BEC incheie renumararea. CC da verdictul

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 21 decembrie 2009

Geoana a pierdut si la Curtea Constitutionala, dupa ce competitia cu Traian Basescu a fost validata luni, in unanimitate cu 9 voturi la 0 in favoarea actualului presedinte. Validarea a fost oficializata miercuri, prin inmanarea mandatului de presedinte. Dincolo de demersul parlamentar, PSD-istii au depus luni, la Curtea de Apel Bucuresti, o cerere de anulare a procesului-verbal al Biroului Electoral Central, privind rezultatul final al turului II al prezidentialelor.

Demersul in instanta initiat de social-democrati nu are insa prea mari sorti de izbanda, sustin specialistii contactati de EVZ, care declara: „Tot ce tine de Legea electorala, inclusiv de probe – procese verbale, stampile, inregistrari video din sectiile de votare – si de conservarea acestora este, in primul rand, de competenta Curtii Constitutionale. Deci e foarte probabil ca toate demersurile facute acum in instanta de PSD sa ajunga tot pe masa Curtii Constitutionale, care a luat deja o decizie in acest caz.”

Biroul Electoral Central a incheiat luni verificarea si renumararea voturilor declarate nule in urma turului doi al alegerilor prezidentiale din 6 decembrie, fiind interpretate ca valabil exprimate inca 2.247 de voturi din cele 138.476 declarate initial nule. Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a anuntat ca 1.260 dintre acestea au fost in favoarea lui Traian Basescu, iar 987 pentru Mircea Geoana.

Muhulet a precizat ca erorile au fost in marea majoritate chestiuni de interpretare, existand buletine pe care stampila era aplicata tangential cu chenarul in care se afla numele unuia dintre candidati sau situatii in care pe unul dintre candidati era aplicata stampila „Votat”, iar pe celalalt o mica parte din cotorul stampilei. De asemenea, este posibil ca o parte dintre buletine sa fi fost declarate nule din cauza oboselii membrilor birourilor sectiilor de vot.

Mircea Geoana a refuzat sa comenteze strict rezultatul oferit de BEC, subliniind insa ca PSD a depus si alte probe la Curtea Constitutionala, iar acestea „vor avea consecintele asteptate”. In plus, liderul PSD a anuntat ca social-democratii au decis sa solicite plenului Parlamentului „constituirea unei comisii exceptionale, inarmata cu resursele si bugetul necesar” pentru aflarea „cat mai rapida a adevarului”. In schimb, singurul comentariu facut de Traian Basescu legat de contestarea alegerilor de catre PSD a fost legat de legalitatea acestora. „Cred ca este normal si democratic ca, avand in vedere reclamatiile pe care le-a facut PSD-ul, sa decida renumararea voturilor anulate (…) Nu stiu ratiunea care a stat la baza deciziei, pe mine ma intereseaza fondul. Face parte din dreptul oricarui candidat sa solicite un lucru si daca Curtea Constitutionala a luat aceasta decizie inseamna ca cel care a reclamat a adus argumente solide”, a adaugat presedintele.

 

O eroare tolerabila

Sociologul Vasile Dancu declara ca rezultatele inregistrate dupa renumararea voturilor nule erau de asteptat. Acesta a mai precizat ca cele 2.247 de voturi considerate valabile dupa renumararea celor nule reprezinta o „eroare tolerabila” si ele demonstreaza ca „alegerile in Romania nu sunt perfecte, dar nici nu sunt total fraudate, ci frauda vine din modul in care facem politica de 20 de ani”. In calitate de membru PSD, Vasile Dancu si-a exprimat convingerea ca, dupa ce CCR va valida aceste alegeri prezidentiale, „conducerea partidului va gasi solutii pentru o iesire rezonabila, eleganta din acest clinci in care a intrat dupa alegeri”, in conditiile in care in aceste zile „in PSD se da o batalie interna”.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!