BEC dă soluțiile pentru turul II din diaspora

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 7 noiembrie 2014

Protestele românilor din diaspora, nemulțumiți că au stat ore întregi la cozi imense pentru a vota, nu au rămas fără răspuns. În urma unei întâlniri cu o delegaţie a MAE, Biroul Electoral Central a stabilit măsuri pentru o mai bună organizare a turului al doilea de scrutin.

Timpul de aşteptare la coadă ar putea să scadă considerabil, după ce autorităţile au decis că oamenii pot să descarce de pe internet declaraţia pe proprie răspundere şi pot veni cu ea gata completată. În secţia de votare, ele vor fi doar semnate şi predate.

A doua decizie se referă la numărul membrilor din comisiile de votare. Numărul membrilor va putea fi completat de personal furnizat de MAE, până la limita maximă, în cazul în care unii dintre cei desemnaţi iniţial lipsesc.

Reprezentanţi ai MAE şi BEC au avut, marţi, discuţii legate de posibilităţile de fluidizare a procesului de vot în străinătate la turul 2 al prezidenţialelor, din 16 noiembrie. După aceste discuţii, BEC a adoptat, marţi, o decizie şi o hotărâre prin care dă cele două soluții.

Votul din diaspora a ridicat cele mai multe probleme la scrutinul prezidențial din 2 noiembrie. Puterea este acuzată că a organizat foarte prost alegerile în străinătate. Mulți români nu au reușit să voteze, în ciuda faptului că au stat ore în șir la coadă. Votul din diaspora a dat naștere unui protest spontan la București, duminică seara, în fața sediului MAE. După ce, inițial, Liviu Dragnea a luat apărarea MAE, luni, premierul Victor Ponta a amenințat că Titus Corlățean riscă să fie demis, dacă un singur român din străinătate nu reușește să voteze în turul al doilea, prevăzut la 16 noiembrie.

Premierul Victor Ponta a transmis din nou, marți, reprezentanţilor MAE, în şedinţa de guvern, că, în turul II al alegerilor prezidenţiale, trebuie să fie prezenţi în oraşele în care românii din străinătate nu au putut vota în turul I şi că vor pleca toţi din funcţie, dacă vor fi iar înregistrate probleme.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!