi, tânăra mămică.

————————————–

„Vrem să petrecem primul nostru Crăciun, împreună, ca familie. Ne-au luat şi dreptul acesta. Deja i-am luat un costumaş pe care scrie My First Family Christmas. Nu ştiu dacă o să apuce să-l poarte…”

Magdalena Petraru, mama lui Kasian

————————————–

 

Orice ajutor este binevenit

Cei doi părinţi sunt acum într-o situaţie disperată şi cer ajutorul oricui îl poate oferi. Speranţa lor este că vineri, când va avea loc prima înfăţişare în instanţă şi când va fi prezentat şi un raport medical cu posibilele cauze ale cheagurilor de sânge, se va dovedi că problemele de sănătate ale micuţului au început la naştere…

„Noi stăm acum şi într-o share house. Ştiu că ne-ar ajuta să stăm singuri, pentru că probabil ne vor spune, dacă îl luaţi acasă ce condiţii îi oferiţi. Ne-am gândit să mergem în România, că acolo avem locuinţă, dar nu ştiu dacă este o idee bună… Mă gândesc că poate vor spune că vrem să fugim de aici. Dacă cei care investighează cazul vor spune că hemoragia nu este de la naştere, nu cred că îl vom vedea. Numai noi ştim cât de mult l-am dorit şi cât de mult ne luptăm să îi oferim ceea ce nici nu am visat să îi oferim. Pentru el facem orice…”  povesteşte Magdalena.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

2 pareri la “Bebeluşul unei familii de români, preluat de Protecţia Copilului”

  1. Florentina Spune:

    Fereascā dumnezeu sunt și eu în situația asta doar că pe mine m-au pus într-un centru special timp de 3 luni pentru a vedea dacă sunt mamă potrivită oribil… Sunt stresată nemâncată am avut cezariană Mai an un copil a crescut mare fără probleme iar ei vin sā mă amenințe și să îmi ia copilul fără motive pentru că m-am certat într-o seară cu soțul meu că venise târziu acasă și țipasem la el unde a fost de ce a venit așa târziu acasă și pentru că nu vroia să mă ajute să fac mâncare vecinele de jos au auzit că țip și au chemat poliția crezând că ne batem ele defapt fiind drogate și uite așa stau și mă chinui cu fata departe de soț îi da voie doar de 3 ori pe săptămână să mă viziteze a câte 2 ore sunt într-o situație în care nu mai știu ce să fac vă rog dacă este cineva să mă ajute. Mulțumesc nu ar ajunge !

  2. Florentina Spune:

    Mă și mai amenință că îi dă copilul altei familii ăștia fac trafic de persoane nu pot să îmi imaginez ce vor de la mine 004407404290103 dacă îmi puteți da un sfat sau un ajutor contactați-mă vă rog

Spune-ti si tu parerea!