Belfast: Atacuri rasiste împotriva românilor!

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 8 august 2014

UK_Belfast_Romanians Out

 

Ură și atitudini anti-românești

 

Românii au fost ținta unui nou val de atacuri rasiste în Irlanda de Nord, în ultimele zile ale lunii trecute. Poliția locală investighează incidentele petrecute în Belfast, iar Ministerul Afacerilor Externe a reacționat oficial față de manifestările de ură orientate împotriva cetățenilor României.

Mai multe atacuri cu tentă rasistă îndreptate explicit împotriva românilor s-au consumat în noaptea de 28 spre 29 iulie, în capitala nord-irlandeză Belfast.

 

„Afară cu românii!”

„Afară cu românii!” și alte sloganuri rasiste au fost mâzgălite pe un zid, câteva ferestre au fost făcute țăndări și împroșcate cu vopsea, iar o mașină a fost avariată în partea de est a Belfastului. Persoane necunoscute au aruncat, de asemenea, cu vopsea asupra unui autoturism căruia i-au fost sparte toate geamurile, în zona străzii Rosebery Street, foarte aproape de locul unde au avut loc celelalte incidente. Toate acestea s-au petrecut în jurul orelor 10:50 p.m., luni, 28 iulie, după cum relatează ziarele locale.

Zona este cunoscută ca una controlată de loialiști protestanți, susținători extremiști ai monarhiei britanice. Ea s-a remarcat în ultimul timp printr-o serie de alte atacuri rasiste comise de către aceștia.

Polițiștii din Irlanda de Nord au început investigarea condițiilor în care s-au produs incidentele. „Fiecare eveniment este tratat ca un atac cu tentă rasistă. Cercetările continuă pentru a se stabili dacă există conexiuni între toate faptele astfel comise”, a confirmat un reprezentant al Serviciului de Poliție din Irlanda de Nord, citat în cotidianul The Guardian.

 

1.000 de atacuri rasiste

Incidentele comise la sfârșitul lunii trecute la Belfast nu sunt singulare. În urmă cu câteva luni, un bărbat tânăr, originar tot din România, a fost victima unui atac în timp ce se deplasa pe bicicletă, pe strada Lower Newtownards Road din capitala Irlandei de Nord. Cineva a aruncat asupra sa o pungă cu excremente umane.

Drapelul organizației rasiste Ku Klux Klan, care s-a manifestat în timpul mișcării segregaționiste din SUA, la mijlocul secolului trecut, a fost, de asemenea, arborat recent, în estul capitalei Belfast. Steagul a fost coborât în cele din urmă, la solicitarea comunității și după intervenția autorităților.

Aproape 1.000 de incidente cu caracter rasist au avut loc pe întinsul Irlandei de Nord în intervalul 2013-2014. Cifra este mai mare decât cea de 750 consemnată în anul anterior, conform raportului anual elaborat de Consiliul Minorităților Etnice din Irlanda de Nord privind drepturile omului și egalitatea socială.

 

Irlanda de Nord, regiune rasistă

Irlanda de Nord este o zonă recunoscută pentru manifestările și comportamentele rasiste ale locuitorilor acesteia.

Abuzurile rasiale și intimidările au stat la baza a trei sferturi din numărul total al plângerilor ce raportau hărțuirea unor persoane în instituții publice, spații comerciale ori în fabrici și unități de producție, și care au fost adresate comisiei pentru egalitate în Irlanda de Nord în decursul ultimilor cinci ani.

Iar în ultimul an, Irlanda de Nord a „câștigat” reputația de zonă în care au loc cele mai multe incidente care presupun infracțiuni motivate prin rasism și ură inter-etnică de pe întinsul Regatului Unit.

Intensificarea acestui gen de comportamente se manifestă în ciuda numărului extrem de scăzut de imigranți care trăiesc în regiune. Doar 1% din migrația formată de către indivizi din exteriorul granițelor UE ce vin în Regatul Unit, aleg să se stabilească în Irlanda de Nord, conform raportului anual al Consiliului Minorităților Etnice din zona nord-irlandeză.

————————————–

„Suntem foarte speriați și urmărim să ne mutăm, pentru că nimeni nu poate să îmi confirme că voi avea siguranță în casa aceasta.”

Una dintre victimele atacurilor din Londonderry, martie 2014

————————————–

 

 

MAE reacționează

 

Românii nu au fost ținta exclusivă a incidentelor rasiale consumate la sfârșitul lunii trecute în capitala Irlandei de Nord. Acestea îi vizau în egală măsură pe polonezi și slovaci, rezultă dintr-un comunicat postat pe website-ul www.mae.ro al Ministerului Afacerilor Externe de la București. Textul, publicat la 31 iulie, a constituit singura reacție oficială din România față de atacurile rasiste îndreptate împotriva unor cetățeni români din capitala Belfast.

 

Românii, polonezii și slovacii

„Din informaţiile primite până în acest moment, incidentele au fost îndreptate împotriva unor cetăţeni polonezi, slovaci, precum şi români din zona de est a Belfastului, fiind sparte geamurile unor locuinţe şi avariate autoturisme”, se arată în comunicatul MAE.

Documentul mai precizează că poliția nord-irlandeză investighează, în prezent, fiecare dintre aceste incidente pentru a stabili dacă acestea pot fi încadrate ca infracţiuni care au ca element constitutiv ura îndreptată împotriva unor persoane de altă naţionalitate (hate crimes). În ultimele luni au avut loc mai multe incidente de acest fel în zona de est a orașului, conform aceluiași comunicat.

Reprezentanții MAE mai susțin că „Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Londra şi a Biroului Consular din Edinburgh, s-a autosesizat cu privire la aceste cazuri şi a intrat în contact direct cu poliţia locală din Belfast, guvernul local şi reprezentanţii comunităţilor de români din Belfast, în vederea obţinerii unor informaţii detaliate cu privire la aceste incidente.”

 

Ambasada, pregătită să intervină

MAE și Ambasada României la Londra au cerut autorităților nord-irlandeze să ia măsuri cu privire la atacurile împotriva unor cetăţeni români şi est-europeni care au avut loc recent la Belfast, Irlanda de Nord.

„Ministerul Afacerilor Externe are încredere că autorităţile locale vor clarifica în cel mai scurt timp circumstanţele producerii acestor incidente şi îşi exprimă aşteptarea că asemenea fapte nu vor rămâne nepedepsite, iar autorităţile nord-irlandeze iau măsurile necesare pentru ca astfel de situaţii să nu escaladeze”, se arată în comunicat.

Ambasada României la Londra, prin Biroul Consular Edinburgh, păstrează legătura cu autorităţile competente şi cu reprezentanți ai comunităţii de români pentru a urmări evoluţia cazurilor şi este pregătită să intervină în cazul în care situaţia o va impune, subliniază reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe.

„MAE apreciază, în contextul monitorizării acestei situaţii, buna colaborare a Ambasadei României la Londra şi a Biroului Consular din Edinburgh cu autorităţile locale din Irlanda de Nord, confirmată cu prilejul recentei vizite la Belfast a ambasadorului României în Marea Britanie”, se mai spune în încheierea comunicatului.

————————————–

„Din informaţiile primite până în acest moment,incidentele au fost îndreptate împotriva unor cetăţeni polonezi, slovaci, precum şi români din zona de est a Belfastului, fiind sparte geamurile unor locuinţe şi avariate autoturisme.”

Comunicat MAE, iulie 2014

————————————–

 

 

„Istoria” se repetă…

 

UK_Belfast police

Manifestările rasiste orientate împotriva unor români care au avut loc la Belfast la sfârșitul lunii iulie completează seria atacurilor de acest fel începute în urmă cu peste cinci ani…

 

130 de romi atacați în Belfast, iunie 2009

Aproximativ 130 de cetăţeni români de etnie romă stabiliţi în sudul Belfastului și-au abandonat locuinţele din cauza unor atacuri violente succesive, lansate de grupări extremiste adepte ale urii rasiale. Agresiunile nu au provocat răniri sau vătămări, dar au indus teamă în rândul oamenilor care au refuzat ulterior să se mai întoarcă în zonă. Evenimentele s-au derulat timp de mai multe zile la mijlocul anului 2009, culminând în noaptea de 16 spre 17 iunie.

Peste 20 de familii de români de etnie romă din Belfast au petrecut noaptea de 16 spre 17 iunie în incinta unei biserici, după ce casele le-au fost atacate în mod repetat de grupuri organizate care manifestau un comportament agresiv cu tentă rasistă. Ele au fost găzduite apoi, în dimineaţa următoare, pe o arenă de tenis a Consiliului Municipal din Belfast.

Violenţele au început din seara zilei de joi, 11 iunie, când atacatorii au spart geamurile caselor şi au izbit intrările acestora. Aceasta după ce grupuri violente de persoane s-au adunat în zona din sudul Belfastului locuită de romi şi au scandat sloganuri rasiste. În cartierul respectiv locuiau în jur de 200 cetăţeni români de etnie romă.

Grupuri de irlandezi rezidenţi în zonele atacate au format imediat patrule de pază pentru a preveni repetarea violenţelor. Agresiunile au fost atribuite grupării Combat 18, după ce o scrisoare conţinând citate din lucrarea Mein Kampf scrisă de Adolf Hitler a fost aruncată într-una din locuinţele atacate.

Poliţiştii din sudul Belfastului au fost alertaţi imediat după desfăşurarea agresiunii.

Circa 130 de persoane au solicitat atunci protecţie şi asistenţă şi au primit în final locuri de cazare în cadrul căminelor studenţeşti ce aparţin Universităţii Queen’s din Belfast. Lor le-au fost asigurate trei mese pe zi, asistenţă medicală în caz de nevoie şi asistenţă specială pentru cei circa 40 de copii şi adolescenţi, care făceau parte din grupul atacat.

„La solicitarea familiilor atacate, poliţia și alte agenţii le-au ajutat pe acestea să se mute din căminele proprii în locuinţe temporare. Groaznicele atacuri împreună cu imaginile oamenilor nevoiţi să îşi părăsească casele au avut un impact profund asupra majorităţii oamenilor din Irlanda de Nord care s-au mobilizat pentru a oferi ajutor victimelor”, preciza un comunicat al poliției locale la data derulării evenimentelor.

La sfârșitul aceleiași luni, cea mai mare parte a comunității de romi stabiliți la Belfast și atacați de extremiști au părăsit capitala nord-irlandeză de teama manifestărilor rasiste și s-au întors în România…

 

Atac cu bombe artizanale în Londonderry

Nouă români au fost ținta unor atacuri cu dispozitive explozive artizanale comise în primăvara acestui an, în noaptea de 8 martie în Londonderry, al doilea oraș ca mărime din Irlanda de Nord.

Primul atac a avut loc în noaptea de 8 spre 9 martie a.c., la ora aproximativă 1:35 a.m. A fost o explozie în fața ușii de la intrare a unei casei locuite de români și care s-a propagat în holul clădirii. Bomba artizanală conținea cuie de 10 cm și a fost plasată în spațiul de 30 cm dintre cele două uși de la intrarea în casă. După aproximativ cinci minute, o altă bombă artizanală cu cuie asemănătoare era denotată la câteva străzi distanță, în fața locuinței unui alt grup de români, în relație de rudenie cu victimele primului atac. Explozivul a fost amplasat de această dată în cutia poștală.

Grupul de români se afla în Regatul Unit de aproximativ trei ani, la data derulării atacurilor. Aceștia au mărturisit ulterior că aveau locuri de muncă stabile și nu a cerut niciodată beneficii sociale în această țară. Ei plăteau chirie și stăteau de circa nouă luni în Londonderry. Se mutaseră în localitate pentru a se afla în proximitatea locurilor de muncă pe care le aveau. Nu au existat niciodată scandaluri de nicio natură între ei sau între ei și vecini, au mai declarat ulterior victimele atacurilor.

Ei au părăsit locuințele în care au avut loc exploziile, cu teamă și din dezamăgire, după aproximativ trei săptămâni, reclamând că nicio autoritate nu i-a ajutat și nu le-au oferit protecția de care aveau nevoie.

————————————–

„(…) Este extrem de important să ne dăm seama, la nivel de societate, care au fost cauzele ce au stat la baza acestor evenimente şi să cooperăm pentru a preveni acest gen de incidente pe viitor. Acest lucru este esenţial pentru a oferi asigurarea că Irlanda de Nord este ţara unde oricine este binevenit, indiferent de cultură sau etnie. Aceasta este ideea susţinută de majoritatea cetăţenilor Irlandei de Nord, care s-a opus atacurilor rasiste din cursul acestei săptămâni.”

Comunicat al Poliției din Belfast, iunie 2009

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!